Κυριακή, 11 Ιανουαρίου 2009

Ανάδρομος Ερμής

Πολλά θα ακουστούν και θα ειπωθούν αυτές τις ημέρες από τα κανάλια, τα ραδιόφωνα, τον τύπο κ.λ.π. για τον ανάδρομο Ερμή (στις 11 Ιανουαρίου). Οι περισσότεροι θα χαρακτηρίσουν την αναδρομή αυτή σαν ένα αρνητικό γεγονός, που μπορεί να μας προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό, ασυνεννοησία με τους ανθρώπους γύρω μας, καθυστερήσεις και αναβολές σημαντικών μας δραστηριοτήτων και σχεδίων. Προσωπικά δεν αντιμετωπίζω την αναδρομή του Ερμή τόσο αρνητικά.

Σαφώς και ένας ανάδρομος Ερμής μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά την καθημερινότητα μας. Μπορεί π.χ. να χαλάσει το αμάξι μας κάτω από την επήρεια αυτού του Ερμή ή να μην λειτουργεί σωστά ο υπολογιστής μας. Γενικά, ο ανάδρομος Ερμής θα μας αποκόψει με κάποιον τρόπο από το φρενήρη ρυθμό των καθημερινών μας δραστηριοτήτων, θα μας βγάλει έξω από το "ποτάμι" των ασταμάτητων επαναλαμβανόμενων γεγονότων που συνιστούν τη γήινη πραγματικότητα μας και ενδεχομένως θα μας επιστρέψει "πίσω", σε κάποια προηγούμενη φάση, που προσπεράσαμε ίσως βιαστικά και επιπόλαια. Και από τη στιγμή που ο ανάδρομος Ερμής θα μας έχει αποκόψει - με κάποιον τρόπο - από τον καταιγιστικό ρυθμό της καθημερινότητας μας θα μας δώσει την ευκαιρία να ασχοληθούμε πιο απερίσπαστοι με σημαντικά ζητήματα που ίσως προσπεράσαμε μέσα στη φούρια της ζωής, θα μας επιτρέψει να διαλογιστούμε και να έρθουμε σε καλύτερη επαφή με το εσωτερικό μας "Είναι" και με τα πράγματα που έχουμε πραγματικά ανάγκη - και όχι με εκείνα που μας επιβάλλουν οι αγχοτικοί ρυθμοί της καθημερινότητας μας ή κάποιοι άλλοι άνθρωποι γύρω μας.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η αναδρομή του Ερμή πυροδοτεί μία σημαντική"εσωτερική" διαδικασία για μας τους ανθρώπους, που από τη μια μας βοηθάει να εντάξουμε καλύτερα τα εξωτερικά γεγονότα μέσα μας και από την άλλη να ενταχθούμε και μεις πιο ώριμα και συνειδητά στην καθημερινότητα μας. Πρόκειται για μία διαδικασία που μας πλουτίζει, που οξύνει την αντίληψη μας, που μας δίνει μία καθαρότερη εικόνα για το που είμαστε και για το που πάμε. Επομένως, μας επιτρέπει να συντονίσουμε καλύτερα τη ζωή μας και τις κινήσεις μας. Έχοντας τώρα ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία και αφού ο Ερμής γίνει ορθόδρομος θα ανακαλύψουμε ότι τα σχέδια μας αρχίζουν να υλοποιούνται πιο εύκολα ενώ οι επαφές μας με τους άλλους, οι μετακινήσεις μας και οι συναλλαγές μας γίνονται πιο ευχάριστα και ομαλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: