Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Τα καλά Αστρολογικά βιβλία δεν έχουν μεταφραστεί ποτέ στα Ελληνικά!


Ρίξτε μια ματιά στην παραπάνω φωτογραφία! Απεικονίζει δέκα κορυφαία σε παγκόσμιο επίπεδο βιβλία Αστρολογίας! Σε πόσους/πόσες από σας δόθηκε η ευκαιρία να διαβάσει ή έστω να ξεφυλλίσει κάποιο από αυτά; Αν δεν γνωρίζετε καλά αγγλικά και αν δεν έχετε μία σχετική οικονομική άνεση για να τα παραγγείλετε από το εξωτερικό, το πιθανότερο είναι ότι δεν έχετε διαβάσει κανένα από τα παραπάνω κορυφαία βιβλία! Και αυτό γιατί κανένα τους δεν έχει μεταφραστεί ποτέ στα Ελληνικά!

Και δεν μιλάμε εδώ μόνο για τα συγκεκριμένα δέκα βιβλία! Στην πραγματικότητα, κανένα από τα εκατοντάδες "διαμάντια" της αμερικάνικης, αγγλικής, γερμανικής, γαλλικής, ιταλικής, ισπανικής κλπ αστρολογικής βιβλιογραφίας δεν έχει  μεταφραστεί ποτέ στα Ελληνικά (ενώ αρκετά από αυτά έχουν μεταφραστεί π.χ. στα Τούρκικα!)


Η πλειοψηφία λοιπόν των Ελλήνων που ασχολούνται με την Αστρολογία δεν έχουν διαβάσει ποτέ τους κάποιο από τα βιβλία που θεωρούνται παγκοσμίως "must" - επειδή όπως είπαμε αυτά δεν έχουν μεταφραστεί ποτέ στα Ελληνικά! Υπάρχουν βέβαια στην Ελλάδα κάποια βιβλία ξένων συγγραφέων, τα οποία όμως είναι πλέον παρωχημένα (π.χ. Alan Leo, C.E.O Carter, Margaret Hone) και κατά κανόνα κακομεταφρασμένα - σε τέτοιον βαθμό μάλιστα που συχνά γίνονται ακατάληπτα στον αναγνώστη!

Σε ότι αφορά δε στα (σχετικά λίγα) Ελληνικά Αστρολογικά βιβλία, αρκετά από αυτά είναι εμφανώς ανέμπνευστα και κακογραμμένα, αντιγραφές αντίστοιχων ξένων, ανερμάτιστα συνοθυλεύματα από το διαδίκτυο κλπ. Έτσι, το μόνο που προσφέρουν τα βιβλία αυτά (στην καλύτερη περίπτωση και όταν δεν κουράζουν τον αναγνώστη) είναι μια ρηχή και χιλιο-μασημένη "γνώση". Λίγα ξεφεύγουν από το επίπεδο του "μετρίου και κάτω" (προσωπικά θα ξεχώριζα τα βιβλία της Θεοδώρας Ντάκου και του Γιάννη Συμεώνογλου).

Στην Ελλάδα λοιπόν έχουμε (ακόμη και σήμερα στο 2018) μία εξαιρετικά φτωχή και αναιμική αστρολογική βιβλιογραφία! Το βιβλίο όμως αποτελεί τον "ακρογωνιαίο λίθο", τη βάση στήριξης κάθε πεδίου γνώσης! Έτσι, η φτωχή μας βιβλιογραφία συνεπάγεται αυτόματα και μία εξαιρετικά φτωχή και αποστεωμένη Αστρολογική Παιδεία στην Ελλάδα (αφού η δεύτερη δεν γίνεται να υπάρξει και να ανθίσει χωρίς να τροφοδοτείται από μια "εύρωστη" Αστρολογική βιβλιογραφία)!

Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται αστρολογικά 50 χρόνια πίσω σε σχέση με τις χώρες της Δύσης (και όχι μόνο, γιατί όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς, κάνοντας μια σχετική έρευνα στο διαδίκτυο, βρισκόμαστε πλέον πίσω ακόμη και σε σχέση με Βαλκανικές χώρες όπως η Σερβία και η Τουρκία)...

Τίποτε από αυτά βέβαια δεν φαίνεται να συγκινεί το "κατεστημένο" που κυριαρχεί στην Ελληνική αστρολογική σκηνή. Βλέπετε όσο πιο πίσω είναι η Αστρολογία στην Ελλάδα τόσο λιγότερο φαίνεται η δική τους "γύμνια", τόσο πιο πολύ ευνοούνται οι ίδιοι, αφού προβάλλονται σαν "κορυφαίοι" στο ανυποψίαστο κοινό και εξασφαλίζουν έτσι μεγαλύτερη πελατεία. Και όλα αυτά σε βάρος της Ελληνικής Αστρολογίας, η οποία εξαιτίας αυτής της νοοτροπίας παραμένει καθηλωμένη και χωρίς προοπτικές ουσιαστικής ανάπτυξης!   

Θωμάς Γαζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: