Σάββατο, 28 Ιουλίου 2012

Η αέναη ανυπαρξία Πανελλήνιου Αστρολογικού Φορέα (ή αλλιώς "Περιμένοντας τον Γκοντό")!

(φωτογραφία: Victor Bayon)

Εάν οι "πράξεις μιλούν δυνατότερα από τις λέξεις" τότε και η απουσία πράξεων μιλάει εξίσου δυνατά! Για μας λοιπόν που αγαπάμε την Αστρολογία, κάνει εκκωφαντικό θόρυβο το γεγονός ότι είναι 2012 και ακόμη δεν έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας ένας γνήσιος, μη ελεγχόμενος από "παρέες", "περιβάλλοντα" κ.λ.π. Πανελλήνιος Αστρολογικός Φορέας! Και αυτό τη στιγμή που σε όλες τις δυτικο-ευρωπαικές χώρες τέτοιοι φορείς έχουν δημιουργηθεί εδώ και 50 - 100 χρόνια! Και η Ελλάδα που θεωρείται η κοιτίδα της σύγχρονης ωροσκοπιακής αστρολογίας δεν έχει ακόμη έναν!

Nα διευκρινίσω ότι δεν εξετάζω "συντεχνιακά" εδώ την ανάγκη δημιουργίας ενός τέτοιου φορέα (για την προάσπιση δηλαδή των συμφερόντων των ίδιων των αστρολόγων). Ένας Πανελλήνιος Αστρολογικός Φορέας πρέπει να δημιουργηθεί για την ανάπτυξη και προώθηση της ίδιας της Αστρολογίας στη χώρα μας. Βλέπετε, ένας τέτοιος φορέας θα "πιστοποιούσε" και θα προωθούσε σωστούς Αστρολόγους με ήθος και γνώσεις, θα διοργάνωνε συχνά ελεύθερες αστρολογικές ομιλίες σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας με ποικίλους άξιους ομιλητές, θα έκανε πανελλήνια και τοπικά αστρολογικά συνέδρια, θα προωθούσε την έρευνα, την ίδρυση ποιοτικών αστρολογικών σχολών, αστρολογικών εκδόσεων και ιστότοπων, θα διέδιδε και θα αναβίβαζε γενικά την Αστρολογία στη χώρα μας!

Η ύπαρξη ενός Πανελλήνιου Αστρολογικού Φορέα θα σήμαινε ότι οι Έλληνες αστρολόγοι είναι εξελιγμένοι, εξυψωμένοι και ικανοί να λειτουργήσουν πέρα από τα στενά, προσωπικά τους συμφέροντα - στο όνομα ενός ευρύτερου, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΛΟΥ - ότι διαθέτουν ανοιχτά και όχι στενόθωρα  μυαλά και ότι διέπονται από ένα "υδροχοικό" πνεύμα αδελφοσύνης και προόδου! Η ανυπαρξία Πανελλήνιου Αστρολογικού Φορέα πάλι προδίδει τον αντίθετο: ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων αστρολόγων κινείται σε ένα "χαμηλό ενεργειακό επίπεδο"!

Σκεφτείτε ότι βρισκόμαστε πλέον στο 2012 και ότι ακόμη και οι γείτονες μας Τούρκοι έχουν πιο ανεπτυγμένη Αστρολογία από μας - έχουν ήδη "πιστοποιήσει" δεκάδες αστρολόγους τη στιγμή που στην Ελλάδα δεν υπάρχει σήμερα κανείς "πιστοποιημένος" από κάποιον επίσημο ελληνικό φορέα αστρολόγος!

Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει δημιουργηθεί ένας Πανελλήνιος Αστρολογικός Φορέας στη χώρα μας - παρόλο που η αστρολογία - στην πιο ανάλαφρη και επιφανειακή βέβαια μορφή της -  έχει διαδοθεί σε απίστευτο βαθμό τα τελευταία 40 χρόνια στην Ελλάδα. Γιατί άραγε αυτό το φαινόμενο της "αέναης ανυπαρξίας" Πανελληνίου Αστρολογικού Φορέα; Ποιες συνθήκες μέσα στην ελληνική αστρολογική κοινότητα εμποδίζουν την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου;

Ο διάσημος ζωγράφος Κώστας Τσαρούχης (Υδροχόος) είχε πει το γνωστό: "Στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις!". Οι νόμοι εφαρμόζονται μάλλον χαλαρά στη χώρα μας. Συνδυάστε το αυτό με το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η φτωχότερη χώρα της Δυτικής Ευρώπης - που περνάει τώρα μια τιτάνια κρίση - και με το γεγονός ότι η αστρολογία αποδίδει πολύ καλά στην Ελλάδα (σε αρκετές περιπτώσεις από 5 - 15 φορές το μέσο μισθό!) και θα καταλάβετε γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται σήμερα ότι είναι "αστρολόγοι" στην Ελλάδα! Έτσι, ένα τεράστιο κύκλωμα επιτήδειων και συχνά ακαλλιέργητων ανθρώπων κυριαρχεί στην Ελληνική αστρολογική σκηνή, βάζοντας στην άκρη, συκοφαντώντας ή ακόμη και εκφοβίζοντας τους (πραγματικά λίγους) Αστρολόγους με Παιδεία. Οι (πολλοί και ισχυροί) επιτήδειοι θεωρούν τους τελευταίους απλά σαν μια απειλή απέναντι στα δικά τους προσωπικά συμφέροντα. Ίσως αρχίσατε να υποψιάζεστε τώρα γιατί δεν υπάρχει αληθινός Πανελλήνιος Αστρολογικός Φορέας στη  χώρα μας. Αυτή η "ανυπαρξία" είναι απόλυτα βολική για τις/τους δικτυωμένες/ους, ισχυρές/ούς (αυτοαποκαλούμενες/ους) "αστρολόγους" που ελέγχουν τα τελευταία χρόνια τη σκηνή στην Ελλάδα!

Το 2009 έγινε μία απόπειρα δημιουργίας ενός Πανελλήνιου Αστρολογικού Φορέα (προφανώς όχι ειλικρινής, όπως μπορείτε να διαβάσετε αν γνωρίζετε αγγλικά - ή αν είσαστε εξοικοιωμένοι με το "Google translate" - εδώ) . Είχαν συγκεντρωθεί τότε 32 άνθρωποι οι οποίοι ψήφισαν μία προσωρινή Επταμελή Επιτροπή, που θα έκανε όλες τις σχετικές προεργασίες για τη δημιουργία ενός Πανελλήνιου Αστρολογικού Φορέα. Προσωπικά, ψηφίστηκα σαν ένα από τα μέλη αυτής της επιτροπής (προς έκπληξη μου, γιατί δεν ανήκω γενικά σε "κύκλους" και "περιβάλλοντα" - και φυσικά όχι στα "περιβάλλοντα" δύο γνωστών "δασκάλων" αστρολόγων που κυριαρχούσαν στη συγκεκριμένη συνάντηση. Ίσα - ίσα, έχω "δαιμονοποιηθεί" από την πλειοψηφία των μελών της Ελληνικής αστρολογικής "κοινότητας", γιατί καταγγέλω συμφέροντα με τα οποία διαπλέκονται πολλά "επιφανή" μέλη της "κοινότητας" αυτής).

Όταν ήρθαμε στο θέμα της "πιστοποίησης" των αστρολόγων υποστήριξα ότι θα έπρεπε να πιστοποιούνται μόνο όσοι περνούσαν τις  σχετικές εξετάσεις - αποδεικνύοντας έτσι τις γνώσεις τους και την ικανότητα τους. Παραδόξως όμως η πλειοψηφία της επιτροπής ήταν αντίθετη στην πρότασή μου, υποστηρίζοντας ότι η βασική προϋπόθεση για να "πιστοποιηθεί" ένας/μία αστρολόγος  θα έπρεπε να είναι να εργάζεται αυτός/ή για περισσότερα από 5 χρόνια στις τηλεφωνικές αστρολογικές υπηρεσίες "90 11" ή να βλέπει πελάτες για περισσότερα από 5 χρόνια. Αν κάποιος/α κάλυπτε αυτή την προυπόθεση τότε αυτόματα θα έπρεπε να πιστοποιείται σαν "Αστρολόγος", χωρίς να περνάει κανένα απολύτως είδος εξετάσεων!

Το αστείο είναι ότι μετά από μόλις λίγες ημέρες η (σφόδρα αντιτιθέμενη σε μένα) πλειοψηφία της εν λόγω επιτροπής εξέδωσε - μετά από μία ιδιωτική μεταξύ τους "συνεδρίαση", για την οποία δεν με είχαν καν ενημερώσει ως όφειλαν - ένα ολότελα ψευδές ψήφισμα που με απέβαλε από την επιτροπή, θεωρώντας σαν αίτιο της αποπομπής μου το ότι:  "ο Θωμάς Γαζής δεν συνεργάζεται με την επιτροπή αλλά φροντίζει μόνο να προωθεί τα προσωπικά του συμφέροντα"!

Παρόλο λοιπόν που με απέβαλαν και με αντικατέστησαν με τη Μπέλα Κυδωνάκη, στη συνέχεια η εν λόγω επιτροπή δεν ολοκλήρωσε κανένα απολύτως έργο! Αντίθετα, διαλύθηκε  λίγο αργότερα από τα ίδια της τα μέλη, σιωπηλά και χωρίς καμία δημόσια ανακοίνωση (προφανώς οι άνθρωποι αυτοί θεώρησαν ότι ολοκλήρωσαν το έργο τους σαν επιτροπή με αυτό το σε βάρος μου καταδικαστικό ψήφισμα - αδιαφορώντας από κει και πέρα για το ότι ο κόσμος τους εμπιστεύτηκε και τους ψήφισε ουσιαστικά για να προετοιμάσουν το έδαφος για τη δημιουργία Πανελλήνιου Αστρολογικού Φορέα)!

Tο φθινόπωρο του 2011 τα ίδια ακριβώς πρόσωπα που ήταν υπεύθυνα για τη "σιωπηλή διάλυση" της προσωρινής Επταμελούς Επιτροπής ίδρυσαν (από κοινού με κάποιους στενούς "φίλους" τους) ένα ιδιωτικό - και κερδοσκοπικό από ότι φαίνεται - αστρολογικό κλαμπ με το όνομα: "Πάμε Αστρολογία" (μπορείτε να διαβάσετε γι' αυτό το κλαμπ εδώ).

Από κει και πέρα, κανείς/καμιά Έλληνας/ίδα αστρολόγος δε φαίνεται να ενοχλείται από αυτή την "ανυπαρξία" Πανελλήνιου Αστρολογικού Φορέα! Στις διάφορες ιστοσελίδες τους, στο Facebook κ.λ.π. θα δείτε τους/τις περισσότερους/ες Έλληνες/ίδες αστρολόγους να στρατεύονται με πάθος υπέρ της δικής τους προσωπικής προβολής (ή σε οποιοδήποτε άλλο είδος "ακτιβισμού", όπως π.χ. υπέρ των "αγανακτισμένων",  υπέρ της χορτοφαγίας κ.λ.π.) αλλά να παραμένουν ανεξήγητα αδρανείς και "αναιμικοί" σε ότι αφορά στην ίδρυση ενός Πανελλήνιου Αστρολογικού Φορέα!

Βλέπετε, αποφεύγουν επιμελημένα να κάνουν οποιαδήποτε αναφορά σε ένα τέτοιο Φορέα γιατί τους βολεύει η υφιστάμενη "άναρχη" κατάσταση, γιατί παίρνουν τώρα πολύ περισσότερα (σε χρήμα, σε αναγνώριση κ.λ.π.) από ότι τους αναλογεί και ένας γνήσιος Πανελλήνιος Αστρολογικός Φορέας το μόνο που θα έκανε θα ήταν να τους μειώσει τα προνόμια τους αυτά! Η ανάπτυξη της Ελληνικής Αστρολογίας, το συλλογικό καλό, αποτελούν "ψιλά γράμματα" γι' αυτούς/ές (αν και ισχυρίζονται ότι τους/τις ενδιαφέρει κάτι τέτοιο αλλά απλά "στην Ελλάδα όλοι/ες θέλουν να είναι πρόεδροι, οπότε δεν πρόκειται να γίνει τίποτα και γι' αυτό εγώ κοιτάω τη δουλειά μου!"...) 

Η ανησυχητική πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί επιτήδειοι άνθρωποι και συντεχνίες που ελέγχουν σήμερα την αστρολογική σκηνή στην Ελλάδα - και εμπλέκονται τόσο μεγάλα επί μέρους οικονομικά και άλλα συμφέροντα - που η σύσταση ενός "καθαρού" Πανελλήνιου Αστρολογικού Φορέα θυμίζει την ιλαροτραγωδία του Μπέκετ "Περιμένοντας τον Γκοντό".  Σε όλη τη διάρκεια αυτού του θεατρικού έργου η άφιξη του Γκοντό προαναγγέλεται έντεχνα και επικρέμεται μόνιμα στον αέρα  αλλά ο ίδιος ο Γκοντό δεν εμφανίζεται ποτέ...

Θωμάς Γαζής

---------------------------------------------------------------------------------------------------
Υ.Γ. Θεωρώ βασική προυπόθεση για τη δημιουργία ενός γνήσιου πανελλήνιου αστρολογικού φορέα την ύπαρξη μιας "κρίσιμης μάζας" ενός καλλιεργημένου αστρολογικά κοινού - που να ενδιαφέρεται για την Αστρολογία με Παιδεία. Προς το παρόν μία τέτοια "κρίσιμη μάζα" δεν υπάρχει στην Ελλάδα, αφού κυριαρχεί κατά κράτος στη χώρα μας η εμπορική αστρολογία και η λεγόμενη "αστρο-μετεωρολογία" (οι προβλέψεις δηλαδή της εβδομάδας, του μήνα, ο ανάδρομος Ερμής, οι εκλείψεις κλπ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: