![]() |
Η Αθήνα το 1810. Πίνακας του Richard Temple |
Οι αθηναϊκοί μαχαλάδες εκτείνονταν κυρίως γύρω από την Ακρόπολη (Πλάκα, Μακρυγιάννη, Θησείο, Ψυρρή). Το υπόλοιπο λεκανοπέδιο της Αττικής ήταν σχεδόν αδόμητο (είχε βέβαια περιφερειακά κάποια "χωριουδάκια", τα οποία εξελίχτηκαν στις ομώνυμες σημερινές συνοικίες) και ήταν γεμάτο με πουρνάρια, βάλτους, κάποια καλλιεργήσιμα χωράφια και ελαιώνες.
![]() |
Η Αθήνα το 1851. Φωτογραφία του Alfred Normand |
Ο μέσος σημερινός Έλληνες θα ένιωθε μάλλον άβολα στην Αθήνα του 1834, αφού θα άκουγε να μιλάνε γύρω του περισσότερο αρβανίτικα, ρομανί και γερμανικά παρά ελληνικά...
Αν σκεφτούμε ότι η προηγούμενη πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους ήταν το αριστοκρατικό Ναύπλιο τότε η υποχρεωτική μετακόμιση όλων των βαυαρών αξιωματούχων και των διαφόρων διοικητικών υπαλλήλων στην εξαιρετικά υποβαθμισμένη τότε σε σχέση με το Ναύπλιο Αθήνα θα πρέπει να αποτέλεσε τραυματική εμπειρία γι' αυτούς! Χαρακτηριστικό είναι το ότι ο ίδιος ο βασιλιάς Όθωνας δεν είχε που να μείνει στην Αθήνα και αρχικά στεγάστηκε σε μία από τις μάλλον ταπεινές μονοκατοικίες της οδού Αδριανού, στην Πλάκα!
Σύμφωνα λοιπόν με τον χάρτη των εγκαινίων της, η πρωτεύουσα του κράτους μας ανήκει αστρολογικά στο ζώδιο του Τοξότη (ο Ήλιος της δηλαδή βρίσκεται στον Τοξότη)! Επηρεάζεται δε πολύ έντονα και από το ζώδιο του Ταύρου (έχει τη Σελήνη της εκεί). Ο δε Ωροσκόπος της είναι η Παρθένος!
Προσωπικά με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι το ωροσκόπιο των εγκαινίων της σημερινής Αθήνας εμφανίζει ένα ιδιαίτερο αστρολογικό φαινόμενο που προσωπικά αποκαλώ "πόλωση" (μπορείτε να διβάσετε το σχετικό μου άρθρο εδώ).
Το "πολωμένο" ωροσκόπιο της Αθήνας είναι σα να προοιωνίζει την άναρχη δομή της και τις πολλές αγκυλώσεις και αντιφάσεις που χαρακτηρίζουν αυτή τη μεγαλούπολη, που αρκετοί αποκαλούν ακόμη και σήμερα "μεγάλο χωριό"...
Θωμάς Γαζής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου