Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2011

Είναι τελικά ο Οφιούχος το 13ο ζώδιο?


 Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης - ακολουθώντας κατά πόδας τα αμερικάνικα εκείνα - έφεραν και πάλι στην επικαιρότητα το θέμα του Οφιούχου, του υποτιθέμενου 13ου ζωδίου!  Δεν είναι η πρώτη φορά - το ίδιο ακριβώς είχε ξαναγίνει και στο 1996! Ο Οφιούχος είναι στην πραγματικότητα αστερισμός και όχι ζώδιο. Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα σε ένα αστερισμό και σε ένα ζώδιο! Και τελικά αυτή είναι η ουσία του όλου θέματος... 

Μια σύντομη αλλά διαυγή εξήγηση για τη διαφορά μεταξύ αστερισμών και ζωδίων μας τη δίνει ο Αμερικανός αστρονόμος - και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Illinois - James B. Kaler, ο οποίος στο βιβλίο του «Astronomy!» (Harper Collins College Publishers) γράφει :
"Υπάρχει μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στα αστρολογικά ζώδια και στους αστρονομικούς αστερισμούς του ζωδιακού κύκλου. Οι αστερισμοί είναι οι πραγματικές ομάδες αστεριών που όλοι μας βλέπουμε με τα μάτια μας τη νύχτα στον ουρανό. Τα ζώδια αντίθετα είναι συμβολικές έννοιες!  Τα ζώδια ξεκινούν από το σημείο της εαρινής ισημερίας, πάνω στο οποίο είναι μόνιμα "κλειδωμένα".


Ο ορισμός αυτός του Kaler εξηγεί επίσης το γιατί δεν
επηρεάζονται τα ζώδια από την μετάπτωση των ισημεριών, αφού αυτά ορίζονται από την εαρινή ισημερία και είναι ουσιαστικά «κλειδωμένα" πάνω της! 

Και για να παραθέσω έναν ορισμό του ζωδιακού κύκλου ενός από τους μεγαλύτερους φιλόσοφους αστρολόγους όλων των εποχών, του Γαλλο-αμερικάνου Dane Rudhyar:
"Ο ζωδιακός είναι αυτό που οι επιστήμονες αστρολόγοι ονομάζουν "μαγνητικό πεδίο" της Γης και οι αποκρυφιστές αποκαλούν "αύρα της Γης" ή το "αυρικό αυγό" του πλανητικού Είναι ... Είναι ένα είδος ηλεκτρικού φακέλου μέσα στον οποίο
περιστρέφεται η Γη  ...". 

Έτσι, είναι σχετικά εύκολο να καταρρίψουμε το μύθο ότι ο Οφιούχος θα πρέπει να συμπεριληφθεί από τους αστρολόγους σαν το 13ο ζώδιο (δεν είναι καν ζώδιο αλλά αστερισμός - μεγάλη η διαφορά). Τα ζώδια ήταν και θα παραμείνουν 12! Προσωπικά όμως θα έλεγα ότι κάτω από το θέμα του Οφιούχου κρύβεται ένα άλλο σημαντικό θέμα, ένα βασανιστικό ερώτημα: Τι είναι τα ζώδια στην πραγματικότητα; Ακόμα δεν ξέρουμε! Τα ζώδια αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ανθρωπότητας! Αναμφισβήτητα υπάρχουν, έχουμε πιστοποιήσει την ύπαρξη τους και υπολογίσει εξαντλητικά τις ιδιότητες τους. Δεν τα έχουμε δει όμως ποτέ ούτε τα έχουμε αγγίξει. Τα ζώδια ξεπερνούν κάθε αίσθηση μας αλλά και κάθε σημερινή μας αντίληψη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: