Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Δίας στην Παρθένο - ο Θεός των μικρών πραγμάτων!


Εν μέσω "των μπάνιων του λαού" και χωρίς ιδιαίτερες φανφάρες και τυμπανοκρουσίες - όπως αρμόζει άλλωστε και στο σχετικό ζώδιο - μπήκε πριν λίγες ημέρες (στις 11 Αυγούστου)  ο πλανήτης Δίας στην Παρθένο! Η μεταβολή αυτή είναι καθοριστική και θα επηρεάσει λίγο-πολύ όλους/όλες μας (αφού το ζώδιο της Παρθένου υπάρχει στα ωροσκόπια όλων και αντιπροσωπεύει κάποιον συγκεκριμένο, σημαντικό τομέα της ζωής μας.
Στην "αγορά" θα βρείτε πολλά άρθρα που αναφέρονται στο πώς θα επηρεάσει η μεταβολή αυτή ατομικά το κάθε ζώδιο).

Πέρα όμως από το ατομικό επίπεδο, η ζωδιακή αυτή μεταβολή του Δία θα επενεργήσει και συλλογικά πάνω στην ανθρωπότητα. Θα διαχύσει ένα κανούργιο "πνεύμα εποχής" ("zeitgeist") στις κοινωνίες μας και θα επηρεάσει με ένα συγκεκριμένο τρόπο την ψυχολογία των μαζών. Βλέπετε, τα πάντα (άνθρωποι, γεγονότα, καταστάσεις) συντονίζονται και προσαρμόζονται στη "συχνότητα" του εκάστοτε "πνεύματος εποχής". Έχει μεγάλη σημασία λοιπόν να το προσδιορίζουμε αυτό το "zeitgeist" αστρολογικά!

Για να καταλάβετε τι θέλω να πω σκεφτείτε το εξής απλό: κατά τους 12 προηγούμενους μήνες που ο Δίας ήταν στον Λέοντα είχαν γίνει της μόδας οι λεγόμενες αυτο-φωτογραφήσεις "selfies". Αυτές οι "selfies" καθρέπτιζαν απόλυτα το πνεύμα του πληθωρικού πλανήτη Δία μέσα στο εγωκεντρικό και κατά κάποιον τρόπο επιδειξιομανές ζώδιο του Λέοντα! Τώρα όμως που ο γιγαντιαίος αυτός πλανήτης πέρασε στο συνεσταλμένο και μετριοπαθές ζώδιο της Παρθένου οι "selfies" ίσως αρχίσουν να κουράζουν και βγει μια άλλη, καινούργια μόδα που θα έχει "παρθενίσια" χαρακτηριστικά! Παράλληλα, μπορεί να δούμε τη μόδα των ρούχων να επιτάσσει πιο γήινες και λιτές μορφές κ.ο.κ.

Ο Δίας αντιπροσωπεύει τoν "υψηλότερo νου", αλλά εδώ μπαίνει στη σφαίρα του «κατώτερου νου». Θα μπορούσε κανείς να βρει μια αντίφαση σε αυτό. Όχι όμως ο "μεγάλος δάσκαλος". Βλέπετε, ο Δίας ποθεί διακαώς να γνωρίσει τη φιλοσοφία του κάθε ζωδίου μέσα από το οποίο διελαύνει. Λαχταρά να κατανοήσει σε βάθος αυτή τη φιλοσοφία και να αναπτύξει μέσα από αυτήν ακόμη πιο προηγμένες έννοιες - έτσι ώστε να χαράξει κάποια καινούργια μονοπάτια στην αιώνια του αναζήτηση της Αλήθειας!

Ο "βασιλιάς των θεών" ανακαλύπτει απροσδόκητα εδώ τον "παρθενίσιο" μικρόκοσμο και βουτάει γεμάτος περιέργεια μέσα σε αυτόν (αντί να κάνει κάποιο από τα συνήθη του "εξωτερικά" ταξίδια). Και στην Παρθένο ο Δίας συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει "ανώτερος νους" χωρίς τον "κατώτερο". Καταλαβαίνει ότι οι δύο αυτοί κόσμοι είναι στενά διασυνδεδεμένοι και κατά κάποιον τρόπο αλληλο-τρέφονται! Ότι το "πεζό" και το "εδώ και τώρα" είναι το ίδιο σημαντικά και ιερά όπως το πνευματικό και το αιώνιο! Ότι ο κόσμος μας αποτελείται από αναρίθμητα μικρά πράγματα, από αμέτρητα λειτουργικά "μέρη" που είναι όμως ζωτικής σημασίας για το σύνολο, γι' αυτό και θα πρέπει να είμαστε περισσότερο ευαισθητοποιημένοι απέναντι τους. Ότι το να εξυπηρετούμε τους άλλους αποτελεί κάτι το ιερό! Και ότι το σώμα μας είναι ένας ναός που πρέπει να σεβόμαστε και να φροντίζουμε!

Για να πούμε την αλήθεια, η συνύπαρξη Δία / Παρθένου είναι λιγάκι προβληματική. Ο Δίας είναι ένας "πύρινος", επεκτατικός και ενθουσιώδης πλανήτης που διέπεται από έναν υψηλό ιδεαλισμό και που ποθεί διακαώς να πάει πέρα από τους ορίζοντες. Η Παρθένος από την άλλη είναι ένα "γήινο", πρακτικό και τελειομανές ζώδιο που αποφεύγει τις ενεργειακές σπατάλες και που εστιάζει την προσοχή της στο να κάνει απόλυτα εύρυθμη και λειτουργική την τρέχουσα καθημερινότητα της. Επομένως, υπάρχει σημαντική απόκλιση ανάμεσα στις επιδιώξεις των δύο αυτών αστρολογικών στοιχείων (και δεν είναι τυχαίο το ότι ο Δίας βρίσκεται σε "πτώση" μέσα στο ζώδιο της Παρθένου - δεν εκδηλώνει δηλαδή ελεύθερα τις ιδιότητες του εκεί).

Ο Δίας αποτελεί ένα "κοσμικό βαρόμετρο" που μας δείχνει (ανάλογα με το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται και με τις όψεις που σχηματίζει) τον βαθμό ανάπτυξης, ευμάρειας και αισοδοξίας μέσα στις κοινωνίες μας. Από αυτή την άποψη, ο Δίας στην Παρθένο δεν αφήνει πολλά περιθώρια, γιατί δηλώνει ότι μπαίνουμε τώρα σε μια "μινιμαλιστική" φάση, σε μια φάση περαιτέρω συρρίκνωσης, εξοικονόμησης και λιτότητας. Στους επόμενους δώδεκα μήνες λοιπόν θα κυριαρχήσει ένα "σπαρτιάτικο" πνεύμα (το οποίο μάλλον θα γίνει έτι αυστηρότερο γύρω στο Μάρτιο του 2016, όταν ο Δίας θα σχηματίζει δυσαρμονική όψη τετραγώνου με τον Κρόνο).

Από την άλλη βέβαια, η συγκεκριμένη θέση του Δία θα μας δώσει πολύτιμα μαθήματα και θα μας κάνει πιο σοφούς και αποτελεσματικούς στο να εξοικονομούμε πόρους και στο να τους διαχειριζόμαστε κατάλληλα - έτσι ώστε να μπορούμε να ανταπεξερχόμαστε στη γενικότερη συρρίκνωση χρημάτων και αγαθών που επικρατεί στις μέρες μας. 

Μιλήσαμε προηγούμενα για τη μεγάλη διάσταση που υπάρχει ανάμεσα στον πλανήτη Δία και στο ζώδιο της Παρθένου. Υπάρχει όμως ταυτόχρονα και ένα κομβικό σημείο σύγκλισης μεταξύ τους. Το σημείο αυτό είναι η λεγόμενη "ιερότητα" των δύο αυτών ζωδίων. Ο Δίας είναι ένας ιδεαλιστικός πλανήτης που εκπροσωπεί την επαφή μας με τις ανώτερες, πνευματικές σφαίρες, με το θείο. Η δε Παρθένος είναι ένα "γήινο" ζώδιο που εκπροσωπεί τον εξαγνισμό, την καθαρότητα, την "αγγελικότητα"! Επομένως, ο Δίας στην Παρθένο θα αναδείξει τώρα την ιερότητα των απλών, καθημερινών ή ακόμη και τετριμμένων καταστάσεων, τον Θεό που κατοικοεδρεύει στα μικρά πράγματα και στις φαινομενικά άχαρες και πεζές διαδικασίες της ζωής.

Αυτό σημαίνει ότι θα αναλαμβάνουμε με μεγαλύτερη προθυμία τώρα κάποιες χειρωνακτικές εργασίες που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε βαρετές ή ξεπερασμένες. Από το να πλύνουμε τα πιάτα στο χέρι, από το να σκουπίσουμε το πάτωμα, μέχρι το να κάνουμε μόνοι/ες μας κάποιο "μερεμετάκι" στο σπίτι, να πλέξουμε, να κεντήσουμε κοκ. Αυτές τις δουλειές θα τις κάνουμε τώρα πιο συνειδητοποιημένα, νοιώθοντας τη σημασία τους και την "ιερότητα" τους στο "ευρύτερο σχέδιο της ζωής"! Συνεπώς, θα γίνουμε πιο αποδοτικοί στις δουλειές μας, δίνοντας μεγαλύτερη σημασία στις λεπτομέρειες και παράγοντας έτσι ένα πιο ποιοτικό έργο!


Μπορεί να μην το έχετε ακούσει, αλλά στην Ιαπωνία υπάρχει μια ολόκληρη παραδοσιακή τελετουργία που συνδέεται με το - τετριμμένο κατά τα άλλα - σερβίρισμα του τσαγιού...Το συγκεκριμένο τελετουργικό συνοψίζει απόλυτα το πνεύμα του Δία στην Παρθένο!

Σε γενικές γραμμές, ο Δίας στην Παρθένο θα μας βοηθήσει να κινηθούμε πιο ρεαλιστικά, να τακτοποιήσουμε πολλές εκκρεμότητες και να οργανώσουμε καλύτερα τη ζωή μας. Επιπλέον, θα συμβάλλει σημαντικά στον εξαγνισμό και στην κάθαρση της κοινωνίας μας, στο να αναδειχθούν και πάλι κάποιες θεμελιώδεις ηθικές αξίες και να προωθηθούν στα σημαντικά πόστα πιο αγνοί και τίμιοι άνθρωποι!

Το ζώδιο της Παρθένου συνδέεται στενά με τις λαικές τάξεις και με την εργατιά. Η είσοδος λοιπόν του ευεργετικού πλανήτη Δία στην Παρθένο θα έπρεπε να σηματοδοτεί κανονικά μία περίοδο ανάπτυξης και σχετικής ευμάρειας για τις λαικές τάξεις. Και όντως μπορεί να καλλιεργηθούν αρχικά κάποιες μεγάλες προσδοκίες, που στην πορεία όμως μπορεί να αποδειχθούν σε μεγάλο βαθμό "φενάκη" και ο λαός να αισθανθεί για άλλη μια φορά τραγικά εξαπατημένος (ο Δίας θα σχηματίζει - κατά περιόδους - μία δύσκολη όψη αντίθεσης με τον κατά κάποιον τρόπο "εξαπατητικό" πλανήτη Ποσειδώνα). Πάντως, αν και τα τελευταία χρόνια έχουν καταπατηθεί πολλά εργασιακά δικαιώματα, ίσως θεσπιστούν τώρα κάποιοι καινούργιοι νόμοι που θα εξασφαλίζουν σχετικά  καλύτερους όρους στους εργαζόμενους. Μπορεί να προκύψει δε και ένα πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό εργατικό δίκαιο (που θα ρυθμίζει και ζητήματα μεταναστών)!

Aπό τη στιγμή που η Παρθένος είναι το ζώδιο της εργασίας, ο Δίας εκεί θα αναδείξει τη σημαντικότητα και την "ιερότητα" της. Θα σηκώνουμε με μεγαλύτερη προθυμία τώρα τα μανίκια μας για να δουλέψουμε, για να παραγάγουμε κάτι χρήσιμο, για να προσφέρουμε μια χρηστική βοήθεια στους ανθρώπους γύρω μας. Παράλληλα, στους ερχόμενους μήνες ένα μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων θα επιχειρήσει πάσει θυσία να μπει στην αγορά εργασίας και να βρει μια έστω και ταπεινή δουλειά (προφανώς και για λόγους επιβίωσης, έτσι οριακά που έχουν γίνει τα πράγματα στην Ελλάδα)! Ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός παραγωγικών Ελλήνων/ίδων θα υποχρεωθεί να αναζητήσει μεροκάματο στο εξωτερικό...

Κάθε φορά που ο Δίας βρίσκεται στην Παρθένο φαίνεται να αυξάνεται ο ρυθμός και ο όγκος τέλεσης δημόσιων και ιδιωτικών έργων. Για παράδειγμα, την τελευταία φορά που ο Δίας βρισκόταν στην Παρθένο η Ελλάδα ζούσε στον παλμό των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 (στις παραμονές των οποίων είχε εκδηλωθεί ένας οργασμός ανοικοδόμησης σε ολόκληρη την Ελλάδα - και ειδικά στην Αθήνα - με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να βρίσκουν τότε δουλειά).

Ο τομέας υγεία συνδέεται επίσης παραδοσιακά με το ζώδιο της Παρθένου και αναμένεται να βελτιωθεί τώρα (ίσως θεσπιστεί από το κράτος ένα καινούργιο, ελπιδοφόρο πρόγραμμα δημόσιας υγείας). Θα σημειώσουν άνθιση τα προιόντα υγιεινής διατροφής, οι φυσικές θεραπείες και γενικά  οι μέθοδοι και τα κέντρα που θα εξασφαλίζουν μη φαρμακο-τοξικές θεραπείες και γενικά έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Τα μικρά ζώα βρίσκονται επίσης κάτω από τη σφαίρα επιρροής της Παρθένου, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξει τώρα μεγαλύτερη μέριμνα και πρόνοια γι' αυτά. Ίσως προκύψει ένα καινούργιο, ακόμη πιο ευεργετικό για τα ζώα νομοθετικό πλαίσιο (που θα ποινικοποιεί την κακοποίηση τους, την εγκατάλειψη τους κλπ).

Στις εποχές πάντως που ο Δίας βρίσκεται στο συγκεκριμένο ζώδιο (και είναι επομένως σε "πτώση") φαίνεται να καταστέλλονται κάποιες ελευθερίες στο περιβάλλον των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (π.χ. οι πειθαρχικές αποφάσεις που πάρθηκαν κατά των φιλελεύθερων Ελλήνων φοιτητών τον Μάιο του 1969). Αρκετά συρρικνωτικά και "μινιμαλιστικά" μπορεί να λειτουργήσει αυτός ο Δίας και στα ζητήματα που άπτονται της διακαιοσύνης, των δικαστηρίων κλπ. - αν και μπορεί να επιφέρει και κάποια κάθαρση εκεί.

Ένας όχι και τόσο ευχάριστος συγκερασμός των ιδιοτήτων του Δία (επέκταση, φούσκωμα) και της Παρθένου (η Γη, το έδαφος) είναι ότι κατά το πέρασμα του γιγαντιαίου αυτού πλανήτη από αυτό το γήινο ζώδιο φαίνεται να αυξάνονται οι εκρήξεις των ηφαιστίων ("παραφουσκώνει" δηλαδή η Γη! Η θεαματική έκρηξη του ηφαιστείου της Αγίας Ελένης π.χ. το 1980 έγινε κάτω από την επήρεια του Δία στην Παρθένο). Επιπλέον, στη διάρκεια των συγκεκριμένων περιόδων φαίνεται να συμβαίνουν συχνότερα ολισθήσεις μεγάλων τεκτονικών ρηγμάτων.  

Θωμάς Γαζής
Copyright: Θωμάς Δ. Γαζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: