Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Μια "deja vu" (?) Ηλιακή Έκλειψη στις 11 Αυγούστου (& μια κρίσιμη Σεληνιακή στις 27 Ιουλίου)!


΄Οπως ανέφερα και σε προηγούμενο άρθρο, φέτος το καλοκαίρι συμβαίνει μια σειρά ασυνήθιστων φαινομένων πάνω στον ουρανό. Ο πλανήτης Άρης έρχεται τόσο κοντά στη Γη που φαίνεται μεγαλύτερος και από τον κολοσσιαίο Δία! Ο Πλούτωνας ευθυγραμμίζεται για πρώτη φορά μετά από 87 χρόνια με το επίπεδο του ηλιακού μας συστήματος (πηγαίνοντας πάνω στον "κατερχόμενο" δεσμό του). Επιπλέον, συμβαίνει τώρα μία σχετικά σπάνια "τριπλέτα" θερινών εκλείψεων, η οποία δείχνει να είναι καθοριστικής σημασίας για την Ελλάδα.

Αναφερθήκαμε ήδη στην πρώτη (Ηλιακή) έκλειψη, που συνέβη στις 13 Ιουλίου. Στις 27 Ιουλίου θα συμβεί η δεύτερη κατά σειρά έκλειψη. Θα είναι Σεληνιακή (δείτε το χάρτη της παρακάτω):

Μιλάμε για μια ισχυρή Σεληνιακή Έκλειψη, που θα έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια ολόκληρου του 21ου αιώνα (σχεδόν για 4 ολόκληρες ώρες η Σελήνη θα βρίσκεται στη σκια και στη παρασκιά της Γης)! Η συγκεκριμένη έκλειψη θα γίνει σε ένα κρίσιμο άξονα (πρώτες μοίρες Λέοντα - πρώτες μοίρες Υδροχόου) που συνδέεται άμεσα με τον Ήλιο στο ωροσκόπιο της Μεταπολίτευσης της χώρας μας (που βρίσκεται στις αρχές του Λέοντα). Επιπλέον, ο συγκεκριμένος άξονας συνδέεται έντονα και με τον Ήλιο του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα!

Ενεργειακά αυτή η έκλειψη δείχνει να είναι αρκετά εκρηκτική και φορτισμένη, αφού στη διάρκεια της η Σελήνη αφενός θα σχηματίζει όψη συνόδου με τον (υπερμεγενθυμένο στις μέρες μας) πλανήτη Άρη και αφετέρου μια όψη τετραγώνου με τον ανατρεπτικό Ουρανό!


                              Η Ηλιακή Έκλειψη της 11ης Αυγούστου

Άς δούμε τώρα την τελευταία κατά σειρά φετινή θερινή έκλειψη, την Ηλιακή εκείνη που θα συμβεί στις 11 Αυγούστου (δείτε τον χάρτη της παρακάτω):

Η "δακτυλοειδής" αυτή έκλειψη δείχνει να είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα (ο χάρτης της έχει καταστρωθεί για τα γεωγραφικά δεδομένα της χώρας μας). Το καταλαβαίνει κάποιος αυτό από το γεγονός ότι τα "Φώτα" (Ήλιος - Σελήνη) της έκλειψης βρίσκονται σχεδόν στο υψηλότερο σημείο του χάρτη, μέσα στον "Δέκατο Οίκο" του!  Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί δηλώνει ότι η Ελλάδα ξεχωρίζει τώρα κατά κάποιον τρόπο, "φαίνεται" δημόσια και προβάλεται έντονα (ή εκτίθεται) στη διεθνή σκηνή - για αρκετό χρονικό διάστημα πριν και μετά την έκλειψη! Και φυσικά όχι πάντοτε με θετικό τρόπο. Αναμένεται να λάβουν χώρα ισχυρότατες ζυμώσεις σε σχέση με τον ίδιο τον "κορμό" της χώρας μας, με τις υποδομές πάνω στις οποίες έχει στηριχτεί η Ελλάδα, με τη "διοικητική δομή" της και φυσικά με την κυβέρνηση της!

Οι εκλείψεις σηματοδοτούν το κλείσιμο ενός παλαιού κύκλου πραγμάτων και το άνοιγμα ενός καινούργιου. Εκλύουν καταιγιστικές ενέργειες και επισπεύδουν διαδικασίες που κατά τα άλλα θα έπαιρναν πολύ περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθούν. Επομένως, ίσως δούμε σύντομα ριζικές αλλαγές σε ότι αφορά την κυβέρνηση μας - ή γενικά έντονες ζυμώσεις σε σχέση με τη διεθνή "εικόνα" της χώρας μας.

Αυτό εικάζεται και από ένα άλλο γεγονός: ο Ωροσκόπος του χάρτη της έκλειψης είναι ο βαθιά μεταμορφωτικός και μοιραίος Σκορπιός. Ο πλανήτης που κυβερνάει τον Σκορπιό αλλά και συνολικά το συγκεκριμένο χάρτη - που έχει Ωροσκόπο Σκορπιό - είναι ο Πλούτωνας. Ο Πλούτωνας (ο οποίος όπως ανέφερα σε προηγούμενο άρθρο μου έχει έρθει τώρα σε μια σπάνια ευθυγράμμιση με το επίπεδο του Ηλιακού μας Συστήματος) σχηματίζει μία όψη "τεξεγώνου" (150 μοιρών) απέναντι στα "Φώτα" της έκλειψης. Το "τεξέγωνο" αυτό μιλάει για ένα έντονο παρασκήνιο, για κρίσιμες αλλά αόρατες διεργασίες που λαμβάνουν τώρα χώρα πίσω από τις "κουρτίνες". Πάνω απ' όλα, μιλάει για την ανάγκη μιας βαθιάς αναπροσαρμογής, μιας ριζικής αναμόρφωσης της φυσικής μας πραγματικότητας.

Επιπλέον, ο πλανήτης Ερμής σε σύνοδο με τα "Φώτα" της έκλειψης πυροδοτεί ένα κλίμα αστάθειας, μεταβολών και αλλαγών. Φέρνει στο προσκήνιο ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διασύνδεση και τον συντονισμό και που άπτονται γενικά του τομέα των μετακινήσεων, των επικοινωνιών και των συναλλαγών. Επηρεάζει δε φορείς και οργανισμούς που συνδέονται με την πρωτοβάθμια / δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με τους νέους και ειδικά με τους εφήβους.

Η συγκεκριμένη πάντως έκλειψη θυμίζει σε πολλά την "αποκαλυπτική" (όπως την είχαν χαρακτηρίσει) έκλειψη Ηλίου της 11ης Αυγούστου 1999, που προηγήθηκε του μεγάλου σεισμού της Αθήνας (θα γίνει ακριβώς στις ίδιες μοίρες - 18 του Λέοντα - και με τον ίδιο ακριβώς Ωροσκόπο τον Σκορπιό!). Δεν υπονοώ εδώ ότι σίγουρα θα γίνει πάλι μεγάλος σεισμός. Απλά, θέλω να τονίσω ότι η συγκεκριμένη έκλειψη έχει ιδιαίτερη συμβολική αξία για μας εδώ στην Ελλάδα. Μπορεί να μη προκαλέσει κυριολεκτικά σεισμό αλλά ενδέχεται να δημιουργήσει κάποιους μεταφορικού χαρακτήρα "σεισμούς" στη χώρα μας.

Σε ένα πιο καθαρά αστρονομικό επίπεδο τώρα, η ηλιακή έκλειψη της 11ης Αυγούστου 2018 υπάγεται στον κύκλο "Σάρος" με αριθμό 155. Ο συγκεκριμένος κύκλος "Σάρος" έχει την αφετηρία του στο 1928, μία χρονιά σταθμό για την Ελλάδα. Είχε κερδίσει τότε τις εκλογές ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος - εξασφαλίζοντας μεγάλες πολεμικές αποζημιώσεις από τους Γερμανούς - έκανε μεγαλόπνοα αναπτυξιακά έργα στην Ελλάδα, που τη μεταμόρφωσαν ριζικά και άρχισαν να της δίνουν το σύγχρονο πρόσωπο της! Από την άλλη, το 1928 η Ελλάδα "ψαλιδίστηκε" εδαφικά, αφού μπήκε τότε σε εφαρμογή η συμφωνία παράδοσης από την πλευρά μας των νησιών Ίμβρος και Τένεδος στην Τουρκία. 

Γινόμενη πάντως αυτή η έκλειψη σε ένα ζώδιο της Φωτιάς όπως ο Λέων - που είναι εξαιρετικά "ένθερμο" - και συνδυαζόμενη παράλληλα με τον "πύρινο" πλανήτη Άρη (που βρίσκεται τώρα στην πιο κοντινή του απόσταση από τη Γη και φαντάζει έντονα κοκινωπός και τεράστιος στον ουρανό μας) είναι πιθανό να δώσει στην τρέχουσα περίοδο ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, παρατεταμένους καύσωνες ή καταστροφικές πυρκαγιές.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι η τελευταία φορά που είχε ξανασυμβεί μια παρόμοια "τριπλέτα" εκλείψεων (ηλιακή - σεληνιακή - ηλιακή) ήταν το 2011, που είχε προκύψει το μεγάλο κύμα διαδηλώσεων των "αγανακτισμένων" πολιτών! Άλλες χρονιές στις οποίες εκδηλώθηκαν παρόμοιες "θερινές τριπλέτες" εκλείψεων στο πρόσφατο παρελθόν ήταν το 2000 (η κατακρημνώδης πτώση του Ελληνικού χρηματιστηρίου, η Νομισματική ένωση Ελλάδας- ΕΟΚ, το τραγικό δυστύχημα του "Εξπρές Σάμαινα"), το 1982 (όπου μόλις είχε ξεκινήσει ο κύκλος διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και ήταν ακόμη ισχυρός ο αντίκτυπος του μεγάλου σεισμού στις Αλκυονίδες). 

Άλλη μία παρόμοια "τριπλέτα" εκλείψεων είχε συμβεί το 1971, στο αποκορύφωμα δηλαδή του απολυταρχισμού από την πλευρά του καθεστώτος της στρατιωτικής χούντας, που είχε αναλάβει τότε πραξικοπηματικά την εξουσία στην Ελλάδα (στέλνοντας σε φυλακή/εξορία χιλιάδες ανθρώπους). Τη χρονιά εκείνη είχε σημειωθεί η μεγαλύτερη απομόνωση της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο, αφού όλα σχεδόν τα κράτη του κόσμου καταδίκαζαν την κυβέρνηση των συνταγματαρχών. Υπάρχει δε και ένα άλλο στοιχείο που μας συνδέει με το 1971: είχε συμβεί τότε η αμέσως προηγούμενη πολυήμερη ανάδρομη κίνηση του Άρη μέσα στο ζώδιο του Υδροχόου (η οποία λαμβάνει χώρα και στις μέρες μας).  

Θωμάς Γαζής
Copyright: Θωμάς Δ. Γαζής

Υ.Γ. Θα πούμε περισσότερα για τις δύο αυτές καθοριστικές εκλείψεις την ερχόμενη Τρίτη 24 Ιουλίου, στις 9 μμ στο καφέ - πολυχώρο "BABEL" Βασ. Σοφίας 87, Μαρούσι. 
   

Δεν υπάρχουν σχόλια: