Τρίτη, 24 Μαρτίου 2009

Είναι αληθινή αγάπη ή απλή "προβολή" ; Ο animus και η anima στον έρωτα!


(της Rebeca E. Eigen)

Υπάρχει κάτι το μαγικό στην εμπειρία του "ερωτεύομαι". Από ψυχολογικής άποψης, όταν δύο μελλοντικοί εραστές συναντιούνται για πρώτη φορά ενεργοποιείται μεταξύ τους καταιγιστικά η λειτουργία του συναισθήματος (το αστρολογικό στοιχείο του «Νερού», δηλαδή). Δημιουργείται μία πανδαισία συγκινήσεων και ξεπετάγονται σπινθήρες που πυροδοτούν πάθος και μια πρωτοφανή ευδαιμονία. Όταν είμαστε με "εκείνο το πρόσωπο" πετάμε στον ουρανό, για να το πούμε απλά. Και όταν είμαστε μακριά του περιμένουμε πως και πως την επόμενη συνάντηση μας και μας πιάνει μία οδυνηρή αδημονία, που κυριαρχεί ολοκληρωτικά στη συνείδηση μας. Όπως λέει το τραγούδι, "ξαφνικά η ζωή απέκτησε καινούργιο νόημα για μένα"! Οι ερωτευμένοι μεταφέρονται στο βασίλειο των Θεών (των αρχετύπων)! Στο δυτικό πολιτισμό μας οι κινηματογραφικές ταινίες μας έχουν δείξει απειράριθμες σκηνές αυτής της εμπειρίας - σε τέτοιο βαθμό που ποθούμε να τη βιώνουμε διαρκώς!

Καλούμε λανθασμένα αυτή την εμπειρία αγάπη και πολλοί από μας ψάχνουμε απεγνωσμένα να βρούμε το άλλο μας μισό, τη "δίδυμη ψυχή μας." Πιστεύουμε ότι αυτό είναι που θα μας ολοκληρώσει και ότι θα πρέπει να νιώθουμε αυτού του είδους τη «μαγεία» για να θεωρήσουμε ότι το άλλο πρόσωπο είναι σημαντικό για μας. Όπως θα δείτε στη συνέχεια - και αφού εξηγήσουμε πρώτα τη φύση της "Anima" και του "Animus" - αυτή είναι μόνο η αρχή της επίπονης διαδικασίας της διασύνδεσης μας με το ασυνείδητο μας!

Ο διάσημος Ελβετός ψυχίατρος Carl Jung ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε σε βάθος με το φαινόμενο της προβολής της Anima (άνιμα) και του Animus (άνιμους), με τις δύο αυτές "έμφυλα αντίθετες" ψυχικές εικόνες που υπάρχουν στο ασυνείδητο μας. Η ψυχή αναζητά την πληρότητα μέσα από την ένωση των αντιθέτων της στοιχείων! Αυτό ο Jung το αποκάλεσε διαδικασία της εξατομίκευσης. Όταν συμβαίνει το φαινόμενο της "προβολής" τότε ξεκινάει αυτή η διαδικασία, όπου οι έμφυλα αντίθετες ψυχικές μας εικόνες οδηγούνται προς τα έξω και αντικατοπτρίζονται στα πρόσωπα και στις καταστάσεις γύρω μας. Και είναι γεγονός ότι μαθαίνουμε πάρα πολλά για τον εαυτό μας μέσα από τα πρόσωπα που μας περιτριγυρίζουν και ειδικά με εκείνα που είτε τα αγαπάμε είτε τα μισούμε ακραία!

Θα ερωτευτούμε πολλές φορές και θα βρεθούμε μπλεγμένοι σε ακατάλληλες και καταστρεπτικές για την ψυχή μας σχέσεις. Αυτές οι σχέσεις όμως είναι εξαιρετικά χρήσιμες, από την άποψη ότι μας αποκαλύπτουν διάφορες πτυχές της «σκιάς» μας, του δικού μας εσωτερικού ψυχικού τοπίου! Για να ενηλικιωθούμε και να γίνουμε ολοκληρωμένα άτομα θα πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσουμε τι πραγματικά μας συμβαίνει. Όταν κάποιος "μας τρελαίνει" πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτό είναι αληθινή αγάπη και όχι μία απλή προβολή. Συνήθως χρειάζεται αρκετός χρόνος για να συνειδητοποιήσουν δύο άνθρωποι τι πραγματικά συμβαίνει μεταξύ τους, για να μάθουν ποιος είναι τελικά ο άνθρωπος που βρίσκεται στο πλευρό τους - και πάλι τότε χρειάζεται να είναι κάποιος πολύ ειλικρινής με τον εαυτό του και πρόθυμος να αποκαλύψει λεπτά πράγματα, για να μπορέσει να αντικρύσει την αλήθεια.

Ο Jung διδάσκει ότι δεν υπάρχει τρόπος για να αντιληφθούμε τα βαθύτερα αυτά κομμάτια του εαυτού μας, οπότε αναπόφευκτα τα «προβάλουμε» σε πρόσωπα και σε καταστάσεις γύρω μας. Η «μέθη» και η ένταση μιας απρόσμενης ερωτικής εμπειρίας είναι κλασικές ενδείξεις ότι βρισκόμαστε σε "φάση προβολής". Βλέπετε οι "συνηθισμένοι" άνθρωποι δεν προκαλούν μέσα μας το ακαριαίο πάθος που μας προξενεί ο κεραυνοβόλος έρωτας!

Η Anima και ο Animus
Μια γυναίκα φέρνει μέσα της την εικόνα του έμφυλα «αντίστοιχου» άνδρα της, εικόνα που σε μεγάλο βαθμό έχει διαμορφωθεί από τη σχέση της με τον πατέρα της, το πρώτο αρσενικό στη ζωή της, από τα αδέλφια της και γενικά σύμφωνα με τις εμπειρίες που είχε με τις αντρικές φιγούρες. Αυτός ο εσωτερικός αρσενικός "Animus" τη βοηθά να πετύχει τους στόχους της, της δίνει μεγαλύτερη νοητική διαύγεια, τη βοηθά να αντιλαμβάνεται σαφέστερα τα όρια γύρω της, ενώ γίνεται μεσολαβητής ανάμεσα στο "Εγώ" της και στο Ασυνείδητο της. Αυτό το "μη συνειδητό εσωτερικό αρσενικό" είναι το θεϊκό (ψυχικό) της είδωλο, που στον εξωτερικό κόσμο προβάλλεται σε έναν συγκεκριμένο άντρα (που η ίδια αισθάνεται σα "Θεό"). Καθώς το εσωτερικό και το εξωτερικό είδωλο αντανακλώνται το ένα στο άλλο, η γυναίκα αυτή θα καταλάβει το ποιος είναι ο ιδανικός της "εσωτερικός σύντροφος" από το πρόσωπο εκείνο πάνω στο οποίο η προβολή της θα «ριζώσει». Η διαδικασία αυτή μπορεί πραγματικά να της «ανοίξει τα μάτια», αν η γυναίκα αυτή είναι πρόθυμη και έτοιμη να αντικρίσει τη "σκιά" της!

Όπως ήδη ανέφερα, η βασική ένδειξη για να καταλάβουμε ότι μία γυναίκα βρίσκεται κάτω από την κυριαρχία αυτής της διαδικασίας προβολής είναι το αίσθημα της ακατανίκητης γοητείας που αυτή νοιώθει να της ασκεί ο άντρας "πρίγκιπας", η έντονη "ιδεοληψία" που αναπτύσσει απέναντι του θεωρώντας τον σαν το αδιαμφισβήτητο άλλο της μισό! Ο άντρας από την πλευρά του - εκτός και αν έχει ένα τεράστιο "Εγώ" και αρχίσει να απολαμβάνει αυτή τη δύναμη που ασκεί πάνω της - θα αισθανθεί κάτι "κολλώδες" και άβολο να βγαίνει από αυτή τη γυναίκα και να τον "πνίγει". Θα της κάνει σχόλια του τύπου "αφού δε με ξέρεις καν…". Και αυτό που της λέει κάπου είναι σωστό. Η συγκεκριμένη γυναίκα μπορεί να μην τον ξέρει καθόλου και στην πραγματικότητα να βλέπει πάνω του μια αντανάκλαση της δικής της "σκιάς" ή του Animus της (αυτά τα δύο μπορεί να αναμειχθούν και να "μολύνουν" το ένα το άλλο).


Η συνέχεια του άρθρου εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: