Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011

Η πρώτη ιστορική πηγή για το ωροσκόπιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου!


Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι πιθανώς ο μεγαλύτερος «σούπερ σταρ» που υπήρξε ποτέ στον πλανήτη Γη! Μιλάμε για μία προσωπικότητα όχι μυθική αλλά φτιαγμένη από σάρκα και αίμα, για ένα άτομο που επί 2 χιλιετίες συναρπάζει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο! Προς απογοήτευση όμως των αστρολόγων, δεν έχει βρεθεί ποτέ ένα ωροσκόπιο της υπέρλαμπρης αυτής προσωπικότητας. Και είμαστε βέβαιοι ότι υπήρξαν αρκετοί αστρολόγοι που έφτιαξαν το ωροσκόπιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου (ή τουλάχιστον κατέγραψαν τις θέσεις των πλανητών του τη στιγμή της γέννησης του), αφού ο Αλέξανδρος έτυχε να ζήσει τη (σύντομη) ενήλικη  ζωή του στη Μεσοποταμία, στο μέρος  δηλαδή εκείνο του κόσμου που αποτελεί το λίκνο της δυτικής αστρολογίας! Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος εισέβαλε στην περιοχή και κατέκτησε την περσική αυτοκρατορία η αστρολογία αποτελούσε ήδη μία χιλιετή παράδοση στά μέρη αυτά - ενώ εφαρμοζόταν ειδικά στους βασιλείς! Έτσι, αναρωτιόμαστε το πώς είναι δυνατόν να μην έχει ανακαλυφθεί ποτέ κάποια πλάκα με τη χαρακτηριστική σφηνοειδή γραφή που να αναφέρει τις πλανητικές θέσεις ή ακόμη και το ίδιο το ωροσκόπιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Υπάρχουν βέβαια εκατοντάδες χιλιάδες πλάκες τέτοιου τύπου σε διάφορα μουσεία και παράλληλα όμως πολύ λίγοι άνθρωποι που μπορούν να τις αποκωδικοποιήσουν! Έτσι, θα χρειαστούν αιώνες ίσως για να μάθουμε τι ακριβώς περιέχουν όλες αυτές οι πλάκες....

Προσωπικά έχω ξεκινήσει από τη δεκαετία του '90 μια έρευνα σχετικά με
το ωροσκόπιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κατέληξα σε μια πιθανή ημερομηνία και ώρα για τη γέννηση του Μ. Αλεξάνδρου σύμφωνα με την οποία ο μοναδικός αυτός στρατηλάτης είναι Λέων, με ωροσκόπο Λέοντα (δείτε το σχετικό μου άρθρο). Με έκπληξη λοιπόν, πριν από μερικούς μήνες, ανακάλυψα καθώς διάβαζα το κείμενο ενός Βυζαντινού αστρολόγου του 12ου αιώνα (του Γεώργιου Καματερού) την επόμενη γραμμή (στο σημείο του κειμένου όπου ο Καματερός ανέλυε αστρολογικά τη σημασία του κάθε δεκανού και το τι χαρακτηριστικά έδινε αυτός όταν αποτελούσε τον Ωροσκόπο του ατόμου): 

"Ο δεύτερος δεκανός (του Λέοντος) γεννήσει Αλεξάνδρου του κτίστου και Μακέδονος υπήρχεν ωροσκόπος"


Απ' όσο γνωρίζω, αυτή είναι η πρώτη ιστορική μαρτυρία γύρω από κάποιο (σημαντικότατο) στοιχείο του ωροσκοπίου του  Μεγάλου Αλεξάνδρου! Βέβαια, κάποιος θα μπορούσε να φέρει αντιρρήσεις - δικαιολογημένα μάλιστα - και να πει ότι η πληροφορία αυτή που μας δίνει ο Καματερός (ο οποίος έζησε 14 ολόκληρους αιώνες μετά τον Αλέξανδρο) δε μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη. Σε άλλα σημεία όμως όπου είναι εύκολο να τα επαληθεύσει κανείς ο Γεώργιος Καματερός αποδεικνύεται ιδιαίτερα αξιόπιστος. Επιπλέον, ο Καματερός θα πρέπει να θεωρηθεί σα μία ξεχωριστή πηγή, επειδή σα Βυζαντινός βρισκόταν σε άμεση επαφή με τις ελληνιστικές πηγές - που χωρίς καμία αμφιβολία θα πρέπει να είχαν καταγράψει τα στοιχεία του ωροσκοπίου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Γενικά, η βυζαντινή γραμματεία είναι κατά κάποιον τρόπο συνέχεια της ελληνιστικής και οι Βυζαντινοί είχαν στη διάθεση τους πολλά από τα "βιβλία" της ελληνιστικής γραμματείας τα οποία έχουν χαθεί σήμερα (απλά σκεφτείτε
τους πολλούς αστρολογικούς τόμους που έχουν διατηρήσει κυρίως σκόπιες αναφορές στη σειρά CCAG  ("Catalogus Codicum Astrologorum Graecorum"). Επιπλέον, έχω μελετήσει προσωπικά τα πολλά πλαστά ωροσκόπια του μεγάλου Αλεξάνδρου που κυκλοφορούν (με τα πιο διάσημα από αυτά να είναι του Cadbury και του Argoli ). Αλλά αυτά τα ωροσκόπια εκτός από το γεγονός ότι μυρίζουν «πλαστογραφία» δημιουργήθηκαν από ανθρώπους που δεν ήταν άμεσα συνδεδεμένοι με τον ελληνιστικό πολιτισμό. Ο Καματερός από την άλλη  είχε άμεση πρόσβαση στη λαμπρή ελληνιστική αστρολογική γραμματεία και σε αστρολόγους όπως ο Πτολεμαίος, ο Ηφαιστίωνας, ο Μάξιμος και ο Ρητόριος (τους δύο τελευταίους πρέπει να τους θεωρήσουμε περισσότερο βυζαντινούς παρά καθαρά ελληνιστικούς αστρολόγους). Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη, προσωπικά θεωρώ αξιόπιστη και πολύτιμη την πληροφορία που μας έχει διασώσει ο  Καματερός σχετικά με τον Ωροσκόπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου!

Ίσως δεν απέχει πολύ
η ημέρα που θα βρεθεί ολόκληρο το ωροσκόπιο του υπέλαμπρου αυτού ανθρώπου, που με τον τρόπο του εξύψωσε το ίδιο το Ανθρώπινο Γένος!

Θωμάς Γαζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: