Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Τα ασυνήθιστα ουράνια φαινόμενα του καλοκαιριού 2018!



Την Τρίτη 17 Ιουλίου 2018 (στις 9 μμ.) θα γίνει ομιλία ενημέρωσης του κοινού γι' αυτά τα φαινόμενα, στο καφέ - πολυχώρο "Βabel", Βασ. Σοφίας 87, Μαρούσι. Είσοδος ελεύθερη.

Ξεχάστε για λίγο τη μεγάλη "αιγοκερίστικη κορύφωση" - κάτω από την επιρροή της οποίας βρισκόμαστε ήδη αλλά η οποία τελικά φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει πιο έντονα στη διετία 2019 - 2020! Πέρα από αυτή την κορύφωση, φέτος το καλοκαίρι συμβαίνουν κάποια ιδιαίτερα αστρολογικά φαινόμενα που πρέπει να τα εξετάσουμε και να επιχειρήσουμε να καταλάβουμε τα μυνήματα που μας στέλνουν.


Πρώτα απ' όλα, βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στη μέση μιας "τριπλέτας" σημαντικών εκλείψεων:
  • Η πρώτη ήταν η Ηλιακή έκλειψη που συνέβη στις 13 Ιουλίου (σε όψη αντίθεσης με τον βαθιά μεταμορφωτικό και μοιραίο Πλούτωνα - και στον άξονα Πρώτος - Έβδομος Οίκος της Ελλάδας). 
  • Η δεύτερη είναι η Σεληνιακή έκλειψη που θα συμβεί την 27η Ιουλίου (η οποία θα έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια ολόκληρου του 21ου αιώνα)! Επιπλέον, η έκλειψη αυτή θα γίνει πάνω στον Ήλιο του χάρτη της Μεταπολίτευσης και ταυτόχρονα πάνω στον Ήλιο του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα! Η δε Σελήνη θα σχηματίζει τη στιγμή της έκλειψης σύνοδο με τον πλανήτη Άρη.
  • Η τρίτη είναι η Ηλιακή έκλειψη που θα συμβεί στις 11 Αυγούστου. Η έκλειψη αυτή θυμίζει σε πολλά την έκλειψη της 11ης Αυγούστου 1999 - που προηγήθηκε του μεγάλου σεισμού της Αθήνας. Δεν υπονοώ εδώ ότι σίγουρα θα γίνει πάλι μεγάλος σεισμός αλλά θέλω να τονίσω ότι η συγκεκριμένη έκλειψη έχει ιδιαίτερη συμβολική αξία για μας εδώ στην Ελλάδα.

Η τελευταία φορά που είχε ξανασυμβεί παρόμοια τριπλέτα εκλείψεων (ηλιακή - σεληνιακή - ηλιακή) ήταν το 2011, που προέκυψε το μεγάλο κύμα διαδηλώσεων των "αγανακτισμένων" πολιτών!

Ένα άλλο σημαντικό ουράνιο φαινόμενο του φετινού καλοκαιριού (που θα κορυφωθεί σχεδόν ταυτόχρονα με τη σεληνιακή έκλειψη - της οποίας αποτελεί και συστατικό στοιχείο) είναι η πρωτοφανής προσέγγιση του πλανήτη Άρη στη Γη! Πρόκειται για τη δεύτερη πιο κοντινή προσέγγιση του Άρη στη Γη μετά την προσέγγιση "ρεκόρ" του 2003! Ο Άρης θα ξεπεράσει τώρα σε φωτεινότητα ακόμη και τον Δία! Δείτε πόσο εντυπωσιακά πιο μεγάλος φαίνεται στις μέρες μας (δεξιά) σε σχέση με την αρχή του χρόνου (αριστερά) στην παρακάτω αναπαράσταση:

 
Το 2003 είχε ψηθεί η Ευρώπη με πρωτοφανείς καύσωνες και θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς και που προξένησαν εκατοντάδες θανάτους! Φέτος βλέπουμε να επαναλαμβάνονται αντίστοιχες υψηλές θερμοκρασίες στις βορειο-ευρωπαικές χώρες αλλά και στον Καναδά!

Τέλος, ένα φαινόμενο που μάλλον έχει περάσει απαρατήρητο αλλά που προσωπικά θεωρώ σημαντικό είναι το ότι ο πλανήτης Πλούτωνας "ευθυγραμμίζεται" τώρα για πρώτη φορά - μετά από 87 ολόκληρα χρόνια - με το Ηλιακό μας Σύστημα (δείτε στο παρακάτω σχήμα την τροχιά του Πλούτωνα με μοβ χρώμα)!


Όπως κινείται λοιπόν στην (μοβ) τροχιά του ο Πλούτωνας (η οποία όπως βλέπετε είναι αισθητά "λοξή" σε σχέση με το υπόλοιπο Ηλιακό μας Σύστημα) συνάντησε πριν λίγες μέρες (στις 12 Ιουλίου) για πρώτη φορά μετά από 87 ολόκληρα χρόνια την "εκλειπτική", το επίπεδο δηλαδή στο οποίο κινείται η Γη μας (και λίγο-πολύ το υπόλοιπο Ηλιακό μας Σύστημα). Η "συνάντηση" αυτή έγινε στο σημείο εκείνο της παραπάνω εικόνας που γράφει στα αγγλικά "Pluto in 2018". Από κει και έπειτα ο "θεός του κάτω κόσμου" άρχισε να κινείται "κάτω" από το επίπεδο της Εκλειπτικής. Η προηγούμενη φορά που ο Πλούτωνας είχε ευθυγραμμιστεί με το Ηλιακό μας Σύστημα ήταν το 1931 - η δε επόμενη ευθυγράμμιση θα γίνει σε 161 χρόνια.


Θωμάς Γαζής     

Δεν υπάρχουν σχόλια: