("The disquieting muses" Giorgio de Chirico)
Μια σημαντική μεταβολή των "κοσμικών δονήσεων" θα συμβεί σήμερα Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014 (στις 6:33 μμ. ώρα Ελλάδας) καθώς ο πλανήτης Κρόνος θα βγει (για πρώτη φορά μετά από δυόμιση σχεδόν χρόνια) από το ζώδιο του Σκορπιού και θα περάσει σε εκείνο του Τοξότη! Ο Κρόνος θα μείνει στο επεκτατικό "ζώδιο του Κενταύρου" μέχρι τις 15 Ιουνίου, οπότε λόγω ανάδρομης κίνησης θα γυρίσει πίσω στο ζώδιο του Σκορπιού, όπου θα παραμείνει σε όλη την υπόλοιπη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού. Θα επιστρέψει δε στο ζώδιο του Τοξότη στις 18 Σεπτεμβρίου 2015 (στις 4:50 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας).
Είναι λογικό να ρωτήσει κάποιος/α αν είναι "καλό" η "κακό" - για τον καθένα από μας αλλά και για την ανθρωπότητα γενικότερα - αυτό το πέρασμα του αυστηρού πλανήτη Κρόνου στο "ανέμελο" ζώδιο του Τοξότη. Η αλήθεια είναι ότι οι "κοσμικές ενέργειες" λειτουργούν έξω από τα πλαίσια αυτού του μάλλον απλουστευτικού διπόλου. Μπορούν π.χ. να εκδηλώνονται ταυτόχρονα με έναν "καλό" αλλά και με έναν "κακό" τρόπο...
Ας αρχίσουμε από τα θετικά, με ένα φαινόμενο που θα συμβεί τώρα και που προσωπικά το θεωρώ "καλό". Θα το καταλάβετε καλύτερα αν έχετε παίξει εκείνο το παιχνίδι όπου οι παίχτες βάζουν πλακέ ξυλάκια το ένα πάνω στο άλλο μέχρι να σχηματιστεί ένας "πύργος" (εννοώ το παιχνίδι "Jenga"). Κάποια στιγμή οι παίχτες ξεμένουν από ξυλάκια και τότε το παιχνίδι γίνεται πιο κρίσιμο γιατί ο καθένας θα πρέπει να βγάλει πολύ προσεκτικά (χωρίς να γκρεμιστεί ο "πύργος") ένα ξυλάκι από τα χαμηλότερα στρώματα για να το τοποθετήσει μετά στην κορυφή του "πύργου". Φανταστείτε λοιπόν ότι ο "πύργος" αυτός είναι η οικονομική κρίση που ζούμε τα τελευταία χρόνια, η οποία έχει αφαιρέσει χρήματα και αξίες από τους πολλούς και τα έχει μεταφέρει στους λίγους! Η μετακίνηση του Κρόνου στον Τοξότη αντιστοιχεί ουσιαστικά στο πρώτο - πρώτο ξυλάκι που βγαίνει από τη βάση αυτού του "πύργου - σκοτεινή εποχή" καθιστώντας τον για πρώτη φορά ασταθή και υποκείμενο σε κατάρρευση (ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο ένα έστω και μικρό πέρασμα για τον τερματισμό αυτής της γενικευμένης κρίσης που ζούμε τα τελευταία χρόνια)! Το πιθανότερο βέβαια είναι ότι δεν θα τον γκρεμίσει τελικά αυτόν τον "πύργο" αλλά θα πυροδοτήσει όμως τη σχετική διαδικασία (η οποία για να ολοκληρωθεί θα πρέπει πρώτα να αφαιρεθούν πολλά "ξυλάκια" ακόμη).
Ο "πύργος" και τα "ξυλάκια" είναι ένας μεταφορικός τρόπος για να καταλάβουν όσοι/ες δεν είναι προχωρημένοι/ες στην αστρολογία ότι με το πέρασμα του Κρόνου στον Τοξότη θα χαλάσει το "σχήμα" της λεγόμενης "αμοιβαίας υποδοχής του Κρόνου στον Σκορπιό με τον Πλούτωνα στον Αιγόκερο". Το σχήμα αυτό λειτουργούσε τα τελευταία χρόνια υποστηρικτικά απέναντι στο "κεφάλαιο" (απέναντι στο λεγόμενο "ένα τοις εκατό") και σε βάρος του απλού κόσμου. Με την είσοδο του Κρόνου στον Τοξότη θα αφαιρεθεί τουλάχιστον το πρώτο "ξυλάκι". Δεν θα υπάρξει θεαματική βελτίωση στην οικονομία ή στη σχέση πολίτη - Κράτους (ο Πλούτωνας στον Αιγόκερο και η σκληρή όψη τετραγώνου Πλούτωνα - Ουρανού θα συνεχίσουν να λειτουργούν υποστηρικτικά απέναντι στο "ένα τοις εκατό" και εν πολλοίς ανασταλτικά απέναντι στα δικαιώματα του κοινού ατόμου).
Τι σημαίνει όμως με απλά λόγια αυτή η είσοδος του Κρόνου στον Τοξότη και πώς συνδέεται αυτή με το γενικότερο "πνεύμα" ("zeitgeist") των ημερών μας; Ψάχνοντας ένα "ζωντανό" παράδειγμα που θα βοηθούσε το κοινό να κατανοήσει καλύτερα αυτή τη μεταβολή μου ήρθε στο μυαλό ένα δραματικό ιστορικό γεγονός:
Όταν οι Μινωίτες έχασαν την πίστη τους!
Πριν από 3500 χιλιάδες περίπου χρόνια οι κάτοικοι της ("εποχής του Χαλκού") Κρήτης έχασαν ξαφνικά την πίστη τους! Έπαψαν μαζικά να πιστεύουν στους θεούς τους και έφτασαν στο σημείο να μη νοιώθουν πλέον αισιόδοξοι για το μέλλον τους (το καταδεικνύουν αυτό τα πολλά - εσκεμμένα από ότι φαίνεται - σπασμένα ειδώλια των θεών τους που βρέθηκαν από εκείνη την περίοδο)! Το συγκλονιστικό (και συλλογικά τραυματικό) γεγονός που τους έκανε να χάσουν την πίστη τους ήταν η ιστορική έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας - και κατά συνέπεια το τεράστιο τσουνάμι που διέλυσε τα κρητικά παράλια πνίγοντας χιλιάδες ανθρώπους αλλά και η ηφαιστιακή τέφρα που κάλυψε σε όλο το πλάτος και μήκος της την ελληνική μεγαλόνησο.
Την επομένη αυτού του βιβλικών διαστάσεων - αποκαλυπτικού θα λέγαμε - γεγονότος οι Μινωίτες έχασαν όπως είναι φυσικό την εμπιστοσύνη τους στους θεούς. Έπρεπε λοιπόν να κινηθούν από μόνοι τους, ανασύροντας δυνάμεις από μέσα τους και βρίσκοντας το κουράγιο και την ορμή να ξαναχτίσουν τα πλημμυρισμένα/ γκρεμισμένα σπίτια τους και να καθαρίσουν την τέφρα από τα χωράφια τους - ώστε να τους ξαναδώσει καρπούς η γη. Έπρεπε λοιπόν να δουλέψουν σκληρά και μεθοδικά, μέσα σε ένα σχεδόν αγνώριστο γι αυτούς, εφιαλτικό θα λέγαμε τοπίο. Αλλά όσο έβλεπαν τον κόπο τους να πιάνει τόπο τόσο αναθάρρυναν και άρχισαν να πιστεύουν όλο και περισσότερο στις δικές τους ικανότητες!
Νομίζω ότι το συγεκριμένο παράδειγμα αποδίδει γλαφυρά πολλές από τις θεμελιώδεις ιδιότητες του Κρόνου στον Τοξότη. Γιατί στις μέρες μας νοιώθουμε πάλι πνιγμένοι (ειδικά εμείς οι Έλληνες) κάτω από ένα τεράστιο οικονομικό/πολιτικό τσουνάμι που μας κάνει να χάνουμε την πίστη μας και να βυθιζόμαστε σε μια "τέφρα" απαισιοδοξίας...Ο Κρόνος που μόλις μπήκε στον Τοξότη θα επιτείνει αυτό το φαινόμενο αλλά θα μας βοηθήσει ταυτόχρονα να ενεργοποιήσουμε τις δικές μας δυνάμεις και τα εσωτερικά μας αποθέματα, έτσι ώστε να καταφέρουμε να προχωρήσουμε απερίσπαστοι μπροστά και να ανελιχτούμε - βασιζόμενοι αποκλειστικά στις δικές μας δυνατότητες και όχι "στον θείο από το Σικάγο"! Η πίστη σε ένα "φωτεινότερο αύριο" δεν θα μας παρέχεται τώρα από μόνη της αλλά θα πρέπει να τη "χτίζουμε" εμείς καθημερινά, λιθαράκι - λιθαράκι, μέσα από πολλή κόπο, ιδρώτα και δοκιμασίες! Που σημαίνει ότι θα πρέπει τελικά να γίνουμε εμείς οι ίδιοι ο "από μηχανής Θεός" που προσδοκούσαμε συνήθως να εμφανιστεί για να μας σώσει...
Γενικά, ο Κρόνος είναι ένας "βαρύς", "γρανιτένιος" πλανήτης. Η αποστολή του είναι να "προσγειώνει", να κρατάει όλα τα πράγματα και τις καταστάσεις μέσα στα πλαίσια των "πυκνών" δονήσεων της γήινης πραγματικότητας (να μην τα αφήνει δηλαδή να ξεφεύγουν σε "αέρινες", εξωπραγματικές, μεταφυσικές κ.λ.π. διαστάσεις). Μας φέρνει την επίγνωση των περιορισμών και των "ορίων" που μας διέπουν σαν κοινούς θνητούς και λειτουργεί σαν ένας μεγάλος "συρρικνωτής" και "αναστολέας", σαν ένα είδος κοσμικού "φρένου"...Από αυτή την έποψη, η είσοδος του Κρόνου στο ζώδιο του Τοξότη (το οποίο αποτελεί τη βασική πηγή "αισιοδοξίας" και επεκτατικότητας μέσα στο ζωδιακό) μοιάζει λιγάκι δυσοίωνη - αλλά μπορεί τελικά να μην είναι και τόσο. Είναι βέβαιο ότι θα "συρρικνώσει" σε κάποιον βαθμό την αισιοδοξία, τις σπατάλες και τα "ανοίγματα" μέσα στην κοινωνία μας (και επομένως θα εγκαθιδρύσει και αυτός με τη σειρά του ένα πιο αυστηρό και λιτό πνεύμα στα επόμενα τρία χρόνια).
Με τον τρόπο του, ο Κρόνος θα κάνει ακόμη και τους πιο αισιόδοξους ανθρώπους πιο ρεαλιστές και προσγειωμένους! Ή θα τους οδηγήσει στο να γίνουν "αισιόδοξοι με αιτία", στο να μην είναι δηλαδή "γενετικά" - ή χαζοχαρούμενα - αισιόδοξοι αλλά έχοντας "σφυρηλατηθεί" μέσα από τις δοκιμασίες της ζωής (γιατί σε τελική ανάλυση άλλη αξία έχει το να νοιώθει αισιοδοξία ένας άνθρωπος που του έχουν έρθει όλα βολικά και άλλη ένας άνθρωπος που έχει περάσει "δια πυρός και σιδήρου").
Από τη στιγμή δε που στο "εικονοσύμβολο" του ο Τοξότης αναπαριστάται να στοχεύει ψηλά με το τόξο του, ο γρανιτένιος Κρόνος μέσα σε αυτό το ζώδιο θα του "βαρύνει" κατά κάποιον τρόπο τα χέρια και θα τον κάνει να στοχεύει πιο χαμηλά. Που σημαίνει ότι ο κόσμος θα οδηγηθεί τώρα στο να στοχεύει γενικά σε πιο άμεσα χρήσιμους και εφικτούς στόχους - σε στόχους που θα είναι βέβαιος ότι δεν είναι πέρα από τα μέτρα των δυνατοτήτων του (και επομένως δεν θα τον οδηγήσουν σε ενεργειακή - ή άλλη - σπατάλη αλλά θα του αποφέρουν άμεσα όφελος σε πρακτικό επίπεδο)!
Ο "πλανήτης των δακτυλιδιών" μέσα στο "ζώδιο των κενταύρων" μπορεί να φέρει τώρα στον απλό πολίτη κάποιους καινούργιους περιορισμούς, δεσμεύσεις και υποχρεώσεις, που υποτίθεται ότι θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα του και τις ελευθερίες του ενώ στην πραγματικότητα θα τις καταστέλλουν! Κάποιες "αχαρτογράφητες" περιοχές (όπως π.χ. το διαδίκτυο, οι διάφορες δικτυακές υπηρεσίες κ.λ.π.) θα τεθούν περισσότερο υπό την αιγίδα του κράτους και θα "θεσμοθετηθούν" - και αυτό σημαίνει ότι ο μέσος άνθρωπος θα έχει μικρότερη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές.
Από τη στιγμή δε που το ζώδιο του Τοξότη έχει να κάνει τόσο με τη διεθνή πολιτική σκηνή όσο και με τα μακρινά ταξίδια και μετακινήσεις αναμένεται να επέλθει κάποιου είδους "συρρίκνωση" στους δύο αυτούς τομείς. Μπορεί για παράδειγμα να προκύψουν "τριβές" ανάμεσα σε γειτονικές εθνότητες, να αναζωπυρωθούν εθνικιστικές/ θρησκευτικές διαφορές και να εμφανιστούν καινούργιες φανατικές ιδεολογίες και δόγματα που θα οδηγήσουν σε "ιερούς" ή σε τοπικιστικού χαρακτήρα πολέμους - και σε περαιτέρω διάσπαση κάποιων κρατών, "συμμαχιών" κλπ. Παράλληλα, κάποια προβλήματα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον ταξιδιωτικό τομέα (η πιθανή έκρηξη π.χ. κάποιου ηφαιστείου που θα καθηλώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τα αεροπλάνα σε ένα μεγάλο τμήμα του πλανήτη μας ή κάποιο άλλο πρόβλημα με τις αερομεταφορές).
Ίσως ψηφιστούν τώρα καινούργιοι, πιο αυστηροί νόμοι σε ότι αφορά στη μετακίνηση των ανθρώπων από χώρα σε χώρα. Ευρείες μάζες εκπατρισμένων θα επιχειρήσουν να βρουν δουλειά και να εγκατασταθούν στο εξωτερικό. Τα ζητήματα της μετανάστευσης - ειδικά της λεγόμενες "παράνομης" - θα προκαλέσει πονοκεφάλους στις αρχές των ανεπτυγμένων χωρών και θα αντιμετωπιστεί με πολυστρωματικές δικλείδες ασφαλείας και με αυστηρότερα θεσμικά πλαίσια.
Σε ένα άλλο επίπεδο, με τον Κρόνο στον Τοξότη θα βγουν έντονα στο προσκήνιο ζητήματα ηθικής συμπεριφοράς και κοινωνικής/ πολιτικής δικαιοσύνης. Ειδικά η "κοινωνική δικαιοσύνη" είναι ένα βασικό θέμα που θα μας απασχολήσει πολύ τα επόμενα τρία σχεδόν χρόνια (που θα βρίσκεται ο Κρόνος στον Τοξότη). Είναι πιθανό να γίνει μία ριζική αναμόρφωση των νομικών και δικαστικών θεσμών, του εκπαιδευτικού μας συστήματος (που θα συνοδεύεται από μαζικές απεργίες σε σχολεία πανεπιστήμια κλπ.) αλλά μια ριζική αναμόρφωση της σχέσης κράτους - εκκλησίας (την προηγούμενη φορά που ο Κρόνος βρισκόταν στον Τοξότη - γύρω στο 1986 - είχε απασχολήσει έντονα την κοινωνία μας το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας). Δεν αποκλείεται να προκύψουν και κάποιες αναθεωρήσεις του ίδιου του συντάγματος μας!
Σε ότι αφορά στην ανώτερη εκπαίδευση, ενδέχεται να μπουν κάποια "κριτήρια επιλογής" που θα περιορίσουν τον αριθμό των εισαγόμενων. Υπάρχει και το ενδεχόμενο της θέσπισης διδάκτρων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ενώ ίσως ανοίξει ο δρόμος για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Από την άλλη είναι πιθανό να ιδρυθούν κάποια νέου τύπου εκπαιδευτικά ιδρύματα που θα παρέχουν στους νέους μία πιο πρακτικού χαρακτήρα εκπαίδευση - που θα βρίσκεται σε μεγαλύτερη συνάφεια με το πνεύμα των καιρών και με τις τρέχουσες ανάγκες της κοινωνίας .
Θωμάς Γαζής
Copyright: Θωμάς Δ. Γαζής
Υ.Γ. Θα ήθελα να προσθέσω δύο απόψεις που μου έστειλε η Κάκια Βάρδα (την ευχαριστώ) και ο Σωτήρης (επίσης τον ευχαριστώ): Η Κάκια έγραψε: "Ο Κρόνος στον Τοξότη δεν δίνει τόση σημασία στους "κενού χαρακτήρα" πανεπιστημιακούς τίτλους και στα διπλώματα αν αυτά δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της ζωής και της κοινωνίας. Οι άνθρωποι θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν μετριούνται μόνο με αυτά. Ο Κρόνος στον Τοξότη κάνει τον άνθρωπο πιο σοβαρό και τον οδηγεί σε πιο πρακτικούς και άμεσα εφαρμόσιμους στη ζωή και στην καθημερινότητα στοχασμούς"! Ο δε Σωτήρης έγραψε: "Ο 'Αγιος Βασίλης θα φέρει μούφα δώρα!" (Ο Άγιος Βασίλης συνδέεται αρχετυπικά με το ζώδιο του Τοξότη. Θα έλεγα ότι δεν θα φέρει απαραίτητα "μούφα" δώρα αλλά με τον Κρόνο στον Τοξότη ο Άγιος Βασίλης μία "στρίμωξη" θα την έχει...)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου