Πέμπτη, 2 Απριλίου 2009

Χρήμα και σεξ. Δεύτερος και ΄Ογδοος Οίκος στο ωροσκόπιο.


(του Rafael Barrio)

Γνωρίζουμε ότι ο Δεύτερος Οίκος σχετίζεται στενά με το χρήμα. Ουσιαστικά, ο Οίκος αυτός μας αποκαλύπτει τον τρόπο που «υλοποιούμε» πράγματα στη ζωή μας. Το χρήμα είναι στην πραγματικότητα «υλοποιημένη ενέργεια»! Θα κατανοήσετε καλύτερα τι εννοώ αν σκεφθείτε το εξής παράδειγμα: το πόσους άγνωστους ανθρώπους γύρω σας μπορείτε να κάνετε στα καλά καθούμενα να χορεύουν σαν τρελοί αν τους υποσχεθείτε αρκετά χρήματα! Και οι πιο νωθροί θα αρχίσουν να χορεύουν σαν τρελοί σκεπτόμενοι την "υλοποιημένη ενέργεια" που θα τους μεταβιβάσετε άμεσα με τη μορφή χαρτονομισμάτων ("ενέργεια" που οι ίδιοι θα διοχετεύσουν μετά αλλού, για να πραγματοποιήσουν τις δικές τους επιθυμίες)! Αυτό είναι λοιπόν το χρήμα σε τελική ανάλυση: "συμπυκνωμένη, υλοποιημένη ενέργεια"!

Ο Δεύτερος Οίκος μας φανερώνει το πώς διαχειριζόμαστε την ενέργεια στη ζωή μας μέσα από το χρήμα. Συνήθως εμείς οι άνθρωποι κινούμαστε πολύ με βάση τον Δεύτερο Οίκο μας και γι’ αυτό μαθαίνουμε από μικροί τα μυστικά του πώς να ανταλλάσσουμε ενέργεια με χρήμα. Eκμεταλλευόμαστε για παράδειγμα όλες τις ικανότητες μας έτσι ώστε να βγάλουμε χρήματα, να πετύχουμε ένα οικονομικό status που να ικανοποιεί κάθε ανάγκη μας και επιθυμία μας.

Ίσως κάποιοι δεν το ξέρουν, αλλά οι Οίκοι μέσα σε ένα ωροσκόπιο δεν λειτουργούν από μόνοι τους, τμηματικά και ξεκομμένα. Ο κάθε Οίκος συνδέεται με ένα συγκεκριμένο τρόπο με τους υπόλοιπους, λειτουργώντας σαν ένα τμήμα ενός ολιστικού σχήματος. Έτσι, ο Δεύτερος Οίκος (χρήμα) σχετίζεται στενά με τον Όγδοο Οίκο (σεξουαλικότητα). Υπάρχει ένας αόρατος δεσμός ανάμεσα στους δύο αυτούς τομείς και όσο και αν ακούγεται παράξενο η σεξουαλική ζωή κάποιου/ας μπορεί να μας αποκαλύψει πολλά για τη σχέση που έχει αυτός/ή με το χρήμα (και το ανάποδο)!

Ας δούμε πρώτα απ’ όλα το πώς σχετίζεται ο Όγδοος Οίκος με τα οικονομικά. Ας μπούμε βαθύτερα στη φύση αυτού του Οίκου, για να ανακαλύψουμε τι είναι αυτό που διασυνδέει τόσο στενά τη σεξουαλικότητα και το χρήμα.

Αποδίδουμε στον Όγδοο Οίκο ζητήματα όπως ο θάνατος, το απόκρυφο, το σεξ, η συγχώνευση, οι υπαρξιακές κρίσεις κ.λ.π. Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε έναν ορισμό αυτού του Οίκου που να συμπεριλαμβάνει τις παραπάνω χαρακτηριστικές λέξεις - κλειδιά.

Η σχέση ανάμεσα στο σεξ και στο θάνατο είναι γνωστή σε όλους. Αρκεί να αναφέρουμε το πώς αποκαλούσαν παλαιότερα οι Γάλλοι το σεξ: "le petit mort" (ο μικρός θάνατος). Τι είναι αυτό όμως που πεθαίνει στη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης; Βασικά η αίσθηση του «ξεχωριστού» που έχουμε σαν άτομα. Στον Όγδοο Οίκο υπάρχει η συνειδητοποίηση (έστω και για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου) ότι εγώ και ο/η άλλος/η είμαστε «ΕΝΑ», δεν είμαστε διαχωρισμένοι αλλά συγχωνευμένοι, σε μία «αλληλο-διείσδυση» των υπάρξεων μας που μας κάνει να νοιώθουμε ότι υπάρχει κάτι άλλο πέρα από το «Εγώ» μας, κάτι που συνηθίζουμε να αποκαλούμε «ολότητα»! Αυτή η εφήμερη και φευγαλέα επαφή μας με την «ολότητα» μέσα από το σεξ μας ανανεώνει ριζικά και μας οδηγεί σε μία κατάσταση στην οποία νοιώθουμε πιο «γεμάτοι» από πριν. Κάτι από τον/την άλλο/η διασυνδέθηκε βαθιά με τη δική μου υπόσταση και με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι πέρα από το επιφαινόμενο είμαστε και οι δυο το ίδιο! Γι’ αυτή τη σεξουαλικότητα «θάνατο του ξεχωριστού» μιλάνε οι Γάλλοι και γι’ αυτή τη σεξουαλικότητα μιλάει και ο Όγδοος Οίκος.

Βέβαια, αυτή η αίσθηση της ομοιότητας δεν εξελίσσεται μέσα στον Όγδοο Οίκο . Για να εξελιχθεί χρειάζεται κάτι παραπάνω από το σεξ, χρειάζεται υλικό που σχετίζεται περισσότερο με το ζώδιο του Τοξότη παρά με εκείνο του Σκορπιού. Ο Σκορπιός και ο Όγδοος Οίκος μας μιλούν απλά για εκείνα τα πράγματα που είναι «δικά μας» και ταυτόχρονα είναι και του άλλου.

Μπορεί στο σεξουαλικό πεδίο να ακούγεται πολύ ευχάριστα το ότι «το σώμα του/της άλλου/ης ανήκει και σε μένα». Όμως, το να βιώνει ένα άτομο ένα τόσο δυνατό συναίσθημα ομοιότητας με κάποιον/α άλλο/η προκαλεί παράλληλα φόβο και αναστάτωση! Γιατί το συναίσθημα αυτό πλήττει άσχημα την «ξεχωριστότητα» μας, όλα αυτά που μας προσδιορίζουν σαν ξεχωριστό άτομο και που μας αρέσει να ταυτιζόμαστε μαζί τους. Η ανακάλυψη της γυμνής μας ομοιότητας με τον άνθρωπο που έχουμε δίπλα μας είναι οδυνηρή, σα μία κλωτσιά που δεν περιμέναμε να δεχτούμε! Μία καινούργια «υψηλότερη ταυτότητα» αναδύεται σταδιακά μέσα μας, μία ταυτότητα που μοιραζόμαστε με κάποιον άλλο και που ναι μεν αμβλύνει το αίσθημα της «ξεχωριστότητας» μας αλλά που συχνά - για τον ίδιο ακριβώς λόγο - μας βάζει σε κρίση!

Ανάμεσα σε μας και στον/στην άλλο/η γεννιέται κάτι ολότελα καινούργιο, κάτι που είναι τελείως αντίθετο με τις αντιλήψεις του συνειδητού μας εαυτού. Αυτό το καινούργιο πέφτει πάνω μας με όλη τη δύναμη του για να μας «εντάξει» πληρέστερα στη σχέση, για να μας ολοκληρώσει. Ο συνειδητός μας εαυτός όμως αντιστέκεται πεισματικά σε αυτή τη διαδικασία, γιατί αυτή «η ολική συγχώνευση» συνεπάγεται ολική διάλυση και αναδόμηση του εαυτού μας, μία ριζική αναδόμηση μας στα καινούργια πλαίσια του «εμείς»! Ο Όγδοος Οίκος μας αποκαλύπτει ότι ένα μεγάλο μέρος της δύναμης μας, της ενεργητικότητας μας κρύβεται στο κομμάτι εκείνο του εαυτού μας που βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της συνειδητότητας!

Δείτε λοιπόν με πόση ομορφιά αναδύεται μέσα από το δρόμο της σεξουαλικότητας η συνάντηση μας με το «άλλο», με την ίδια μας τη «σκιά». Η πλειοψηφία των ανθρώπων έλκεται συνειδητά από το κίνητρο της σεξουαλικής ικανοποίησης. Όταν όμως οι δυο τους μείνουν «γυμνοί» κοιτώντας ο ένας τον άλλο τότε αρχίζει μία βαθύτερη διαδικασία - σε ασυνείδητο κυρίως επίπεδο - αναδόμησης και «όσμωσης» των δύο εαυτών τους. Αυτή ακριβώς είναι η λειτουργία του Σκορπιού και του Όγδοου Οίκου, να ωριμάσει και να περατώσει τις διαδικασίες «δυισμού» (π.χ. μάνα - παιδί) που ξεκίνησαν στο προηγούμενο "υδάτινο" ζώδιο του Καρκίνου - και του Τέταρτου Οίκου!

Είναι γεγονός ότι από τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι προσέδιδαν μία «σκιώδη» ιδιότητα στο χρήμα. Πραγματικά, το χρήμα φαίνεται να έχει στενή σχέση με τη «σκιά», με το «επικίνδυνο άγνωστο»! Το όνομα του πλανήτη Πλούτωνα (φυσικού κυβερνήτη του Όγδοου Οίκου) σημαίνει ουσιαστικά «πλούτος». Οι αρχαίοι συνέδεαν τον πλούτο με το θεό Πλούτωνα και όχι με τον Ήφαιστο (Ταύρο) ή με κάποια σεληνιακή θεά (με τη Σελήνη δηλαδή στο ζώδιο της έξαρσης της, στον Ταύρο). Φαίνεται λοιπόν ότι υπάρχει μία στενή σχέση ανάμεσα στον πλούτο και στο «σκιώδες» και απόκρυφο. Αρκεί να παρατηρήσετε τα περιβάλλοντα εκείνα στα οποία δημιουργείται μεγαλύτερη ροή χρήματος. Είναι περιβάλλοντα συνήθως σκοτεινά, κρυφά και απρόσιτα (πολυεθνικές, offshore εταιρείες, μονοπωλιακοί οργανισμοί κ.λ.π.) Σκεφτείτε τώρα το πόσα πράγματα έχουν ειπωθεί και γραφτεί για τους κινδύνους που περιέχει ο πλούτος, το πολύ χρήμα! Σκεφτείτε επίσης το αν οι κίνδυνοι αυτοί είναι ουσιαστικά οι ίδιοι με εκείνους που αντιμετωπίζει κάποιος που είναι κατειλημμένος από κάποιο «πνεύμα», που κυριαρχείται από «άγριες ασυνείδητες ενέργειες»…

----------------------------------------------------------------------------------------------------
Διασκευή / απόδοση του άρθρου στα Ελληνικά Θωμάς Γαζής. Τα πνευματικά δικαιώματα του άρθρου ανήκουν στον Rafael Barrio. Μπορείτε να επισκεφτείτε το Ιστολόγιο του (στα Ισπανικά): http://rafaelbarrio.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: