Στο περίπτερο της γειτονιάς σας θα συναντήσετε σήμερα πολλά "αστρολογικά" περιοδικά. Βάζω τη λέξη αστρολογικά σε εισαγωγικά γιατί στην πραγματατικότητα τα περιοδικά αυτά κάθε άλλο παρά αστρολογικά (με την πραγματική έννοια του όρου) είναι. Η ποιότητα τους είναι χαμηλή και τα θέματα τους περιστρέφονται περισσότερο γύρω από τις ρηχές προβλέψεις, τα όνειρα, τη μαγεία, το Βάστρου Σάστρα (!) κ.λ.π. παρά γύρω από την ίδια την Αστρολογία! Κατά κάποιον τρόπο τα περιοδικά αυτά κυκλοφορούν για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα του εμπορικού κυκλώματος που έχει αναπτυχθεί υπέρμετρα τα τελευταία χρονια στην Ελλάδα (επιφανειακή "χαμπουργκερο-αστρολογία", τηλεφωνικές γραμμές "90 11", απόλυτη κυριαρχία των αστρολόγων "Τούλων Μπουμπουλών" σε όλα τα Μ.Μ.Ε.). Το ίδιο αυτό εμπορικό κύκλωμα έχει συνθλίψει κυριολεκτικά την αληθινή Αστρολογία - εκείνη με παιδεία - στη χώρα μας (με αποτέλεσμα να είμαστε τελευταίοι των τελευταίων - ακόμη και στα Βαλκάνια)!
Τα πράγματα όμως δεν ήταν πάντα έτσι. Πριν 30 χρόνια κυκλοφορούσε στην Ελλάδα ένα ιδιαίτερα ποιοτικό Αστρολογικό περιοδικό, ένα πραγματικό Αστρολογικό περιοδικό, ο "Ουρανός" της Θεοδώρας Ντάκου!
Όπως εξηγήσαμε και στην "Ιστορία της σύγχρονης Ελληνικής αστρολογίας" το περιοδικό "Ουρανός" η Ντάκου το εξέδωσε το 1975, μετά το θάνατο της Μαρίας Μεταλλινού (μαζί με την οποία έβγαλαν το πρώτο Ελληνικό αστρολογικό περιοδικό, το Ωροσκόπιο). Υπήρχαν και στον "Ουρανό" μηνιαίες αστρολογικές προβλέψεις, αλλά αυτές περιορίζονταν σε μισή μόνο σελίδα ανά ζώδιο! Αντίθετα, παρουσιάζονταν πολύ ενδιαφέροντα και ποιοτικά Αστρολογικά άρθρα.
Σταχυολογώ μερικά από αυτά τα ενδιαφέροντα και πρωτοποριακά για την εποχή τους άρθρα:
- "Φιλοσοφική προσέγγιση του Ήλιου και του ζωδίου του Λέοντα" από τον ψυχολόγο Πύρρο Κυριαζή.
- "Οι Οκτώ Σεληνιακοί Τύποι της Ανθρώπινης Προσωπικότητας" (σε απόδοση του Κώστα Λεφάκη, που τότε φαίνεται να εκτελούσε και χρέη μεταφραστή).
- "Το Ζωδιακό Ωροσκόπιο". Μαθήματα με μεράκι και πολύ εύστοχες και πρακτικές οδηγίες του Νίκου Δαμίγου, για να μάθουν οι αναγνώστες του περιοδικού να αναλύουν ΠΟΙΟΤΙΚΑ από μόνοι τους ένα ωροσκόπιο. Δίνονται συγκεκριμένα παραδείγματα μέσα από ωροσκόπια καλλιτεχνών κ.λ.π.
- "Στις Ρίζες της Αστρολογίας" (όπου μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στη Βαβυλώνια αστρολογία και καταγράφονται πολλοί από τους χρησμούς που έχουν βρεθεί σε Βαβυλώνιες πήλινες πλάκες). Της Έφης Βονόρτα.
- "Κινήσεις και Φάσεις της Σελήνης" Εξαιρετικό αστρονομικο-αστρολογικό άρθρο, στο οποίο περιγράφονται οι παρέλξεις και οι παραλλάξεις της Σελήνης και οι πιθανές αστρολογικές συνέπειες τους. Απόδοση Λευτέρης Χαρτζίδης.
- "Το Ξεδίπλωμα του Ζωδιακού" (απόδοση Κώστα Λεφάκη). Εξηγείται σε αυτό το άρθρο η πρωτοποριακή για κείνη την εποχή έννοια της "Ενότητας" και "Δυναμικότητας" του Ζωδιακού, ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσεται ο Ζωδιακός, με το κάθε ζώδιο να παίρνει (εν είδη σκυταλοδρομίας) τα στοιχεία του προηγούμενου του και να τα εξελίσσει.
Επιπλέον, ο "Ουρανός" προσέφερε στους αναγνώστες του κείμενα του κορυφαίου Αστρολόγου - Φιλόσοφου Dane Rudhyar μεταφρασμένα στα Ελληνικά, ενώ σε κάθε τεύχος περιείχε ένα ολόκληρο 8σέλιδο (μεταφρασμένο στα Ελληνικά από το Νίκο Δαμίγο) από το βιβλίο "Ένα εγχειρίδιο για τον Ανθρωπιστή Αστρολόγο" του Michael Meyer, μαθητή του Dane Rudhyar. Απίστευτα πράγματα για εκείνη την εποχή και προσπάθειες που αν συνεχίζονταν ίσως έφερναν σήμερα την Ελληνική Αστρολογία στην κορυφή του κόσμου (όπου θα έπρεπε να βρίσκεται).
Και το ερώτημα παραμένει: πώς γίνεται 30 τόσα χρόνια πριν να έχουμε ένα Αστρολογικό περιοδικό έτη φωτός καλύτερο από αυτά που κυκλοφορούν σήμερα; Ας όψεται η έλλειψη αγάπης απέναντι στην Αστρολογία, το υπερτροφικό και ανασφαλές "Εγώ" αλλά και η απληστία των ανθρώπων που κυριαρχούν στην Ελληνική αστρολογία τις τελευταίες δεκαετίες!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου