Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Το φαινόμενο "Πλανητικής Πόλωσης" σε ένα γενέθλιο χάρτη (με συγκεκριμένα παραδείγματα).



Είναι λιγάκι αντιφατικό το γεγονός ότι το ζώδιο του Ζυγού - που θεωρείται το ζώδιο της εναρμόνισης και της ισορροπίας - είναι ικανό να δημιουργήσει μεγάλες ανισορροπίες σε ένα γενέθλιο χάρτη! Ειδικά μάλιστα όταν ενέχει τη θέση του Ωροσκόπου!

Γιατί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων που ο Ζυγός είναι ο Ωροσκόπος στο χάρτη κάποιου/ας (ή σε αρκετές περιπτώσεις και η Παρθένος) τα ζώδια στους οποίους βρίσκονται οι πλανήτες του/της έρχονται σε ζωηρή αντιπαράθεση με τους Οίκους στους οποίους "πέφτουν" - ταυτόχρονα - οι συγκεκριμένοι πλανήτες! Δημιουργείται τότε ένα είδος "στρέβλωσης" μέσα στον χάρτη, ένα "Πολωτικό Φαινόμενο" που επηρεάζει καθοριστικά το άτομο και που καθιστά αναποτελεσματική την παραδοσιακή ερμηνεία των συγκεκριμένου τύπου ωροσκοπίων, καλώντας μας να εφαρμόσουμε σε αυτά νέες μεθόδους ερμηνείας!

Η πρώτη σύλληψη αυτού του ιδιαίτερου αστρολογικού φαινομένου μου ήρθε στο μυαλό πριν από 20 περίπου χρόνια, χάρη στην επαφή μου με έναν άνθρωπο που μου ζητούσε τότε μια αστρολογική ανάλυση. Μου είχε ήδη δώσει τηλεφωνικά τα στοιχεία γέννησης του και κανονίσαμε να συναντηθούμε από κοντά. Ξεκινώντας να μελετάω το ωροσκόπιο του εντυπωσιάστηκα γιατί πρόσεξα ότι είχε όλους σχεδόν τους προσωπικούς του πλανήτες στο "βασιλικό" ζώδιο του Λέοντα (σχημάτιζαν μία "πολυαστρία" εκεί). Παράλληλα, η Σελήνη του βρισκόταν στο ζώδιο του Κριού. Έτσι, συμπέρανα ότι είχα να κάνω με μία πολύ δυναμική, κυριαρχική, πληθωρική και ακτινοβόλα προσωπικότητα!

Όταν χτύπησε το κουδούνι της εξώπορτας περίμενα να δω ένα είδος "Μέγα Αλεξάνδρου" να εμφανίζεται μπροστά μου! Και όντως, είχε ένα πρόσωπο που θύμιζε εκείνο του "Αλ Πατσίνο" (αρρενωπό, γωνιώδες, λαμπερό). Αφού καθίσαμε όμως και τον είχα απέναντι μου πρόσωπο με πρόσωπο συνειδητοποίησα προς μεγάλη μου έκπληξη ότι αντί για κυριαρχικός έμοιαζε ανασφαλής και εύθραυστος! Σίγουρα δεχόταν τότε κάποιες δύσκολες πλανητικές επιρροές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν ικανές αυτές οι οι επιρροές να τον φέρουν - από μόνες τους - στην κατάσταση στην οποία τον έβλεπα. Η περίπτωσή του με προβλημάτισε έντονα και όταν έφυγε άρχισα ξανά από την αρχή την ανάλυση του χάρτη του, προσπαθώντας να καταλάβω πού έκανα λάθος - αφού εμφανέστατα η πραγματικότητα αυτού του ανθρώπου δεν ανταποκρινόταν στα όσα μου έλεγε το ωροσκόπιο του.

Είχα παιδευτεί αρκετή ώρα όταν κάποια στιγμή το πρόσεξα! Όλοι οι πλανήτες του στο ζώδιο του Λέοντα βρίσκονταν ταυτόχρονα μέσα στον Ενδέκατο Οίκο του! Σε έναν Οίκο δηλαδή που κατά κάποιον τρόπο λειτουργεί διαμετρικά αντίθετα από το ζώδιο του Λέοντα! Το ίδιο ακριβώς συνέβαινε και με τη Σελήνη του, η οποία βρισκόταν στο ζώδιο του Κριού αλλά ταυτόχρονα στον "διαμετρικά αντίθετο" απέναντι στον Κριό Έβδομο Οίκο! Άρχισα να συνειδητοποιώ όλο και πιο πολύ ότι αυτό αποτελούσε ένα είδος "αντίφασης". Ο άντρας αυτός είχε από τη μια ισχυρά "λιονταρίσες" ενέργειες αλλά ταυτόχρονα ήταν σα να είχε και ισχυρά "υδροχοίστικες" ενέργειες (αφού η πολυαστρία του στον Λέοντα "έπεφτε" ταυτόχρονα μέσα στον Ενδέκατο Οίκο του ωροσκοπίου του). Ο Λέων όμως και ο Υδροχόος έχουν κάποια διαμετρικά αντίθετα χαρακτηριστικά, επομένως στο ωροσκόπιο αυτού του ανθρώπου λάμβανε χώρα ένα είδος "μετωπικής σύγκρουσης". Δημιουργόταν μία πόλωση "ζωδίου - Οίκου" η οποία έφερνε σε σύγκρουση την καθημερινή, γήνινη εμπειρία αυτού του ανθρώπου (που εκφράζεται μέσα από τους πλανήτες στους Οίκους) με τα ίδια τα "συμπαντικά αρχέτυπα" που είχαν αποτυπωθεί μέσα του (τα οποία εκφράζονται μέσα από τις θέσεις των πλανητών του στα διάφορα ζώδια)! Έτσι, ένα τεράστιο ποσοστό των ισχυρά πύρινων ενεργειών του συγκεκριμένου ανθρώπου αναλωνόταν στο να γεφυρώνει ακατάπαυστα δύο διαμετρικά αντίθετους κόσμους μέσα του!

Προσωπικά, έχω ονομάσει αυτό το φαινόμενο: "Πλανητική Πόλωση ζωδίου - οίκου"! Αν και ο όρος αυτός ακούγεται κάπως πολύπλοκος, περιγράφει στην πραγματικότητα μια απλή κατάσταση: έναν πλανήτη μέσα σε κάποιο ζώδιο και ταυτόχρονα στον Οίκο εκείνο που είναι «διαμετρικά αντίθετος» προς το συγκεκριμένο ζώδιο! Αν σας μπερδεύει η έκφραση "Οίκος διαμετρικά αντίθετος προς το τάδε ζώδιο", θυμηθείτε ότι (αρχετυπικά) ο Πρώτος Οίκος συνδέεται με το ζώδιο του Κριού, ο Δεύτερος Οίκος με το ζώδιο του Ταύρου, ο Τρίτος με τους Διδύμους κ.ο.κ.

Για να κάνουμε ένα παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι κάποιος έχει τον Ήλιο του στον Κριό και ταυτόχρονα μέσα στον Έβδομο Οίκο του. Ο Έβδομος Οίκος αντιστοιχεί αρχετυπικά στο ζώδιο του Ζυγού, στο ζώδιο δηλαδή που βρίσκεται "απέναντι" (διαμετρικά αντίθετα) από τον Κριό, μέσα στον ζωδιακό κύκλο. Ένας τέτοιος Ήλιος στο ζώδιο του Κριού και ταυτόχρονα στον Έβδομο Οίκο "πολώνεται" (γιατί μετέχει την ίδια στιγμή σε δύο διαμετρικά αντίθετους "κόσμους", σε εκείνον του Κριού και κατά κάποιον τρόπο και σε εκείνον του Ζυγού! Και πρέπει μονίμως να εκφράζει αυτούς τους διαμετρικά αντίθετους κόσμους! Να γιατί μιλάμε εδώ για έναν πολωμένο Ήλιο!

Παρόμοια, ένας Ήλιος στον Ταύρο και ταυτόχρονα στον Όγδοο Οίκο είναι "πολωμένος", ο Ήλιος στους Διδύμους και ταυτόχρονα στον Ένατο Οίκο είναι "πολωμένος", ο Ήλιος στον Καρκίνο και ταυτόχρονα στον Δέκατο Οίκο είναι "πολωμένος" και ούτω καθεξής. Με ανάλογο τρόπο, είναι "πολωμένη" η Σελήνη - ή οποιοσδήποτε άλλος πλανήτης - όταν βρίσκεται σε κάποιο ζώδιο και ταυτόχρονα στον "διαμετρικά αντίθετο" προς το συγκεκριμένο ζώδιο Οίκο...


-Britney Spears: η "τυχερή" ντίβα που μάλλον δεν ζηλεύουμε...



Λίγοι άνθρωποι θα αρνηθούν το γεγονός ότι το διεθνές pop είδωλο Britney Spears έχει περάσει δύσκολες στιγμές στη ζωή της. Παρά το γεγονός ότι είναι νέα, πλούσια και διάσημη δεν δείχνει ιδιαίτερα ευτυχισμένη. Αντίθετα, περνάει διαδοχικά στάδια ψυχολογικών καταρρεύσεων, εθιστικών συμπεριφορών κ.λ.π. Φημολογείται ότι πάσχει από «διπολική διαταραχή», η οποία είναι μια σοβαρή ψυχική διαταραχή, που ωθεί το άτομο σε ακραίες εκδηλώσεις που κυμαίνονται από την (καταθλιπτική) ακινησία και "αφωνία" μέχρι και την (μανιακή) υπερ-κινητικότητα και φλυαρία. Προφανώς η Britney δυσκολεύεται να "μαζέψει" τον εαυτό της και να πάρει το τιμόνι της ζωής στα χέρια της. Παντρεύτηκε δύο φορές και χώρισε, γέννησε δύο παιδιά αλλά έχασε την επιμέλεια αμφοτέρων. Επιπλέον έχασε (με δικαστική απόφαση) και τον έλεγχο των - μεγάλων - περιουσιακών της στοιχείων...

Ένα θεμελιώδες αστρολογικό αξίωμα ισχυρίζεται ότι ο χάρτης θα πρέπει να αντανακλά την πραγματικότητα του ατόμου. Έτσι, με όλες αυτές τις σκληρές συνθήκες που η Britney Spears αντιμετωπίζει στη ζωή της θα ήταν φυσικό να υποθέσουμε ότι έχει έναν "βαρύ" γενέθλιο ωροσκόπιο. Θα μπορούσαμε να εικάσουμε π.χ. ότι τα "Φώτα" της (Ήλιος, Σελήνη) σχηματίζουν μία πολύ δυσαρμονική όψη μεταξύ τους. Ή ότι ο Ποσειδώνας είναι πολύ ενεργός στο ωροσκόπιο της, ότι έχει κάποια πολυαστρία στον 8ο ή 12ο Οίκο κ.λ.π. Και όμως, δεν ισχύει τίποτε από όλα αυτά! Το ωροσκόπιο της Britney Spears δείχνει να είναι ένα από τα πιο "ελαφριά" που υπάρχουν! Μπορείτε να το δείτε και μόνοι σας (γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1981, 1.30 πμ, στην πόλη McComb του Μισισιπή):



Ο Ήλιος της βρίσκεται στο λεγόμενο "τυχερό" ζώδιο του Τοξότη και δεν δέχεται σκληρές όψεις. Επιπλέον και η Σελήνη της στον Υδροχόο όχι μόνο δεν δέχεται δύσκολες όψεις αλλά σχηματίζει κιόλας μια αρμονική όψη με τον Κρόνο. Για να μην πούμε ότι ο Ήλιος και η Σελήνη της σχηματίζουν μεταξύ τους μια αρμονική όψη εξαγώνου. Το "κερασάκι στην τούρτα" δε το βάζει η Σελήνη της που βρίσκεται μέσα στον γεμάτο ζωντάνια, θέρμη, σταθερότητα, αρχοντιά και κυριαρχικότητα Πέμπτο Οίκο της! Αυτό το ωροσκόπιο φαίνεται να ανήκει σε ένα ευτυχισμένο άτομο, που διάγει μια μάλλον εύκολη ζωή. Κάτι τέτοιο όμως δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα της Britney Spears...

Πρέπει να υπάρχει κάποιο σημαντικό στοιχείο σε αυτό το ωροσκόπιο που προφανώς διαφεύγει της προσοχής μας... Και πράγματι, αν το ψάξουμε βαθύτερα θα εντοπίσουμε και κάποια δύσκολα στοιχεία. Πρώτα απ ' όλα, η Britney έχει Ωροσκόπο Ζυγό (που αν δεν γνωρίζαμε τα όσα είπαμε πριν θα θεωρούσαμε ότι είναι ένας Ωροσκόπος που έλκει στη ζωή του ατόμου γενικά ήρεμες και ευχάριστες συνθήκες). Ο "κυβερνήτης" πλανήτης του Ωροσκόπου της είναι η Αφροδίτη. Όπως ίσως γνωρίζετε, ο πλανήτης που κυβερνά τον Ωροσκόπο είναι πρωταρχικής σημασίας στο χάρτη κάποιου/ας! Έτσι, δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι ο κυβερνήτης του ωροσκοπίου της (η Αφροδίτη, στις 25 μοίρες του Αιγόκερου) σχηματίζει μια τέλεια ("μοιρικώς" όπως την έλεγαν οι αρχαίοι) δυσαρμονική όψη τετραγώνου με τον Πλούτωνα της (στις 25 μοίρες του Ζυγού)! Ο Πλούτωνας είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει υπαρξιακές κρίσεις, ψυχολογικές καταρρεύσεις, ακραία γεγονότα στη ζωή του ατόμου, απώλεια περιουσιακών στοιχείων και γενικά σκληρές δοκιμασίες. Και ειδικά στην περίπτωση της Britney ο πλανήτης Πλούτωνας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, τόσο γιατί βρίσκεται μέσα στον Πρώτο Οίκο της (σε σύνοδο με τον Κρόνο της) όσο και επειδή σχηματίζει όψη με τον Ήλιο της!

Και υπάρχουν και κάποια άλλα στοιχεία που μπορεί να διέφυγαν πριν της προσοχής μας επειδή θεωρούνται «δευτερεύοντα» (ή είναι δύσκολο να εντοπιστούν με το μάτι). Μιλάμε εδώ για δύο χαρακτηριστικές όψεις ημι-τετραγώνου (ένα ημι-τετράγωνο είναι μια γωνία 45 μοιρών που σχηματίζεται μεταξύ δύο πλανητών - ή άλλων στοιχείων - στο ωροσκόπιο). Στην πραγματικότητα, ο Ήλιος της Britney βρίσκεται στη μέση ακριβώς του προαναφερθέντος τετραγώνου Αφροδίτης - Πλούτωνα (κάνει σύνοδο με το "μεσοδιάστημα" Αφροδίτης / Πλούτωνα - για να χρησιμοποιήσουμε έναν πιο “επίσημο” αστρολογικό όρο). Ή για να το πούμε διαφορετικά, ο Ήλιος της σχηματίζει μια τέλεια όψη ημι-τετραγώνου με τον Πλούτωνα της και ταυτόχρονα μια τέλεια όψη ημι-τετραγώνου με την Αφροδίτη της. Προκύπτει μια περίεργη γεωμετρία εδώ, καθώς όλοι αυτοί οι πλανήτες (ο Πλούτωνας, ο Ήλιος, η Αφροδίτη) είναι διατεταγμένοι σε τέλεια γωνιακές αποστάσεις μεταξύ τους - μέσα στον ζωδιακό κύκλο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο παρ' όλο που το ημι-τετράγωνο θεωρείται δευτερεύουσα όψη θα πρέπει εδώ να του δώσουμε ιδιαίτερη σημασία. Τα ημι-τετράγωνα θεωρούνται δύσκολες όψεις, που δημιουργούν (συνήθως όχι ακραίες) εντάσεις και συγκρούσεις.

Επομένως, η σχετικά σπάνια διάταξη που μόλις εξετάσαμε εξηγεί εν μέρει τις δυσκολίες που έχει περάσει η Britney. Προσθέστε σε αυτό το γεγονός ότι ο Άρης της που βρίσκεται στον 12ο Οίκο της σχηματίζει μια όψη τετραγώνου με τον Ποσειδώνα της. Και επειδή ο Άρης είναι ο κυβερνήτης του 'Εβδομου Οίκου της, μπορούμε να δούμε τις ατυχείς ερωτικές της επιλογές να καθρεφτίζονται καθαρά σε αυτό το «διπλότυπο» στοιχείο (ο Άρης στον 12ο Οίκο της και ταυτόχρονα σε όψη τετραγώνου με τον Ποσειδώνα της, με τον παραδοσιακό δηλαδή κυβερνήτη του 12ου Οίκου).

Αλλά και πάλι κάτι λείπει εδώ! Αν αναλύσουμε ενδελεχώς το ωροσκόπιο οποιουδήποτε ατόμου τότε θα βρούμε κάποια παρόμοια ή και "βαρύτερα" αστρολογικά στοιχεία. Όμως ο μέσος άνθρωπος φαίνεται να ανταποκρίνεται καλύτερα στις δύσκολες συνθήκες που συναντά στη ζωή του χωρίς να βυθίζεται σε τόσο ζοφερές καταστάσεις όπως η Britney και χωρίς να καταρρέει σε τέτοιον βαθμό. Σίγουρα πρέπει να υπάρχει κάποιο άλλο στοιχείο στο χάρτη της που να προξενεί σημαντικές διαταραχές της προσωπικότητας της. Και πράγματι, υπάρχει! Είναι η "Πλανητική Πόλωση ζωδίου - Οίκου" που αναφέραμε στην εισαγωγή αυτού του άρθρου!

Όπως εξηγήσαμε ήδη, υπάρχει ένας ιδιαίτερος Ωροσκόπος που προκαλεί την ισχυρότερη «Πλανητική Πόλωση» σε ένα ωροσκόπιο: ο Ζυγός! Μυστηριωδώς, το ζώδιο αυτό της αρμονίας και της ισορροπίας είναι ικανό να προκαλέσει - όταν είναι Ωροσκόπος του ατόμου - μεγάλες εσωτερικές ανισορροπίες και εντάσεις. Το πιθανότερο είναι ότι ένας/μια Κριός με Ωροσκόπο Ζυγό θα έχει τον Ήλιο του/της στον Έβδομο Οίκο του, ένας Ταύρος με Ωροσκόπο Ζυγό θα έχει τον Ήλιο του στον Όγδοο Οίκο του και ούτω καθεξής! Και το γεγονός είναι ότι όταν κάποιος έχει Ωροσκόπο Ζυγό τότε όχι μόνο ο Ήλιος του αλλά και οι περισσότεροι πλανήτες του κατά πάσα πιθανότητα θα είναι «πολωμένοι»!

Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις όπου ένα άτομο Κριός έχει Ωροσκόπο Ζυγό αλλά ο Ήλιος του "πέφτει" στον Έκτο αντί για τον Έβδομο Οίκο του - και αυτό δεν καθιστά φυσικά τον Ήλιο του "πολωμένο". Από την άλλη, ένας Κριός με Ωροσκόπο Παρθένο θα μπορούσε να έχει τον Ήλιο του στον "διαμετρικά αντίθετο" Έβδομο Οίκο του. Που σημαίνει ότι δεν είναι μόνο ο Ωροσκόπος Ζυγός που δημιουργεί ένα ισχυρό "φαινόμενο Πόλωσης», αλλά και κάποιοι Ωροσκόποι Παρθένοι! Εξαρτάται πάντοτε από το "παιχνίδι" που παίζουν οι ακμές των Οίκων και από τις μοίρες στις οποίες βρίσκεται ο κάθε πλανήτης.

Μελετώντας επί χρόνια γενέθλιους χάρτες έχω συνειδητοποιήσει ότι αυτή η «Πλανητική Πόλωση ζωδίου - Οίκου» είναι κρίσιμη και μπορεί να προκαλέσει μεγάλες εσωτερικές εντάσεις, συγκρούσεις, ανισορροπίες και σύγχυση - ή και ψυχικές διαταραχές στην ακραία εκδήλωση του - σε άτομα που δεν έχουν κατά τα άλλα συγκροτημένα και ισορροπημένα ωροσκόπια, οδηγώντας τα συχνά αυτά σε "υπαρξιακή υπερένταση" ή ακόμη και σε υπαρξιακή "παράλυση"!

Στην περίπτωση της Britney μένουμε έκπληκτοι από τα πολλά "στοιχεία πόλωσης" που έχει στο ωροσκόπιο της! Ο Ήλιος της είναι στον Τοξότη, αλλά ταυτόχρονα στον «απέναντι» από τον Τοξότη Τρίτο Οίκο! Η Σελήνη της είναι στον Υδροχόο και ταυτόχρονα στον «απέναντι» από τον Υδροχόο Πέμπτο Οίκο. Ο Ερμής της είναι στον Τοξότη αλλά στον Τρίτο Οίκο. Η Αφροδίτη της είναι στον Αιγόκερο, αλλά ταυτόχρονα στον «απέναντι» Τέταρτο Οίκο. Ο Άρης της είναι στην Παρθένο και ταυτόχρονα στον «απέναντι» Δωδέκατο Οίκο. Και το ίδιο ισχύει και για τους Δία, Κρόνο, Ουρανό, Ποσειδώνα και Πλούτωνα της! Στην πραγματικότητα ολόκληρο το ωροσκόπιο της Britney Spears είναι «πολωμένο»! Αυτό το σχετικά σπάνιο φαινόμενο προκαλεί ένα τεράστιο σχίσμα στην προσωπικότητά της και εξηγεί πολύ ικανοποιητικά τη συμπεριφορά της Britney, τον τρόπο ζωής της και τις δοκιμασίες που περνάει. Τα εξηγεί δε όλα αυτά τόσο καλά που καμία άλλη μέθοδος δεν προσεγγίζει την αποτελεσματικότητα της (στην ερμηνεία τέτοιου τύπου "πολωμένων" ωροσκοπίων)!


- Ο Kurt Cobain και ένας σχιζοφρενής ασθενής

Ας εξετάσουμε τώρα μια άλλη - τραγική - περίπτωση: αυτή του τραγουδιστή με το "αγγελικό πρόσωπο" Kurt Cobain - του κιθαρίστα και τραγουδιστή του πολύ δημοφιλούς συγκροτήματος των '90 "Nirvana". Ο Κομπέιν φαίνεται ότι έπασχε από διπολική διαταραχή. Για χρόνια ήταν εθισμένος στην ηρωίνη. Ήταν ένας ντροπαλός και εξαιρετικά εσωστρεφής άντρας (ο Ήλιος του ήταν στους Ιχθείς - στον 'Εκτο Οίκο του - και η Σελήνη του στον Καρκίνο). Αυτοκτόνησε στην ηλικία των 27 ετών - πυροβολώντας με ένα πιστόλι το κεφάλι του!

 Ο Κομπέιν έχει ένα σε μεγάλο βαθμό "πολωμένο" ωροσκόπιο (ο Ήλιος, η Σελήνη, ο Ερμής, ο Άρης και ο Πλούτωνας του είναι όλοι "πολωμένοι" όπως μπορείτε να δείτε στο ωροσκόπιο του):



Η επόμενη περίπτωση μας έχει μια γεύση από «σπαγγέτι». Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο "Αστρολογική έρευνα για τη σχιζοφρένεια", ο διακεκριμένος ιταλός αστρολόγος Ciro Discepolo αναλύει αυτό που θεωρεί ένα τυπικό ωροσκόπιο ενός ατόμου που πάσχει από σχιζοφρενική διαταραχή. Αν και ο Discepolo εντοπίζει και περιγράφει με ακρίβεια όλα τα σημαντικά αστρολογικά στοιχεία στο ωροσκόπιο του συγκεκριμένου σχιζοφρενούς ασθενή, του διαφεύγει ωστόσο το φαινόμενο της "Πλανητικής Πόλωσης ζωδίου - Οίκου" που είναι εμφανέστατο σε αυτό (μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο του στα αγγλικά εδώ ).

Το ωροσκόπιο του σχιζοφρενούς ασθενή:



Έχουμε ένα ισχυρό "πολωτικό φαινόμενο" εδώ αφού και τα δύο Φώτα του (Ήλιος - Σελήνη) όπως και οι άλλοι πλανήτες του (εκτός από τον Ερμή και τον Δία) είναι "πολωμένοι". Επιπλέον, ο Ήλιος του είναι «διπλότυπα πολωμένος», αφού βρίσκεται στο ζώδιο του Ταύρου, στον «διαμετρικά αντίθετο» από τον Ταύρο Όγδοο Οίκο και σε τέλεια σύνοδο ("μοιρικώς") με τον Ουρανό, με έναν πλανήτη εντελώς ξένο απέναντι στο ζώδιο του Ταύρο και επιρρεπή (από ότι τουλάχιστον ισχυρίζεται η Αργεντινέζικη σχολή Ψυχολογικής Αστρολογίας) στη σχιζοφρένεια!

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν εσείς - ή κάποιος/α που γνωρίζετε - έχει ένα "Πολωτικό Φαινόμενο" στο χάρτη του/της, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι εσείς ο/η ίδιος/α ή αυτός/ή πρόκειται να αυτοκτονήσει ή να εκδηλώσει σχιζοφρένεια. Αντίθετα, σημαίνει ότι το άτομο αυτό θα πρέπει να γεφυρώσει και να συμφιλιώσει δύο αντίθετες ροπές μέσα στον εαυτό του. Και τελικά αυτή η διαδικασία μπορεί να το μεταμορφώσει σημαντικά μέσα στον χρόνο, εμπλουτίζοντας το και εξελίσσοντας το σε απίστευτο βαθμό! 


 - Ο δικτάτορας Franco και ο Καλιγούλας 

Γνωρίζοντας τώρα αυτό το «Πολωτικό φαινόμενο ζωδίου - Οίκου» γίνεται πιο εύκολο να εξηγήσουμε κάποια ωροσκόπια που δεν βγάζουν νόημα διαφορετικά. Πάρτε την περίπτωση του ισπανού δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο. Δεν θα μπορούσαμε διαφορετικά να καταλάβουμε το γιατί ένας καλοκάγαθος Τοξότης με μια επικοινωνιακή Σελήνη στους Διδύμους και με έναν ταπεινό Ωροσκόπο στην Παρθένο κατέληξε να γίνει ένας τόσο σκληρός δικτάτορας. Ο Πλούτωνας σχηματίζει βέβαια όψη με τα Φώτα του (και τα "πλουτώνια" άτομα μπορούν εύκολα να εκδηλώσουν φασιστική συμπεριφορά), αλλά δεν νομίζω ότι αυτό το στοιχείο εξηγεί - από μόνο του - το γιατί το συγκεκριμένο άτομο έγινε τελικά ο δικτάτορας Φράνκο. Κατανοούμε όμως πολύ καλύτερα τη φύση του όταν συνειδητοποιήσουμε ότι το ωροσκόπιο του είναι έντονα "πολωμένο".



Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, το ωροσκόπιο ενός περιβόητου Ρωμαίου αυτοκράτορα που στα περισσότερα βιβλία ιστορίας χαρακτηρίζεται σαν "τρελός". Αναφέρομαι στον Καλιγούλα. Μπορείτε να δείτε το ωροσκόπιο του παρακάτω (κατά τον έγκυρο ιστότοπο "Astrotheme" ο Καλιγούλας γεννήθηκε στις 6 το πρωί). Τόσο τα Φώτα του (ο Ήλιος και η Σελήνη του) όσο και οι πλανήτες του Ερμής, Άρης και Κρόνος είναι όλα "πολωμένα"!




- Επίλογος

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι συναντάω συχνά αυτό το "Πολωτικό" φαινόμενο στα ωροσκόπια ανθρώπων με ισχυρές εσωτερικές συγκρούσεις - οι οποίες με κάποιον τρόπο καθρεπτίζονται και σε εξωτερικό επίπεδο. Φαίνεται ότι όταν κάποιος/α αντιμετωπίζει στη ζωή του/της πολλούς επιβαρυντικούς παράγοντες τότε η συγκεκριμένη "πόλωση" τον κατακλύζει ολοκληρωτικά. Και τότε το έργο της "μεταστοιχείωσης" αυτού του ιδιαίτερου φαινομένου από καταστροφικό σε δημιουργικό γίνεται τιτάνιο και μοιάζει να πηγαίνει πέρα από τις δυνατότητες του ατόμου. Επομένως, αν δεν ελεγχθεί και "δουλευτεί" κατάλληλα, τότε αρχίζει να παίρνει το "πάνω χέρι" η καταστροφική του πλευρά (ειδικά αν τα πράγματα οδηγηθούν πέρα από ένα κρίσιμο σημείο)! Το "Πολωτικό φαινόμενο" απελευθερώνει τότε κάποιες ενέργειες που λειτουργούν εξαιρετικά διαβρωτικά και που είναι ικανές να αποσυνθέσουν τη συνοχή της προσωπικότητας του ατόμου!

Υπάρχει πάντως μια συγκεκριμένη "διαβάθμιση" σε αυτό το φαινόμενο πόλωσης. Η ισχυρότερη πόλωση συμβαίνει όταν τα δύο Φώτα και ένας ορισμένος αριθμός πλανητών είναι πολωμένοι. Εάν μόνο ένα "Φως" και λίγοι πλανήτες είναι πολωμένοι, τότε έχουμε μια σχετικά μικρή πόλωση - αλλά πάλι μας ανησυχεί το γεγονός ότι υπάρχει ένα "πολωμένο Φως" στον χάρτη αυτού του ατόμου. Γιατί σε τελική ανάλυση αν δεν είναι "πολωμένο" κανένα από τα Φώτα, τότε το άτομο δεν κινδυνεύει να υποστεί μια καθολικού χαρακτήρα κατάρρευση στη ζωή του - παρά μόνο σε μεμονωμένους τομείς. Τέλος, όταν είναι "πολωμένοι" μερικοί μόνο πλανήτες - και κανένα "Φως" - τότε στο ωροσκόπιο λαμβάνει χώρα μία σχετικά μικρή και όχι ιδιαίτερα απειλητική (αλλά ούτε και ιδιαίτερα εξελικτική) πόλωση.

Σε κάποιες περιπτώσεις, έχω συναντήσει αυτό το "Πολωτικό φαινόμενο" με κάπως διαφορετική μορφή. Στην περίπτωση του Χίτλερ π.χ. παρατήρησα ότι η "αιγοκερίσια" Σελήνη του σχηματίζει στενή σύνοδο με τον γενέθλιο Δία του. Αλλά αυτό το ασύμβατο "Coniunctio" του Αιγόκερου/Κρόνου με τον Δία αποτελεί επίσης ένα είδος "πόλωσης" (οι ενέργειες του Δία και του Κρόνου θεωρούνται «διαμετρικά αντίθετες»). Έτσι, ενώ όλοι σχεδόν οι υπόλοιποι άνθρωποι θεωρούσαν τον Χίτλερ σαν έναν σκληρό και παρανοικό δολοφόνο λαών, ο ίδιος μάλλον πίστευε ότι ήταν "καλός άνθρωπος"! Αυτή είναι μια από τις παραδοξότητες που προκαλεί η "πλανητική πόλωση"...

Συνοψίζοντας, η «Πλανητική Πόλωση ζωδίου - Οίκου» μπορεί να δράσει με έναν πολύ ισχυρό και καταλυτικό τρόπο μέσα σε ένα ωροσκόπιο. Μελετώντας την επί σειρά ετών έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι "ιδιοσυντονίζει" ενεργειακά ένα ωροσκόπιο στον ίδιο υψηλό βαθμό (ή και ακόμη περισσότερο) με το περιβόητο τετράγωνο Ήλιου - Σελήνης (που όπως γνωρίζουμε, είναι ικανό να δημιουργήσει μεγάλα ενεργειακά μπλοκαρίσματα στο άτομο)! Γι' αυτό και πιστεύω ότι εμείς οι Αστρολόγοι θα πρέπει να συμπεριλάβουμε αυτή την αστρολογική μέθοδο ανάμεσα στα βασικά εργαλεία ερμηνεία μας!

Θωμάς Γαζής
Copyright: Θωμάς Δ. Γαζής 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------  
Αυτό είναι ένα πρωτότυπο και αυθεντικό άρθρο γραμμένο από τον Θωμά Γαζή. Copyright: Θωμάς Δ. Γαζής. Πρωτοδημοσιεύτηκε το 2008 σε αγγλόφωνους αστρολογικούς ιστότοπους. Το email του Θωμά Γαζή: thomas_gazis@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: