Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013

Ο Ερμής αστρολογικά - αποκαθιστώντας τη χαμένη Ενότητα!


Είμαι ένας άντρας Δίδυμοι που ζει στην Αθήνα. Το ηλιακό μου ζώδιο το κυβερνάει ο πλανήτης Ερμής. Έτσι, καταλαβαίνετε γιατί μου αρέσει να βγαίνω από το σπίτι και να πηγαίνω για ψώνια . Η «αποστολή» του να αγοράσω τα καθημερινά ψώνια μου δίνει την ευκαιρία να βγω έξω από το σπίτι «με σκοπό», να αλλάξω παραστάσεις και να βιώσω από πρώτο χέρι τι συμβαίνει έξω στον κόσμο, να περπατήσω προς την αγορά και να αλληλεπιδράσω με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους.

Ο δρόμος όπου κάνω τα περισσότερα καθημερινά μου ψώνια - και πίνω και ένα φλιτζάνι καφέ - ονομάζεται οδός Ερμού. Θεωρώ εύστοχο το γεγονός ότι ο κεντρικός δρόμος της γειτονιάς μου, αυτός με την πιο έντονη εμπορική δραστηριότητα και κοινωνική αλληλεπίδραση φέρει το όνομά του αρχαίου θεού του εμπορίου και των επικοινωνιών. Ακόμη και το περιεχόμενο αυτού του άρθρου το συνέλαβα ανάμεσα στις καθημερινές μου αγορές και κοινωνικές αλληλεπιδράσεις στην οδό «Ερμού»...

Σε αυτό το καθημερινό δρομολόγιο μου (και στο ανάλογο δικό σας φυσικά) προς στην αγορά κυριαρχούν κάποιες βασικές λειτουργίες του Ερμαϊκού αρχέτυπου: το να βγούμε έξω από το σπίτι και να περπατήσουμε με τα πόδια ή να μετακινηθούμε με το αυτοκίνητο, το να βιώσουμε τις εικόνες και τους ήχους της γειτονιάς μας, το να γνωρίσουμε νέα πράγματα ή πρόσωπα , το να ξεκινήσουμε μια (κάπως επιφανειακή) συζήτηση με τους γείτονές μας ή με όποιους γνωστούς (ή μη) συναντήσουμε στη σύντομη διαδρομή μας προς την αγορά ή στην ίδια την αγορά, το να κάνουμε συναλλαγές. Υπάρχει πολλής Ερμής σε όλες αυτές τις δραστηριότητες, καθώς αυτός είναι ο θεός των αλλαγών και της κινητικότητας, της επικοινωνίας, της λογικής, των διασταυρώσεων, των αλληλεπιδράσεων και του εμπορίου.

Τα ονόματα λένε πολλά ... Έτσι, μπορούμε να συμπεράνουμε πολλά πράγματα για τη φύση του Ερμή από το αγγλικό και ελληνικό όνομά του. Το αγγλικό όνομα π.χ. του Ερμή “Mercury” έχει να κάνει με το στοιχείο mercury (με τον υδράργυρο), με ένα περίεργο μέταλλο δηλαδή που είναι ρευστό και αλλάζει συνεχώς μορφή. Υπάρχει ακόμη και η λέξη "Mercurial" στην αγγλική γλώσσα που σημαίνει «ευμετάβλητος, πτητικός, ασταθής, εύστροφος"! Και φυσικά το όνομα Mercury έχει να κάνει με τη λέξη “market” (αγορά - και οι δύο μοιράζονται τη λατινική ρίζα "merx")! Μια «αγορά» είναι ένα μέρος όπου μαζεύονται πολλοί και διαφορετικοί άνθρωποι, όπου κάποιος μπορεί να συναλλαχθεί και να εμπορευθεί κάτι, να πουλήσει ή να αγοράσει αγαθά και υπηρεσίες.

Υπάρχει και μία άλλη αγγλική λέξη που συνδέεται έμμεσα με το όνομα «Ερμής». Είναι η λέξη “sermon” (κήρυγμα). Επομένως, ο Ερμής έχει να κάνει με μια ομιλία που έχει δεόντως μεθοδευτεί και δομηθεί, μια ομιλία που περιέχει αδιάσειστα επιχειρήματα, έτσι ώστε να κατευθύνει το κοινό σε κάποιο συγκεκριμένο, επιθυμητό συμπέρασμα. Από αυτή την άποψη, όλοι δίνουμε καθημερινά μικρά «κηρύγματα» στους ανθρώπους γύρω μας, έτσι ώστε να τους πείσουμε για κάτι, έτσι ώστε να πετύχουμε κάτι από αυτούς ...

Βλέπετε το Ερμαϊκό αρχέτυπο είναι άκρως ατομικιστικό. Φροντίζει κυρίως τα προσωπικά μας συμφέροντα. Αλλά ο ατομικισμός του περιέχει και μια πιο ευγενική πλευρά, αφού ο Ερμής προσπαθεί συνεχώς να αποκαταστήσει κάποια ενότητα ανάμεσα σε μας και στους άλλους, να διατηρήσει μια επαφή ανάμεσα σε εμάς και στην Ολότητα.

Το ελληνικό ρήμα "ερμηνεύω" είναι στενά συνδεδεμένο με το όνομα «Ερμής». Η «ερμηνεία» μιας κατάστασης (φράσης, περιβάλλοντος, συμπεριφοράς κ.λ.π.), η "αποκρυπτογράφηση" της και η απόδοση της με ένα σαφή, διαυγή και κατανοητό τρόπο είναι η πεμπτουσία του Ερμή - και παράλληλα μία λειτουργία εντελώς απαραίτητη για να βρίσκεται ένας άνθρωπος σε καλή νοητική και ψυχική κατάσταση (και όχι σε σύγχυση και αποπροσανατολισμό).

Για να σας εξηγήσω τι εννοώ επιτρέψτε μου να σας γράψω μια φράση στα γερμανικά:

«Rationales denken, Mobilität, Veränderung und Verbindungen sind einige wesentliche Merkmale von Merkur». 

Αν δεν γνωρίζετε γερμανικά η έκφραση αυτή θα σας φανεί λιγάκι «κινέζικη»…Τη βλέπετε αλλά ούτε να τη διαβάσετε μπορείτε ούτε να βγάλετε κάποιο νόημα από αυτή. Ίσως αισθάνεστε κιόλας σύγχυση και αποπροσανατολισμό και χρειάζεστε επειγόντως κάποια "ερμηνεία". Έτσι, πιθανότατα θα ανοίξετε μία σελίδα "Google translate" και θα αντιγράψετε-επικολλήσετε εκεί την παραπάνω φράση από τα γερμανικά στα ελληνικά. Θα πάρετε τότε μία περίπου τέτοια ερμηνεία  :

« Η Ορθολογική σκέψη, την κινητικότητα, την αλλαγή και οι συνδέσεις είναι μερικά βασικά χαρακτηριστικά του Ερμή "

Αυτή η φράση σίγουρα βγάζει κάποιο νόημα για σας τώρα. Βέβαια, η έκφραση «και οι συνδέσεις» δεν είναι πολύ σαφής. Ο «Ερμής μέσα σας» σας ειδοποιεί αμέσως ότι κάτι στραβό υπάρχει σε αυτή την έκφραση. Στην πραγματικότητα, η μετάφραση του Google δεν ήταν πολύ καλή σε αυτή την περίπτωση  (το καταλαβαίνω αυτό χάρη στο δικό μου Ερμή). Αυτό που έγραψα στα γερμανικά είναι:

"Η λογική, η κινητικότητα, η αλλαγή, οι διασυνδέσεις είναι μερικές από τις βασικές ιδιότητες του Ερμή".

Αυτό που μόλις βιώσατε με τη γερμανική φράση στην πραγματικότητα το βιώνετε  συνεχώς, κάθε μέρα, σχεδόν σε κάθε στιγμή της ζωής σας: προσπαθείτε συνεχώς να αποκρυπτογραφήσετε τα πράγματα και τις καταστάσεις γύρω σας (και μέσα σας), να τις κατανοήσετε, να βγάλετε λογικά συμπεράσματα μέσα από τις πολλές και ποικίλες εμπειρίες που βιώνετε ακατάπαυστα στη ζωή σας.

Τον Ερμή σας τον θέτετε σε λειτουργία από τη στιγμή που θα ξυπνήσετε το πρωί και θα προσπαθήσετε να καταλάβετε το πού βρίσκεστε και το τι ώρα είναι (για να μην πω ότι είναι ενεργός και στον ύπνο σας). Ο γοργοπόδαρος αυτός πλανήτηςσας διασυνδέει με το περιβάλλον σας. Τον ενεργοποιείτε τη στιγμή που θα πάτε στο περίπτερο για να αγοράσετε μια εφημερίδα και για να συνομιλήσετε λίγο με τον περιπτερά. Tη στιγμή που καθώς οδηγείτε εντοπίζετε ένα στενάκι και κατανοείτε ότι "κόβοντας" από αυτό θα φτάσετε πιο γρήγορα στον προορισμό σας κ.λ.π. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ενεργοποιείτε έντονα τον Ερμή σας, προσπαθώντας να ερμηνεύσετε το εκάστοτε περιβάλλον σας και τις συνθήκες μέσα σε αυτό, προσπαθώντας να διασυνδεθείτε όσο το δυνατόν καλύτερα με τα πράγματα, τα πρόσωπα, και τις καταστάσεις γύρω σας, έτσι ώστε να πετύχετε πιο εύκολα και άμεσα τις εκάστοτε προσωπικές σας επιδιώξεις.

Είναι σημαντικό για τον Ερμή το να αναλύει λογικά τα πράγματα και τις καταστάσεις, να τα φέρνει στη συνείδηση και να τα ξεκαθαρίζει. Όταν «σκεφτόμαστε» πάνω σε μία κατάσταση τότε προσπαθούμε να την κατανοήσουμε καλύτερα, αναλύοντας την στα επί μέρους στοιχεία της και ανατρέχοντας σε παγιωμένες κρίσεις και συμπεράσματα που γεννήθηκαν μέσα μας από ανάλογες εμπειρίες και καταστάσεις που βιώσαμε στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος που έχει ισχυρό Ερμή στο ωροσκόπιο του είναι αρκετά περίεργος και παρατηρητικός, ένα οξυδερκές άτομο που συλλέγει και συσσωρεύει δεδομένα αλλά και κρίσεις πάνω σε ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων και γεγονότων. Και αυτό συνεπάγεται ότι έχει αναπτύξει στο μυαλό του μια πληθώρα «εικονικών πληροφοριακών συρταριών» γεμάτων με πάσης φύσεως πληροφορίες. Μέσα σε αυτά τα «συρτάρια» θα πρέπει να έχει εισαγάγει και ταξινομήσει τις διάφορες κρίσεις και συμπεράσματα που έβγαλε σε προηγούμενες εμπειρίες του. Επιπλέον δε, ο άνθρωπος με ισχυρό Ερμή είναι σε θέση να ανακτά και να συνδυάζει γρήγορα κάθε φορά τις κατάλληλες πληροφορίες και κρίσεις έτσι ώστε να "ερμηνεύει" κατάλληλα το τρέχον περιβάλλον του και να  πετυχαίνει μία ομαλή διασύνδεση μαζί του - δίνοντας έτσι άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις στις όποιες τρέχουσες καταστάσεις αντιμετωπίζει!

Από πού όμως προέρχονται όλες αυτές οι έννοιες που "ξεπετάγονται" ορμητικά έξω στο συνειδητό μας πεδίο; Ουσιαστικά, από το ασυνείδητο μας! Από τον "κάτω κόσμο" δηλαδή, συμβολικά! Και ο Ερμής έχει να κάνει με τον κάτω κόσμο (και κατά συνέπεια με το ασυνείδητο μας). Βλέπετε, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ο Ερμής είναι ο θεός που συνοδεύει τις ψυχές των νεκρών στον κάτω κόσμο! Έτσι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Ερμής κινείται στα σύνορα μεταξύ της συνείδησης και του ασυνείδητου. Μετέχει κατά κάποιο τρόπο και των δύο. Κατοικοεδρεύει ψηλά στον Όλυμπο αλλά κατεβαίνει συχνά εδώ στη Γη - ενώ επισκέπτεται τακτικά και τον κάτω κόσμο! Η κινητικότητα και η ευελιξία του, η πολύπλευρη φύση του και η οξύνοια του καθιστούν τον Ερμή τον καταλληλότερο θεό για να φέρνει τα πράγματα στη συνείδηση μας (από το ασυνείδητο μας), για να τα βγάζει στο φως, για να "αποκρυπτογραφεί" τα πράγματα (τις καταστάσεις κ.λ.π.) και να τις κάνει σαφείς και κατανοητές.

Ο Ερμής είναι όπως γνωρίζουμε ένας Θεός του Ολύμπου, αλλά κάπως ιδιαίτερος θα λέγαμε. Δεν έχει μόνιμη κατοικία στον Όλυμπο (στον ουρανό), όπως έχουν οι άλλοι έντεκα θεοί - αλλά και στον Άδη παραμένει ελάχιστα. Βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση. Στην πραγματικότητα διαπερνά και τα τρία επίπεδα της ύπαρξης: τον ουρανό, το γήινο κόσμο και τον κάτω κόσμο (όπως προαναφέραμε πηγαίνει συχνά «εκεί κάτω» σαν «ψυχοπομπός», σα μεταφορέας των ψυχών των νεκρών).

Ο "Δόλιος" Ερμής δεν απολαμβάνει ιδιαίτερης εκτίμησης ανάμεσα στους άλλους θεούς του Ολύμπου, μια και ο ίδιος έχει αναλάβει τη μάλλον αναξιοπρεπή δουλειά του να μεταφέρει τα μηνύματα τους, να είναι ο αγγελιαφόρος τους δηλαδή. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι ο Ερμής είναι ο θεός που έρχεται πιο συχνά σε επαφή με τους θνητούς. Αλλά ακριβώς για αυτό το λόγο ο Ερμής λατρεύτηκε πολύ από τον απλό κόσμο στην αρχαιότητα. Οι άνθρωποι ένοιωθαν ότι ο Ερμής τους υποστήριζε και ότι προωθούσε καλύτερα τα προσωπικά τους συμφέροντα! Ήταν κατά κάποιον τρόπο ένας κατεργάρης θεός (έκλεψε τα βόδια του Απόλλωνα) και γι’ αυτό το λόγο ευνοούσε τους «κατεργάρηδες» (όπως π.χ. τους εμπόρους, οι οποίοι εξακολουθούν να μας ξεγελάνε με τον ένα ή άλλο τρόπο - τουλάχιστον οι περισσότεροι από αυτούς...).

Ο Ερμής είναι ο νεότερος των θεών του Ολύμπου και έχει γι' αυτό να κάνει με τη νεολαία - και πιο συγκεκριμένα με την εφηβεία. Η εφηβεία είναι ένα μεταβατικό στάδιο μεταξύ της παιδικής ηλικίας και της ενηλικίωσης. Και ο Ερμής (σαν ένα άλλο ταοικό σύμβολο) εκφράζει αστρολογικά το δισυπόστατο και την αμφισημία, τα σταυροδρόμια, τις μεταβάσεις. Ο Ερμής εργάζεται αέναα για να μας επανασυνδέσει στο βαθμό του δυνατού με την Ολότητα, για να μας αποκαταστήσει κατά κάποιον τρόπο την αίσθηση της απόλυτης Ένωσης! Στη διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής μας κουβαλάμε μέσα μας εγγενώς αυτή την αίσθηση της «Ενότητας με τα πάντα», ειδικά στη φάση που κατερχόμαστε και ενσαρκωνόμαστε στο ανθρώπινο σώμα μας (το νήπιο αισθάνεται ότι είναι «Ένα» με τα πάντα γύρω του, με το σώμα της μάνας του κ.λ.π.). Αργότερα όμως στην παιδική μας ηλικία χάνουμε αυτή την ενωτική αίσθηση και τότε βιώνουμε την επώδυνη αίσθηση του «κατακερματισμού» (η οποία στην πραγματικότητα είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία του να γίνουμε συνειδητά και ανεξάρτητα άτομα). Το μόνο "αντίδοτο" για να αποκαταστήσει το παιδί κάποια αίσθηση ενότητας με τους γονείς του και το περιβάλλον του είναι το να αρχίσει να επικοινωνεί μαζί τους! Με την ανάπτυξη των επικοινωνιακών του δεξιοτήτων - ακόμη και μέσα από τις στοιχειώδεις λεξούλες που ανταλλάσσει με τους γονείς του - το παιδί αναπτύσσει ένα είδος «νοητικών πλοκάμων» που το διασυνδέουν με τον αχανή κόσμο γύρω του - έτσι ώστε να εξυπηρετείται αυτό και παράλληλα να αποκαθίσταται στοιχειωδώς μέσα του η χαμένη του αίσθηση της «Ενότητας με τα πάντα»...

Όσο παράξενο και αν ακούγεται, η αστρονομική ιεραρχία του ηλιακού μας συστήματός λέει πολλά για τις ιδιότητες του κάθε πλανήτη. Ο Ερμής είναι ο πρώτος πλανήτης σε αυτή την ιεραρχική σειρά και βρίσκεται μόλις λίγο έξω από τον Ήλιο. Γι’ αυτό και είναι πλημμυρισμένος από τις καταρρακτώδεις ενέργειες «συνειδητότητας» του άστρου μας. Βέβαια, αφού βρίσκεται λίγο έξω από τον ήλιο δεν τυφλώνεται απόλυτα από αυτόν! Το γεγονός αυτό έχει κάποιες σημαντικές αστρολογικές επιπτώσεις: ο πλανήτης Ερμής είναι ικανός να παίρνει κάποιες κλεφτές ματιές μέσα από την εκτυφλωτική «ηλιακή κουρτίνα», αντικρύζοντας έτσι το υπόλοιπο του ηλιακού μας συστήματος και το σκοτεινό, αχανές διάστημα που βρίσκεται πέρα από αυτό! Και ενώ ο κατά κάποιον τρόπο «αυτιστικός» Ήλιος είναι εντελώς απορροφημένος με τον εαυτό του ο Ερμής αντιλαμβάνεται (χάρη στο συνδυασμό της ισχυρής ενέργειας «συνειδητότητας» που προσλαμβάνει από το κοντινό άστρο του και της δικής του διαλεκτικής ικανότητας) ότι υπάρχει ένας άλλος κόσμος πέρα από τον Ήλιο, ένας κόσμος αντίστοιχα ισχυρός και σημαντικός! Έτσι, ο Ερμής προσπαθεί να κατανοήσει αυτόν τον κόσμο που βρίσκεται «πέρα από τον Ήλιο», να καταλάβει τη φύση του και να δημιουργήσει κάποιου είδους διασύνδεση μαζί του!

Αυτό το στάδιο - όπου ο Ερμής λαμβάνει γνώση της ύπαρξης μη ηλιακών κόσμων - αντιστοιχεί στο στάδιο του παιδιού που χάνει την αρχέγονη αίσθηση της «ενότητας με τα πάντα». Και τα δυο είναι κατά κάποιον τρόπο οδυνηρά στάδια κατακερματισμού. Έτσι, αυτό που κάνει αμέσως ο Ερμής, προκειμένου να "επανορθώσει" την κατακερματιστική αυτή εμπειρία, είναι το να επιχειρήσει να αποκαταστήσει κάποια αίσθηση ενότητας με αυτούς τους ξένους προς το ηλιακό βασίλειο κόσμους. Ουσιαστικά, ο Ερμής βρίσκεται στα σύνορα ανάμεσα στους δύο αυτούς διαφορετικούς κόσμους, τους οποίους κατά κάποιο τρόπο πρέπει να φέρει σε επαφή, να δημιουργήσει μεταξύ τους κάποιο διάλογο και μια στοιχειώδη διασύνδεση. Και για να το πετύχει αυτό θα πρέπει πρώτα να κατανοήσει τη φύση αυτών των «νεο-ανακαλυφθέντων" μη ηλιακών κόσμων έτσι ώστε στη συνέχεια να προσδιορίσει πιθανά σημεία διαλόγου ανάμεσα σε αυτούς και στο μεγάλο ηλιακό αρχέτυπο που υπηρετεί. Αυτός είναι ο λόγος που οι ιδιότητες όπως η σκέψη, η διασύνδεση, η διαλεκτική είναι τόσο σημαντικές για τον Ερμή! Αποσκοπούν στο να επαναδημιουργήσουν ενοποίηση ανάμεσα στο "επί μέρους" και στο Όλο, ανάμεσα σε εμάς και στον τεράστιο "κόσμο εκεί έξω".

Κατά κάποιον τρόπο, ο Ερμής φαίνεται να είναι ένα πρώιμο στάδιο της Αφροδίτης. Η Αφροδίτη έχει σα στόχο της να φέρει σε επαφή παρόμοια (ή συμπληρωματικά) πράγματα και να τα ενοποιήσει. Ο Ερμής από την άλλη πλευρά προσπαθεί να πετύχει κάποιο στοιχειώδη διάλογο ανάμεσα σε κάθε είδους ξεχωριστά μέρη...

Θωμάς Γαζής
Copyright: Θωμάς Δ. Γαζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: