Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2009

Σύντομη ιστορία της Ελληνικής Αστρολογίας - Σύγχρονη περίοδος

Όλοι γνωρίζουμε ότι η αστρολογία άνθισε στην αρχαία Ελλάδα, ιδιαίτερα στη λεγόμενη Ελληνιστική περίοδο. Η κληρονομιά των αρχαίων Ελλήνων πέρασε στη συνέχεια στους Βυζαντινούς (τους οποίους θα μπορούσαμε κατά κάποιον τρόπο να ορίσουμε σαν "Έλληνες του Μεσαίωνα"). Αν και η εκκλησία ήταν κάθετα αντίθετη στην αστρολογία, ωστόσο η ουράνια αυτή τέχνη επιβίωσε για χίλια ολόκληρα χρόνια στο Βυζάντιο. Και όχι μόνο επέζησε αλλά έβγαλε και ορισμένους εξαιρετικούς αστρολόγους, όπως ο Ρητόριος ή ο Στέφανος ο Φιλόσοφος. Ακόμη και κάποιοι εξέχοντες Βυζαντινοί πολιτικοί (όπως ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Ψελλός) ήταν στην πραγματικότητα αστρολόγοι!

Το 1453 το Βυζάντιο έπεσε στα χέρια των Τούρκων. Για περίπου 4 αιώνες η Ελλάδα παρέμεινε υπό την τουρκική κυριαρχία. Η αστρολογία δεν ασκείτο πολύ στη διάρκεια αυτής της περιόδου. Και όταν η Ελλάδα απελευθερώθηκε το 1821 η αστρολογία είχε προ πολλού ξεχαστεί. Σκεφτείτε ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1930 ορισμένες ελληνικές εφημερίδες ανέφεραν την αστρολογία σα μία "μαγική τέχνη που ασκείται από τους ιθαγενείς στην Αφρική»!

Το 1936 ο (Γερμανοτραφής) ΄Ελληνας μηχανικός Πέτρος Γράβιγγερ έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο "Πρακτικό εγχειρίδιο Αστρολογίας", πολύ ποιοτικό και προχωρημένο για εκείνα τα χρόνια, το οποίο πέρασε γενικά απαρατήρητο. Θα έπρεπε να φτάσουμε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 για να δούμε να εμφανίζονται οι γνωστές μας - βασισμένες στο ηλιακό ζώδιο - προβλέψεις στα Ελληνικά περιοδικά και στις εφημερίδες.

Αλλά η πραγματική αναγέννηση της αστρολογίας στην Ελλάδα ήρθε μέσα από τις προσπάθειες μια γυναίκας που ονομάζεται Μαρία Μεταλλινού (1928 - 1974). Η Μεταλλινού (όπως είναι η σωστή γραφή του επιθέτου της, γιατί αναφέρεται και σα Μαρία Μεταλληνού) είχε ενδιαφερθεί για την Αστρολογία ήδη από τη νεανική της ηλικία, όταν είχε πάει στη βόρεια Ευρώπη για να σπουδάσει στο Πολυτεχνείο. Μαζί με τη συνεργάτη της Θεοδώρα Ντάκου πήραν μαθήματα στη διάσημη Faculty of Astrological Studies, έχοντας σα δάσκαλο τους τον θρυλικό Charles E.O. Carter!

Επειδή η Μεταλλινού και η Ντάκου δεν διέθεταν αστρονομικές εφημερίδες εκείνες τις ημέρες (ούτε φυσικά υπολογιστή, μιλάμε για τα μέσα του 1960) επικοινώνησαν με τον διευθυντή του Αστεροσκοπείου Αθηνών Κωνσταντίνο Σ. Χασάπη. Ο δόκτωρ Χασάπης (1914 -1972) αγαπούσε την Αστρολογία και τις βοήθησε πολύ στους αστρονομικούς τους υπολογισμούς αλλά και στις αστρολογικές ερμηνείες!

Το 1969 η Μεταλλινού ίδρυσε το "Ωροσκόπιο", το πρώτο αστρολογικό περιοδικό στη σύγχρονη Ελλάδα (δείτε σχετικό άρθρο εδώ). Ωστόσο, ο πρόωρος θάνατος της είχε σα συνέπεια τη διάλυση του περιοδικού. Στη συνέχεια, η Θεοδώρα Ντάκου ίδρυσε το 1975 το αστρολογικό περιοδικό "Ουρανός", το οποίο δημοσίευε αρκετά ποιοτικά αστρολογικά άρθρα. Ο "Ουρανός" κράτησε μέχρι το 1982. Το 1980 η Ντάκου διοργάνωσε ένα παν-μεσογειακό (F.I.M.A) Αστρολογικό συνέδριο στην Αθήνα.

Τα τελευταία χρόνια οι Αστρολόγοι Θωμάς Γαζής και Μάρω Ιωαννίδου διοργάνωσαν δύο σημαντικά διεθνή Αστρολογικά συνέδρια στην Ελλάδα: "Astromykonos 2000", με κύριο ομιλητή τον Robert Hand και "Astromykonos 2001" με κύριους ομιλητές το Noel Tyl και την Elizabeth Teissier. Επίσης, ξεκίνησαν την πρωτοβουλία (μαζί με τον Ισπανό αστρολόγο Ernesto Cordero) για την ίδρυση της F.A.E.S (Ομοσπονδία Αστρολόγων Νοτίου Ευρώπης), πρωτοβουλία που ανέπτυξαν από κοινού με άλλους συναδέλφους τους Αστρολόγους της Νότιας Ευρώπης. Ο Θωμάς Γαζής έχει γράψει δύο Αστρολογικά βιβλία, άρθρα σε Αστρολογικά περιοδικά διαφόρων χωρών και έχει κάνει διαλέξεις σε πάνω από 10 διεθνή Αστρολογικά συνέδρια στην Ευρώπη.

Μία άλλη σημαντική προσωπικότητα για τη σύγχρονη Ελληνική Αστρολογία είναι η Δέσποινα Γιαννακοπούλου. Έχει υποστηρίξει ουσιαστικά τη διάδοση της Αστρολογίας με παιδεία στην Ελλάδα ενώ επιτελεί εξαιρετικό έργο πάνω στην αρχαία Ελληνική Αστρολογία. Έχει συγγράψει πέντε ποιοτικά Ελληνικά βιβλία Αστρολογίας.

Σήμερα εκδίδονται στην Ελλάδα πολλά "ανάλαφρα", εμπορικά περιοδικά αστρολογίας αλλά κανένα με ποιότητα. Οι εμπορικοί αστρολόγοι - μέντιουμ κυριαρχούν απόλυτα στην αστρολογική σκηνή της χώρας, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια για την ανάπτυξη της πραγματικής Αστρολογίας, με παιδεία. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη επίσημη Ομοσπονδία Αστρολόγων στην Ελλάδα τα λέει όλα από μόνο του!

(Σ.Σ. Αυτό το απόσπασμα έχει γραφτεί από το Θωμά Γαζή. Έχει συμπεριληφθεί - σε μια μικρότερη, επιμελημένη έκδοση - στο βιβλίο του James H. Holden "A History of Horoscopic Astrology").

Δεν υπάρχουν σχόλια: