Κυριακή, 21 Αυγούστου 2011

Ήλιος - Σελήνη. Το αρχετυπικό ζευγάρι!


Το κείμενο αυτό είναι ένα επιμελημένο απόσπασμα από το βιβλίο του Θωμά Γαζή "Η Αστρολογία στην Τρίτη Χιλιετία" ("Βασικά Μαθήματα Σύγχρονης Αστρολογίας"). Εκδόσεις "Πύρινος Κόσμος", Αθήνα 2004. 

Ο Ήλιος και η Σελήνη αποτελούν στην Αστρολογία το μεγάλο αρχετυπικό ζευγάρι! Ο Ήλιος είναι ο «άντρας» - ο αρσενικός πόλος - και η Σελήνη η «γυναίκα» - ο θηλυκός πόλος. Ο Ήλιος είναι η δράση και η Σελήνη είναι η αντίδραση (η αντί - δράση). Οι δύο αυτοί πόλοι είναι στην πραγματικότητα ίσοι και αντίθετοι. Γιατί όμως στην αντίληψη μας ο Ήλιος μοιάζει να είναι πιο ισχυρός "πλανήτης" από τη Σελήνη; Γιατί οι άνθρωποι ενδιαφέρονται κυρίως για το ηλιακό ζώδιο του άλλου (αυτό ουσιαστικά ζητούν να μάθουν, όταν ρωτούν "τι ζώδιο είσαι;") και δεν ενδιαφέρονται παρόμοια και για το σεληνιακό του εκείνο; Ίσως επειδή ο Ήλιος εκπροσωπεί τις λεγόμενες "εξωτερικές" ενέργειες, που τις συνειδητοποιούμε πιο εύκολα. Οι ενέργειες της Σελήνης είναι πιο λεπτοφυείς και πολύ λιγότερο εμφανείς (συνδέονται με την ψυχή, με το συναίσθημα, με το "εσωτερικό τοπίο" του ανθρώπου). Και παρ' όλο που είναι τόσο λεπτοφυείς είναι ισχυρότατες ενέργειες (σκεφτείτε π.χ. πόσο μας ορίζουν οι ψυχικές μας διαθέσεις) και φυσικά το ίδιο σημαντικές με τις ενέργειες του Ήλιου.

Ας υποθέσουμε ότι ένας άνθρωπος έχει μία πολύ ισχυρή εξωτερική προσωπικότητα (που υποδηλώνει ότι έχει έναν ισχυρό Ήλιο) αλλά αντίστοιχα μικρό βαθμό ψυχικής ευαισθησίας (που υποδηλώνει ότι η Σελήνη του δεν είναι έντονα ενεργοποιημένη στο ωροσκόπιο του). Ο άνθρωπος αυτός θα κλέβει σχετικά εύκολα το "ζωτικό χώρο" των άλλων. Που σημαίνει ότι θα πρωταγωνιστεί στις συζητήσεις, θα επικεντρώνει εύκολα την προσοχή των άλλων πάνω του κ.λ.π. Κλέβοντας όμως με τον ισχυρό του Ήλιο "ζωτικό χώρο" από τους άλλους ανθρώπους θα τους κάνει - από ένα σημείο και έπειτα - να αισθάνονται άσχημα. Όσο αυτός εκφράζεται πληθωρικά οι άνθρωποι γύρω του θα νοιώθουν μία διαρκή "συμπίεση" του δικού τους εαυτού, μία αδυναμία να εξωτερικεύσουν και να "εκφράσουν" αυτό που θέλουν! Ο Ήλιος όμως του κάθε ανθρώπου είναι "φτιαγμένος" για να εκφράζεται διαρκώς - και όχι για να μένει αδρανής και "συμπιεσμένος".

Ο άνθρωπος όμως του παραδείγματος μας δεν θα αντιληφθεί τη δυσφορία των άλλων ανθρώπων γύρω του, αφού η μη δεκτική Σελήνη του δεν θα τον βοηθήσει να «πιάσει» τον εκνευρισμό και την αναστάτωση τους. Έτσι, θα συνεχίσει να κλέβει την παράσταση και να "εκφράζει" μονόπλευρα το δικό του ισχυρό Ήλιο. Οι μη εκφραζόμενοι άλλοι όμως - κάποια στιγμή - θα ξεπεράσουν τα όρια τους και αφού ο ισχυρός και πληθωρικός ρήτορας μας δεν θα τους αφήνει κανένα περιθώριο να εκφραστούν επομένως θα βρουν μία καλή δικαιολογία για να απομακρυνθούν από κοντά του - ενώ μπορεί και να αρχίσουν να τον αποφεύγουν γενικά. Έτσι, μακροχρόνια ο άνθρωπος αυτός θα χάσει πολλές από τις κοινωνικές του επαφές. Αν όμως είχε μία πιο «ευαίσθητη» Σελήνη θα διέθετε πιο ισχυρές "κεραίες" και θα έπιανε έγκαιρα τη δυσαρέσκεια των άλλων - φροντίζοντας σε αυτή την περίπτωση να μην τους κλέψει πολύ "ζωτικό χώρο", να μη τους "συμπιέσει" υπερβολικά.

Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέχεια του άρθρου εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: