Σάββατο, 27 Αυγούστου 2011

Πόλεμος Τιτάνων: το ιστορικό "τετράγωνο" Ουρανού - Πλούτωνα!

("Ο Προμηθέας φέρνει τη φωτιά στους ανθρώπους" - Heinrich Fueger)

Οι πόλεμοι ανάμεσα στους Τιτάνες δε λαμβάνουν χώρα μόνο στα βιβλία της Ελληνικής μυθολογίας. Κυριολεκτικά μία Τιτανομαχία συμβαίνει τώρα πάνω από τα κεφάλια μας, καθώς ο πλανήτης Ουρανός σχηματίζει μία (πολυετή) δυσαρμονική όψη τετραγώνου με τον πλανήτη Πλούτωνα! Εμείς - αδύναμοι θεατές - παρακολουθούμε την κολοσσιαία αυτή μονομαχία, νοιώθοντας ανησυχία για τα κοσμικά παλιρροϊκά κύματα που ξεσηκώνουν οι δύο αυτοί πλανήτες.

Οι επιπτώσεις της συγκεκριμένης όψης τετραγώνου Ουρανού - Πλούτωνα είναι τεράστιες! Θα επεκταθούν πολύ πέρα ​​από την τρέχουσα δεκαετία του 2010 (η οποία θα μνημονεύεται αστρολογικά σαν «η δεκαετία του τετραγώνου Ουρανού - Πλούτωνα») και θα αντηχήσουν και στις επερχόμενες γενιές! Γι' αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσουμε το βαθύτερο νόημα αυτής της θρυλικής μάχης και να δούμε το τι επιφυλλάσσουν σε μας τους ανθρώπους οι δύο αυτοί Τιτάνες!


Οι αντίπαλοι

Ο καλύτερος και συντομότερος "δρόμος" για να κατανοήσει κάποιος τα αστρολογικά αρχέτυπα είναι να διαβάσει ελληνική μυθολογία. Όσο εμβαθύνει κανείς σε αυτήν τόσο πιο ξεκάθαρα και σαφή του γίνονται τα αρχέτυπα - ενώ διευρύνεται και η ικανότητα του να ερμηνεύει τα αστρολογικά στοιχεία. Για να ακριβολογούμε, ο Πλούτωνας στη μυθολογία δεν είναι Τιτάνας αλλά Ολύμπιος θεός (βλοσυρός βέβαια, σα θεός του Κάτω Κόσμου). Ούτε ο Ουρανός είναι Τιτάνας, αλλά ένα από τα αρχέγονα "στοιχεία - θεοί" από τα οποία δημιουργήθηκαν οι γήινες διαστάσεις μας. Η θεότητα Ουρανός δε φαίνεται από τη μυθολογία να έχει πολλά κοινά στοιχεία με τον πλανήτη Ουρανό (και με τις ιδιότητες που αποδίδουμε σε αυτόν τον πλανήτη σήμερα). Υπάρχει όμως ένας αυθεντικός Τιτάνας που μοιράζεται πληθώρα χαρακτηριστικών με τον πλανήτη Ουρανό (και με το ζώδιο του Υδροχόου) και αυτός είναι ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ!

Ο Προμηθέας λοιπόν είναι ένας Τιτάνας. Οι Τιτάνες είναι αρχέγονες θεότητες "δεύτερης γενιάς". Αυτό σημαίνει ότι είναι κάπως λιγότερο αρχέγονες και «αρχετυπικές» από τους γονείς τους και ότι είναι περισσότερο συμβατές με τις γήινες διαστάσεις μας (γι' αυτό και πιο μυώδεις, σθεναρές και "τιτάνειες" στην εμφάνιση)! Ο Προμηθέας (το όνομά του σημαίνει «πρόβλεψη» στα αρχαία ελληνικά) ήταν ο σοφότερος των Τιτάνων και μπορούσε να προβλέπει το μέλλον (πόσο πρέπον αυτό σε μία ουρανο - Υδροχοίστικη οντότητα). Κατάφερε και έγινε φίλος (άλλο Υδροχοίστικο στοιχείο αυτό) με τον πατέρα των Ολύμπιων θεών το Δία, ο οποίος του ανέθεσε το καθήκον να δημιουργήσει - μαζί με τον μάλλον ανάλαφρου χαρακτήρα αδελφό του Επιμηθέα - ζωντανά πλάσματα στη Γη! Κάπως βιαστικά ο Επιμηθέας ξεκίνησε να δημιουργεί ζώα, προικίζοντας το κάθε είδος και με ένα διαφορετικό πλεονέκτημα (κοφτερά δόντια, μεγάλα νύχια, κοκκάλινη πανοπλία, φτερά για να πετάνε κλπ.). Όταν έφτασε όμως στην οντότητα που προοριζόταν να γίνει ο άνθρωπος συνειδητοποίησε ότι είχε μοιράσει όλα τα "πλεονέκτημα" και δεν του είχε απομείνει κανένα. Αν όμως το εύθραυστο αυτό πλάσμα έμενε χωρίς κανένα «όπλο» θα αφανιζόταν γρήγορα! Ευτυχώς παρενέβη ο Προμηθέας - ο οποίος είχε δείξει από την αρχή μεγάλη αδυναμία στο συγκεκριμένο ον. Ο Προμηθέας έφτιαξε τους ανθρώπους κατ' εικόνα των θεών και τους προίκισε με το καλύτερο "όπλο" που υπάρχει: τη λογική!

Ο Δίας εξοργίστηκε από αυτή την πρωτοβουλία του Προμηθέα! Για να διατηρήσει τις αποστάσεις ανάμεσα στους θεούς και στους ανθρώπους (που ο Προμηθέας πήγε να εκμηδενίσει), εξαπέλυσε πάνω στην ανθρωπότητα όλα τα δεινά. Οι άνθρωποι υπέφεραν τρομακτικά μέσα στο σκοτάδι, το κρύο και τη δυστυχία. Και πάλι όμως ήρθε σα σωτήρας τους ο Προμηθέας! Έκλεψε τη φωτιά από τους θεούς και την έφερε στους ανθρώπους, παρέχοντας τους ζεστασιά, "Φως" και ενέργεια. Αυτή τη φορά ο Δίας τιμώρησε πολύ αυστηρά τον Προμηθέα (τον έδεσε στο όρος Καύκασο και έβαλε έναν αητό να πηγαίνει κάθε μέρα και να τρώει το - αιώνια αναγεννούμενο όμως - συκώτι του)!

Ποιο μήνυμα μας στέλνει αυτός ο μύθος; Ότι ο Προμηθέας - Ουρανός είναι "τρελά ερωτευμένος" με τους ανθρώπους, ότι είναι ο υπέρτατος ανθρωπιστής! Θέλει εμάς τους ανθρώπους να είμαστε ανώτερες οντότητες και όχι ζώα, να μη κινούμαστε στο σκοτάδι και στην άγνοια στερούμενοι των αγαθών που απολαμβάνουν οι θεοί. Το μεγαλύτερο ίσως μυστικό του Προμηθέα είναι ότι μας δημιούργησε καθ' ομοίωση του, ότι είμαστε κατά κάποιο τρόπο δικά του "κομμάτια"! Μας θεωρεί σχεδόν ίσους μαζί του, ένα είδος αδελφών. Αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο αφοσιωμένος σε εμάς τους ανθρώπους, γι' αυτό και προσπαθεί διαρκώς να μας ελευθερώσει από τη ζωώδη μας φύση, να μας σηκώσει από το "βούρκο", να μας αφυπνίσει και να μας "φωτίσει"!

Ο Πλούτωνας από την άλλη δεν είναι και τόσο φίλος μας. Σα θεός του κάτω κόσμου (ο "Άδης" στην ελληνική μυθολογία) είναι φίλος μόνο της ψυχής μας - του πιο σκοτεινού και "αδιαφοροποίητου" μέρους μας δηλαδή. Δεν τον ενδιαφέρει ο επί της Γης βίος μας ούτε το πόσο "ζωώδεις" ή ανόητοι έχουμε υπάρξει - αρκεί να του παραδώσουμε την ψυχή μας τη στιγμή που θα φύγουμε από αυτή τη ζωή. Έτσι, στην πραγματικότητα γίνεται φίλος μας από το θάνατο μας και έπειτα! Ο Πλούτωνας αδιαφορεί για τα μεμονωμένα άτομα, για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, για τις προσωπικές μας ιστορίες, για τα βάσανα μας κ.λ.π. Γι' αυτόν οι άνθρωποι είναι σημαντικοί μόνο σα "μάζα", σαν "όχλος"! Στα μεμονωμένα άτομα είναι ικανός να δείξει ένα απίστευτα σκληρό πρόσωπο.

Βλέπετε, ο Πλούτωνας θριαμβεύει στη διάρκεια των μεγάλων πολέμων, των καταστροφών, των επιδημιών κλπ! Το βασίλειο του πλημμυρίζει τότε με ανθρώπινες ψυχές. Επιπλέον, σε τέτοιες καταστάσεις τα ασθενέστερα άτομα, αυτά που φέρουν μέσα τους ένα ευάλωτο DNA, εξολοθρεύονται μαζικά και αυτό σημαίνει ότι η ανθρωπότητα στο σύνολο της ενισχύεται, δυναμώνει και "καθαρίζει" - μέσω της διαδικασίας που είναι γνωστή σαν "η επιβίωση του ισχυροτέρου"! O Πλούτωνας τις λατρεύει αυτού του είδους τις "καθάρσεις" (ενώ όπως καταλαβαίνετε τα φασιστικά καθεστώτα λατρεύουν τον Πλούτωνα)!

Ο Πλούτωνας σχετίζεται με τα χρήματα, με τα πάρα πολλά χρήματα! Δεν είναι τυχαίο που στα ελληνικά το όνομα Πλούτων συγγενεύει ηχητικά με τη λέξη "Πλούτος"! Το χρήμα έρχεται πανεύκολα και σε τεράστιες ποσότητες στον Πλούτωνα, αφού ο ίδιος σφετερίζεται μόνιμα τα χρήματα και τα περιουσιακά στοιχεία των αναρίθμητων νεκρών!

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

Θωμάς Γαζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: