(Σημείωση: το άρθρο αυτό αποτελεί τμήμα μίας μελέτης που ξεκίνησα το 1989 για τη "Συμπαντο-κεντρική" αστρολογία - για το πώς θα λειτουργούν δηλαδή τα ωροσκόπια των ανθρώπων που θα γεννηθούν στο μέλλον σε άλλα ουράνια σώματα και όχι στη Γη. Πρωτο-παρουσίασα τη μελέτη αυτή το 1997 στο διεθνές αστρολογικό συνέδριο της Βαρκελώνης).
Το παραπάνω ωροσκόπιο μπορεί να μοιάζει συνηθισμένο αλλά δεν είναι. Το πιθανότερο είναι ότι δεν έχετε ξαναδεί ποτέ ένα ωροσκόπιο σαν αυτό! Αναφέρεται σε ένα κοσμοϊστορικό γεγονός που έλαβε χώρα το 1969 πάνω στη Σελήνη: στο πρώτο βήμα που έκανε ο άνθρωπος σε ένα άλλο ουράνιο σώμα (το περίφημο "ένα μικρό βήμα.." που αναφώνησε ο αστροναύτης Neil Armstrong τη στιγμή που ετοιμαζόταν να πατήσει για πρώτη φορά το πόδι του στο σεληνιακό έδαφος). Δείχνει τη διάταξη των ζωδίων και των πλανητών στο σεληνιακό ουρανό τη στιγμή που ο Neil κατέβηκε από τη σεληνάκατο. Είναι λοιπόν ένα ωροσκόπιο υπολογισμένο όχι με γήινα αλλά με σεληνιακά δεδομένα (με τις συντεταγμένες της "Βάσης της Ηρεμίας" - ή όπως είναι επίσημα καταγραμμένη: "Statio Tranquillitatis")!!
Όπως θα παρατηρήσετε, δεν υπάρχει το σύμβολο της Σελήνης σε αυτό το ωροσκόπιο. Αυτό είναι φυσιολογικό γιατί όπως είπαμε εδώ έχουμε ένα “σεληνο-κεντρικό” ωροσκόπιο (η Σελήνη βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας και όχι κάπου στον ουρανό – συμβολικά, βρίσκεται στο κέντρο και είναι ο αποδέκτης των “ενεργειών” όλων των πλανητών που αναπτύσσονται περιφερειακά σε αυτό το ωροσκόπιο). Υπάρχει όμως μια “Γη” μέσα σε αυτό (μπορείτε να τη δείτε πάνω δεξιά, μέσα στο όγδοο οίκο. Το σύμβολό της “Γης” είναι ένας σταυρός εγγεγραμμένος σε έναν κύκλο)! Όλα τα σεληνιακά ωροσκόπια έχουν τη Γη μέσα τους.
Πώς όμως ερμηνεύεται η Γη αστρολογικά; Το ερώτημα αυτό δεν πολυ-απασχολούσε τους αστρολόγους των προηγούμενων γενιών. Τώρα όμως βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, τα πράγματα έχουν αλλάξει και τα γεγονότα μας έχουν ήδη ξεπεράσει! Δώδεκα άνθρωποι έχουν ήδη επισκεφθεί τη Σελήνη (40 χρόνια πριν μάλιστα), περπάτησαν και έζησαν πάνω σε αυτή (ακόμη και για τέσσερις ολόκληρες ημέρες)! Σε μερικές δεκαετίες θα γεννιούνται μωρά στη Σελήνη! Και εμείς οι γήινοι δεν έχουμε αναπτύξει ακόμη μια Σεληνοκεντρική αστρολογία! Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε μπροστά μας τώρα ένα Σεληνοκεντρικό ωροσκόπιο και ένα σεληνιακό "Φως" (τη Γη) και να μη μπορούμε να τα ερμηνεύσουμε κατάλληλα όλα αυτά! Ξαφνικά τα παλιά, γνώριμα ερμηνευτικά μας εργαλεία φαντάζουν ανεπαρκή...
Χρειάζεται ένα τεράστιο άλμα για να περάσει κάποιος από τη Γεωκεντρική στη Σεληνοκεντρική αστρολογία (και ένα πολύ μικρότερο άλμα μετά για να προχωρήσει από κει στην Αρειανο-κεντρική, Πλουτωνο-κεντρική κ.λ.π. αστρολογία). Σε δυο-τρεις γενιές οι άνθρωποι θα έχουν εξοικειωθεί με πολλές από αυτές τις αστρολογίες. Ακόμη όμως και αυτοί οι άνθρωποι του άμεσου μέλλοντος θα δυσκολευτούν να κατανοήσουν την "Έξω-αστρολογία", την αστρολογία που θα χρειαστεί να εφαρμόσουμε στο απώτερο μέλλον, όταν θα καταφέρουμε να πάμε στους παράξενους πλανήτες των μακρινών Ηλιακών Συστημάτων που ανακαλύπτουμε σήμερα. Θα χρειαστεί τότε να κάνουμε ένα ακόμη μεγαλύτερο άλμα, αφού θα αντιμετωπίσουμε ολότελα ξένους για μας πλανήτες και ενδεχομένως τον "ξένο ζωδιακό" αυτών των μακρινών ηλιακών συστημάτων. Θα είναι όμως πραγματικά διαφορετικός ο ζωδιακός αυτών των άλλων ηλιακών συστημάτων ή θα επιβεβαιωθεί τότε η σημερινή μας υπόθεση ότι ο ζωδιακός είναι ένα κοινό, "αρχετυπικό" συμπαντικό στοιχείο, ότι είναι ο ίδιος ακριβώς σε οποιαδήποτε γωνιά του Σύμπαντος και αν βρεθούμε;
Προς το παρόν, η άμεση προτεραιότητα μας είναι το να καθορίσουμε τις αστρολογικές ιδιότητες του ίδιου του πλανήτη μας - και το πώς επηρεάζουν αυτές το ωροσκόπιο όσων έχουν ζήσει ή θα ζήσουν μακριά από τη Γη μας! Πρέπει να κατανοήσουμε δηλαδή το πώς θα λειτουργεί η Γη στα ωροσκόπια των ανθρώπων που θα γεννηθούν ή θα ζήσουν στη Σελήνη ή σε άλλα ουράνια σώματα του ηλιακού μας συστήματος - ή ακόμη και μέσα σε κάποιο διαστημόπλοιο, στη διάρκεια ενός πολυετούς διαστημικού ταξιδιού! Ας τολμήσουμε να κάνουμε δειλά - δειλά κάποιες υποθέσεις: θα μπορούσε π.χ. να θεωρηθεί η Γη σαν ένα είδος "Σελήνης" στη Σεληνοκεντρική αστρολογία; Ένας πλανήτης δηλαδή που συνδέεται με το "λίκνο", με τις "ρίζες", τις καταβολές των Σεληνανθρώπων, με το παρελθόν τους, με τον "εσωτερικό τους κόσμο" και τον ψυχισμό τους; Αυτή είναι μία από τις πρώτες υποθέσεις που θα πρέπει να επιχειρήσουμε είτε να επαληθεύσουμε είτε να διαψεύσουμε, στη σεληνοκεντρική αστρολογία που θα διαμορφώσουμε τώρα...
Για να γυρίσουμε πίσω στο ωροσκόπιο μας, η ιστορική στιγμή του "πρώτου βήματος του ανθρώπου στη Σελήνη" έχει Ωροσκόπο Λέοντα (σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου). Ένα "βασιλικό" δηλαδή, αστραφτερό,Ωροσκόπο (ο οποίος ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι η Γη και η Έριδα σχηματίζουν μία αρμονικότατη στενή όψη τριγώνου με αυτόν). Δεν είναι άσχετος αυτός ο Ωροσκόπος Λέων με το γεγονός ότι το "πρώτο βήμα του ανθρώπου στη Σελήνη" υπήρξε ένα λαμπερό "υπερθέαμα" που κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω του το μεγαλύτερο μέχρι τότε αριθμό τηλεθεατών - 600.000.000 σε ολόκληρη την υφήλιο!
Οι Ωροσκόποι στους γενέθλιους χάρτες των Σεληνανθρώπων θα αποτελέσουν μία πρόσθετη παραδοξότητα για μας τους γήινους! Βλέπετε η Σελήνη δεν περιστρέφεται τόσο γρήγορα γύρω από τον εαυτό της όσο η Γη. Χρειάζεται σχεδόν 28 ημέρες για να εκτελέσει μια πλήρη περιστροφή. Το γεγονός αυτό έχει κάποιες παράξενες για μας συνέπειες. Η "ημέρα" στη Σελήνη διαρκεί σχεδόν δεκατέσσερις δικές μας (επί 14 δικές μας ημέρες ο Ήλιος βρίσκεται μόνιμα είτε κάτω είτε πάνω από τον ορίζοντα)! Και αυτό που είναι σημαντικό αστρολογικά, όλα τα παιδιά που γεννιούνται μέσα σε ένα χρονικό πλαίσιο δυόμιση δικών μας ημερών έχουν τον ίδιο Ωροσκόπο (αυτό αποτελεί μια ενδιαφέρουσα "συγχρονικότητα" με το γεγονός ότι η Σελήνη χρειάζεται - για μας τους γήινους - δυόμιση ημέρες για να αλλάξει ζώδιο)!
Οι παραδοξότητες όμως της σεληνοκεντρικής αστρολογίας δεν τελειώνουν εδώ. Ο απόλυτος συγχρονισμός της περιστροφής και της περιφοράς της Σελήνης (περιστρέφεται γύρω από τον άξονα της στον ίδιο ακριβώς αριθμό ημερών που κάνει για να συμπληρώσει μία περιφορά της γύρω από τη Γη) παράγει και ένα άλλο παράδοξο αποτέλεσμα: η Γη παραμένει μόνιμα στο ίδιο περίπου σημείο του Σεληνιακού ουρανού, σχεδόν σα να είναι "καρφωμένη" εκεί! Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αλλάζει μεν ζώδιο η Γη κάθε δυόμιση μέρες - για τους κατοίκους της Σελήνης - αλλά ΟΧΙ και Οίκο! Επομένως ΟΛΑ τα παιδιά που γεννιούνται σε ένα συγκεκριμένο σεληνιακό τόπο θα έχουν τη Γη τους είτε στον ίδιο Οίκο του ωροσκοπίου τους είτε - σε ελάχιστες περιπτώσεις - σε κάποιον γειτονικό Οίκο! Επιπλέον, όπως καταλαβαίνετε η Γη δεν "διελαύνει" ποτέ σε ένα σεληνιακό ωροσκόπιο (τουλάχιστον όχι όπως εννοούμε εμείς οι γήινοι την πλανητική διέλευση)! Όλες αυτές οι ΄"παραδοξότητες" θα πρέπει να έχουν κάποιο ιδιαίτερο αστρολογικό νόημα, που οφείλουμε να προσδιορίσουμε και να αποκωδικοποιήσουμε!
Γιατί συμβαίνει λοιπόν αυτή η "χωρική καθήλωση" της Γης στα σεληνοκεντρικά ωροσκόπια; Γιατί σε όλα τα ωροσκόπια των ανθρώπων που γεννήθηκαν σε μια συγκεκριμένη σεληνιακή ζώνη να δίνεται μέσω της Γης τόσο μεγάλη έμφαση σε ένα συγκεκριμένο ωροσκοπιακό τους Οίκο; Γιατί για παράδειγμα όλοι οι άνθρωποι που γεννήθηκαν σε μια ορισμένη σεληνιακή ζώνη να έχουν τη Γη τους στον Όγδοο Οίκο τους - ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα που γεννήθηκαν; Μήπως αυτή η σεληνιακή ζώνη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και προϋποθέτει έτσι την παρουσία εκεί τολμηρών, ισχυρών και σέξι κατοίκων - σεληνανθρώπους δηλαδή που να έχουν τη Γη στον Όγδοο Οίκο τους; Θα πρέπει να βρούμε απαντήσεις σε αυτά τα καίρια ερωτήματα.
Κατά τα άλλα, νομίζω ότι ένα σεληνοκεντρικό ωροσκόπιο ερμηνεύεται σε μεγάλο βαθμό με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο ερμηνεύεται ένα γεωκεντρικό. Πρώτα απ' όλα, οι θέσεις των πλανητών στο σεληνοκεντρικό ωροσκόπιο είναι περίπου ίδιες με τις θέσεις των πλανητών στο αντίστοιχο γεωκεντρικό ωροσκόπιο (αν φτιάξουμε δηλαδή ένα γεωκεντρικό και ένα σεληνοκεντρικό ωροσκόπιο για την ίδια χρονική στιγμή θα παρατηρήσουμε ότι και στα δύο αυτά ωροσκόπια οι πλανήτες έχουν την ίδια ακριβώς διάταξη μέσα στο ζωδιακό). Διαφέρουν φυσικά οι θέσεις της Σελήνης και της Γης.
Είναι πολύ εύκολο να βρούμε τη θέση της Γης σε ένα σεληνοκεντρικό ωροσκόπιο: είναι η αντίθετη από εκείνη της Σελήνης στο αντίστοιχο γεωκεντρικό ωροσκόπιο. Αρκεί δηλαδή να φτιάξουμε ένα γεωκεντρικό ωροσκόπιο - βασιζόμενοι στην ίδια "διεθνή ώρα" (U.T. universal time) - και να σημειώσουμε τη θέση της Σελήνης μέσα σε αυτό. Στο σεληνοκεντρικό ωροσκόπιο η Γη θα βρίσκεται στο διαμετρικά αντίθετο ζώδιο, στην ίδια περίπου μοίρα (αν π.χ. η Σελήνη βρίσκεται στο γεωκεντρικό ωροσκόπιο στις 11 μοίρες του Ζυγού τότε στο αντίστοιχο σεληνοκεντρικό ωροσκόπιο η Γη θα βρίσκεται στις 11 μοίρες του Κριού)! Λέω στην ίδια περίπου μοίρα γιατί η Σελήνη αλλάζει ελαφρά θέση στο ζωδιακό ανάλογα με το σημείο από το οποίο την παρατηρούμε πάνω στη Γη . Οι θέσεις πάλι του Ήλιου και του Άρη στο σεληνοκεντρικό ωροσκόπιο μπορεί να διαφέρουν κατά μερικές δεκάδες πρώτα λεπτά σε σχέση με το γεωκεντρικό, ενώ οι θέσεις του Ερμή και της Αφροδίτης μπορεί να διαφέρουν ακόμη και κατά μία μοίρα. Οι υπόλοιποι πλανήτες δεν παρουσιάζουν αισθητές διαφορές.
Για να επανέλθουμε στην αστρολογική ερμηνεία, μας εντυπωσιάζει το γεγονός ότι η στιγμή αυτού του "πρώτου ανθρώπινου βήματος σε ένα άλλο ουράνιο σώμα» έγινε κάτω από μία ακριβή σύνοδο Δία - Ουρανού (με τους δύο αυτούς πλανήτες να σχηματίζουν σύνοδο "μοιρικώς" όπως έλεγαν οι αστρολόγοι της Ελληνιστικής εποχής - να βρίσκονται δηλαδή στην ίδια ακριβώς μοίρα και οι δύο, στην 1η του Ζυγού)! Ιδανικότερη πλανητική όψη που να δηλώνει τόσο ξεκάθαρα και με τόση μεγάλη σαφήνεια την επέκταση του ανθρώπου στο διάστημα δεν υπάρχει! Και η σύνοδος αυτή γίνεται ακόμη πιο σημαντική αν παρατηρήσουμε ότι στην πραγματικότητα συμπίπτει με ένα από τα «δάχτυλα» του εντυπωσιακού πλανητικού σχηματισμού "Υod" που συνθέτουν η Σέντνα (στη βάση του Yod), οι Δίας - Ουρανός στο ένα "δάκτυλο" και ο Άρης στο άλλο. Όλοι αυτοί οι πλανήτες βρίσκονται περίπου στην πρώτη μοίρα και αλληλο-ενεργοποιούνται έντονα, σχηματίζοντας όψεις Τεξεγώνου (150 μοιρών). Η Σέντνα σχηματίζει Τεξέγωνο τόσο με τους Δία-Ουρανό όσο και με τον Άρη!
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας σε αυτό το ωροσκόπιο είναι η στενή σύνοδος που σχηματίζει ο πλανήτης Γη με τον νεο-ανακαλυφθέντα πλανητοειδή / πλανήτη Έριδα. Στην πραγματικότητα, αγνοούμε τις αστρολογικές ιδιότητες της Γης και της Σέντνας, έτσι αδυνατούμε να ερμηνεύσουμε σε βάθος αυτήν την εντυπωσιακή σύνοδο. Το μόνο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική σύνοδο μέσα στο συγκεκριμένο ωροσκόπιο - ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι και ο Πλούτωνας σχηματίζει μια όψη τετραγώνου με τους δύο προαναφερθέντες πλανήτες! Τόσο ο Πλούτωνας όσο και η Έριδα είναι δύο "συμπαντικοί" πλανήτες και επομένως φορείς πανίσχυρων ενεργειών (Σύμπαν σημαίνει πρωτίστως Δύναμη, κολοσσιαία Δύναμη). Και χρειάστηκε να καταναλωθούν τεράστιες δυνάμεις για να κατορθώσει να φτάσει ο άνθρωπος στη Σελήνη!
Θωμάς Γαζής
Copyright: Θωμάς Δ. Γαζής
(Σ.Σ. Σε ένα γεωκεντρικό ωροσκόπιο η ακριβής θέση της Σελήνης στο ζωδιακό μπορεί να διαφέρει μέχρι και μία ολόκληρη μοίρα, ανάλογα με την πόλη για την οποία καταστρώθηκε το ωροσκόπιο (εξαιτίας του φαινομένου της "παράλλαξης"). Αντίστοιχα, σε ένα σεληνοκεντρικό ωροσκόπιο η θέση της Γης στο ζωδιακό μπορεί να διαφέρει κατά μερικά λεπτά, ανάλογα με τη σεληνιακή τοποθεσία από την οποία βλέπουμε τη Γη).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου