Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Ο Ήλιος - Οι αστρολογικές του ιδιότητες



Με ένα μάλλον παράδοξο τρόπο (που γειτνιάζει του απόκρυφου) οι αστρολογικές ιδιότητες των πλανητών συνδέονται στενά με τις αστρονομικές τους εκείνες! Επομένως, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις αστρολογικές ιδιότητες του Ήλιου αν παραθέσουμε πρώτα τις αστρονομικές του εκείνες. Αστρονομικά ο Ήλιος είναι ένα κολοσσιαίο, πανίσχυρο, πύρινο ουράνιο σώμα. Αποτελεί το κέντρο του Ηλιακού μας συστήματος ενώ γύρω του περιφέρονται πειθήνια οι 8 πλανήτες και οι χιλιάδες πλανητοειδείς και αστεροειδείς. Ο Ήλιος «κρατάει» με τη βαρυτική του δύναμη τους πλανήτες στην επικράτεια του και τους στέλνει σαν στοργικός πατέρας φως και θερμότητα. Το ότι υπάρχει ζωή εδώ στη Γη το οφείλουμε πάνω απ’ όλα στον Ήλιο. Αν για κάποιον λόγο πάψει να υπάρχει ο Ήλιος τότε η Γη και οι άλλοι πλανήτες θα βγουν από τις τροχιές τους και θα διασκορπιστούν στα ερεβώδη σκοτάδια του διαστήματος. Άρα ο Ήλιος μας κρατάει σε τάξη, μας εστιάζει και "συγκεντρώνει" υπαρξιακά, μας μεταδίδει ασφάλεια.

Όπως τώρα ο Ήλιος αποτελεί στην αστρονομία τη συνδετική δύναμη του Ηλιακού μας συστήματος έτσι και στην αστρολογία αντιπροσωπεύει τη συνδετική δύναμη του εαυτού μας! Φανταστείτε για μια στιγμή τον Ήλιο να εκρήγνυται και τη Γη να ξεφεύγει από την τροχιά της και να στριφογυρίζει σαν τρελή στο διάστημα (που σημαίνει ότι ξαφνικά εμείς οι άνθρωποι θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα άστρα στον ουρανό να γυρνούν σαν τρελά και θα βυθιστούμε στο φονικό παγετώνα του - χωρίς Ήλιο - διαστήματος). Είναι μία εικόνα εφιαλτική - ασύλληπτα πιο εφιαλτική από τις βιβλικές καταστροφές - αφού η εικόνα αυτή θα σήμαινε το τέλος του ηλιακού μας συστήματος, το τέλος του ανθρώπινου είδους.


Όσο πιο πολύ τη σκεφτόμαστε αυτή την εικόνα και τη θεωρούμε πιθανή να συμβεί τόσο πιο πολύ αναστατώνεται ο πυρήνας της ύπαρξης μας, τόσο πιο πολύ αρχίζουμε να «χάνουμε» τον Ήλιο μας. Παρ' όλη όμως την αρχική μας αναστάτωση ο Ήλιος μέσα μας μας δίνει τελικά τη βεβαιότητα ότι το εφιαλτικό αυτό σενάριο δεν θα επαληθευτεί και ο ανυπέρβλητος αυτός ζωοδότης θα συνεχίσει να μας χαμογελάει και να μας ζεσταίνει για εκατομμύρια χρόνια ακόμη! Αυτή η αίσθηση της σιγουριάς, της αυτοπεποίθησης και της ζεστασιάς που αναδύεται από μέσα μας πηγάζει αστρολογικά κατευθείαν από τον Ήλιο μας!

Στην πραγματικότητα ο άνθρωπος είναι ένα "ολόφυρμα", ένα συνονθύλευμα από ετερόκλητα στοιχεία (σάρκα, οστά, σπλάχνα, ψυχή, νου, συναισθήματα, σκέψεις, ιδέες, προσδοκίες κ.λ.π.). Το στοιχείο που μετατρέπει μαγικά αυτό το συνονθύλευμα σε μία ενσυνείδητη Ολότητα είναι ο Ήλιος! Ο Ήλιος είναι μία ισχυρή συνεκτική ενέργεια που συγκεντρώνει "μαγνητικά" τα ετερόκλητα στοιχεία μας, τα ενοποιεί και τα μεταλλάσσει σε κάτι το ανώτερο! Πρόκειται για μία μαγική οντότητα, αφού μετατρέπει τα άτακτα και άψυχα επί μέρους στοιχεία σε μία μονολιθική, συγκροτημένη και ενσυνείδητη Ολότητα! Επιπλέον ο Ήλιος μας παρέχει τη δύναμη που συγκρατεί αυτή την Ολότητα, που δεν την αφήνει να διαλυθεί στα «εξ ων συνετέθη». Χάρη στις ενέργειες του Ήλιου εμείς οι άνθρωποι νιώθουμε ακέραιοι, συμπαγείς και ολοκληρωμένοι, αισθανόμαστε ζωντάνια, έχουμε «Εγώ» και θέληση, ακτινοβολούμε και λειτουργούμε κυριολεκτικά σα μικροί Θεοί!

Ο κάθε άνθρωπος όμως μέσα στην πολύβουη κοινωνία μας έρχεται συνέχεια αντιμέτωπος  με αντίξοες συνθήκες, πιέζεται από διάφορα εξωτερικά αιτήματα (της κοινωνίας, του επαγγελματικού του περιβάλλοντος, του/της συντρόφου του, των γνωστών του κ.λ.π.). Βάλλεται συνέχεια από παντού. Πρέπει όμως να αντέχει, να μη συνθλίβεται και να μένει όσο το δυνατόν πιο ακέραιος και συγκροτημένος. Επιπλέον, για να διεκδικεί το μερίδιο του από τη ζωή θα πρέπει να επιβάλλεται στα πρόσωπα και στις καταστάσεις γύρω του, να διεκδικεί και να κατακτά όσο το δυνατόν περισσότερο "ζωτικό χώρο". Και για να τα πετύχει όλα  αυτά θα πρέπει να έχει μεγάλη συνεκτική δύναμη μέσα του αλλά και μια κάποια "ακτινοβολία" σαν προσωπικότητα. Τη ζωτική και απαραίτητη αυτή ισχύ, τη συνοχή και την ακτινοβολία την παρέχει στους ανθρώπους ο Ήλιος τους.

Ουσιαστικά, ένας άνθρωπος γίνεται αδύναμος όταν συνθλίβεται και κατακερματίζεται στα επί μέρους στοιχεία του, στις λεγόμενες "υπο-προσωπικότητες" του. Χάνει τότε την ακεραιότητα του και τη δύναμη συνοχής του, γίνεται λιγότερος από αυτό που πραγματικά είναι και κατακλύζεται ορμητικά από τις πιέσεις των άλλων. Βλέπετε εμείς οι άνθρωποι δυσκολευόμαστε να είμαστε ο αληθινός, ο ακέραιος εαυτός μας. Οι δύσκολες συνθήκες και οι καταστάσεις γύρω μας μας "συμπιέζουν" και τότε εκπίπτουμε σε μία κατάσταση όπου νοιώθουμε "λιγότεροι" από ότι πραγματικά είμαστε. Υπάρχει όμως μία κατάσταση στην οποία όλοι οι άνθρωποι «βρίσκουμε» τον Ήλιο μας και γινόμαστε ο "αληθινός" ακέραιος εαυτός μας: όταν διασκεδάζουμε και γενικά όταν χαιρόμαστε με την καρδιά μας! Σε μια πετυχημένη γιορτινή εκδήλωση το άτομο απελευθερώνεται, συζητάει ανέμελα, φλερτάρει, χορεύει, νιώθει χαρά και ευφορία! Εκείνες τις στιγμές μπορεί να κάνει τη σύγκριση μέσα του και να σκεφτεί «μα πόσο ζωντανός/ή και γεμάτος/η είμαι τώρα! Πως γίνεται να περνάω τόσο άχαρα και αγχοτικά στο γραφείο μου/ στο σπίτι μου; Γιατί δεν είμαι και τότε τόσο γεμάτος/η, τόσο ασφαλής και σίγουρος/η για τον εαυτό μου;».

Ο Ήλιος «κλέβει ζωτικό χώρο». Όταν βρίσκονται πολλοί άνθρωποι μαζί δεν γίνεται να εκφράζονται όλοι ταυτόχρονα. Όταν εκφράζεται ο ένας αναγκαστικά παραμερίζονται και «συνθλίβονται» οι άλλοι. Άρα κάθε φορά που εκφράζεται ένας άνθρωπος σε μία παρέα κλέβει «ζωτικό χώρο» από τους υπόλοιπους! Αυτοί που έχουν ισχυρότερο Ήλιο πρωταγωνιστούν ή και μονοπωλούν τη συζήτηση, συνθλίβοντας τον συγκριτικά πιο αδύναμο Ήλιο των άλλων. Για όλους τους ανθρώπους όμως είναι σημαντικό να εκφράζονται εξωτερικά (ιδιαίτερα αν ανήκουν σε αρσενικό ζώδιο), γιατί βιώνουν πληρέστερα έτσι την υπόσταση τους, το «Είναι» τους. Ο Ήλιος μας οφείλει λοιπόν να καταλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερο ζωτικό χώρο, χωρίς να προβληματίζεται ο ίδιος για το αν θα ενοχληθούν οι άλλοι που τους συνέθλιψε το ζωτικό τους χώρο! Κάθε ζώδιο τώρα κλέβει πιο εύκολα ζωτικό χώρο στο δικό του τομέα. Ο Αιγόκερος π.χ. κλέβει εύκολα ζωτικό χώρο στο επαγγελματικό του περιβάλλον, ο Σκορπιός στις στενές του σχέσεις κ.ο.κ.

Μία άλλη σημαντική ιδιότητα του Ήλιου είναι εκείνη της «σύνθεσης». Ο Ήλιος δίνει τη δυνατότητα στο άτομο να διακρίνει την ουσία μιας κατάστασης, το βασικό της περίγραμμα - αφαιρώντας από το σκηνικό τα τυχόν δευτερεύοντα στοιχεία που αποπροσανατολίζουν. Ειδικά στην ηλεκτρονική εποχή μας βομβαρδιζόμαστε συνέχεια από πληροφορίες - οι οποίες συχνά είναι αντιφατικές - και δυσκολευόμαστε έτσι να ξεχωρίσουμε το βασικό μήνυμα, να μπούμε στο «μεδούλι» των πραγμάτων και των καταστάσεων που συμβαίνουν γύρω μας. Όσο πιο ισχυρός είναι όμως ο Ήλιος κάποιου τόσο πιο ικανός είναι αυτός να ξεχωρίζει το ουσιαστικό από το περιττό, να συνθέτει και να ομογενοποιεί τις καταστάσεις γύρω του, να φτάνει στο "ζουμί" τους! Αυτό είναι ένα σημαντικό εφόδιο για τον άνθρωπο, ειδικά σε κρίσιμες περιστάσεις.

Ο Ήλιος δίνει στο άτομο μία ισχυρή αίσθηση αυτεπίγνωσης (το κάνει να αισθάνεται σαν ένα συμπαγές, ενσυνείδητο, ανεξάρτητο και αυτάρκες ον). Αν παρομοιάσουμε τη μυστηριώδη ανθρώπινη Συνείδηση σα μiα "θάλασσα" μέσα στην οποία βουτάμε όλοι οι άνθρωποι, τότε ο Ήλιος μας δείχνει το βαθμό και την έκταση της "βουτιάς" που κάνουμε εμείς προσωπικά μέσα στον ωκεανό αυτό της Συνείδησης, το βαθμό στον οποίο διαπερνάμε και "πληρώνουμε" αυτή την "σταλμένη από ψηλά" ανθρώπινη Συνειδητότητα (ή αντίθετα το βαθμό στον οποίο απουσιάζουμε από αυτή)...

Θωμάς Γαζής

Copyright: Θωμάς Δ. Γαζής 

(Σημείωση: το άρθρο αυτό είναι μία σύνθεση αποσπασμάτων από το βιβλίο του Θωμά Γαζή "Η Αστρολογία στην Τρίτη Χιλιετία" - εκδόσεις "Πύρινος Κόσμος" - και από το άρθρο του ίδιου στα Αγγλικά "The Sun: Agent of Wholeness")

Δεν υπάρχουν σχόλια: