Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Ένα αυθεντικό αρχαίο ωροσκόπιο (από τη συλλογή της Οξυρρύγχου)!


Μπορεί να μην σας εντυπωσιάζει ιδιαίτερα, αλλά στην παραπάνω εικόνα βλέπετε ένα αυθεντικό αρχαίο ωροσκόπιο! Είναι ένα ωροσκόπιο στη γραπτή μορφή που συνήθιζαν εκείνη την εποχή και προέρχεται από την Ελληνιστική Αίγυπτο, η οποία υπήρξε το λίκνο της  σύγχρονης "ωροσκοπιακής" Αστρολογίας! Εκεί οι αρχαίοι πρόγονοι μας δημιούργησαν πριν δυο χιλιάδες χρόνια μια απίστευτα εξελιγμένη Αστρολογία, η οποία είναι ο προάγγελος αυτής που ασκούμε σήμερα.


Το συγκεκριμένο ωροσκόπιο βρέθηκε στα ερείπια της ελληνιστικής πόλης της Οξυρρύγχου (160 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου), η οποία βρίσκεται στις όχθες ενός παραπόταμου του Νείλου. Στην περιοχή αυτή αφθονούσε το ιερό ψάρι "οξύρρυγχος" - εξ ου και το όνομα της πόλης (η οποία ήταν η τρίτη μεγαλύτερη στην Ελληνιστική Αίγυπτο). Είναι ένα ωροσκόπιο γραμμένο πάνω σε πάπυρο, ο οποίος παρέμεινε σχετικά άθικτος επί 18 αιώνες επειδή θάφτηκε στην αιγυπτιακή έρημο, όπου επικρατούν κάποιες ιδανικές για τη συντήρηση του συνθήκες. Στην πραγματικότητα ο πάπυρος αυτός βρέθηκε - μαζί με χιλιάδες άλλους και με δεκάδες ωροσκόπια - στην αρχαία "χωματερή" της Οξυρρύγχου!

Όπως βλέπετε, ο παραπάνω πάπυρος μοιάζει σκοροφαγωμένος και έχει διάφορα κενά. Οι ειδικοί όμως κατάφεραν (με τη μέθοδο του "σταυρόλεξου") να αποκαταστήσουν ένα μεγάλο μέρος του κειμένου του. Ας δούμε λοιπόν παρακάτω την πλήρη "μετεγγραφή" του:

(σχήμα 2)

Πρόκειται για το ωροσκόπιο ενός ατόμου που έχει γεννηθεί (όπως φαίνεται στη δεύτερη παράγραφο του σχήματος 2) το τρίτο έτος της βασιλείας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Σεβέρου Αλεξάνδρου (έτσι υπολόγιζαν τις χρονιές γέννησης τότε), την δεκάτη έκτη ημέρα του Αιγυπτιακού μήνα "Χοίακ", την πέμπτη ώρα της νύχτας (πέντε "νυχτερινές" ώρες μετά τη δύση του ήλιου). Η παραπάνω ημερομηνία "γρίφος" αντιστοιχεί στις 14 Δεκεμβρίου του 223 μ.Χ. στις 9 μμ. Μπορείτε να δείτε το συγκεκριμένο ωροσκόπιο αποδομένο στη σύγχρονη μορφή του:


Αν προσέξετε καλύτερα, θα παρατηρήσετε ότι ορισμένοι από τους πλανήτες του σχήματος 2 βρίσκονται σε άλλο ζώδιο από εκείνο που δείχνει το παραπάνω σύγχρονο ωροσκόπιο (η Σελήνη π.χ. βρίσκεται σύμφωνα με το σχήμα 2 στους Ιχθείς αλλά στο σύγχρονο ωροσκόπιο την βλέπουμε στον Υδροχόο. Ο Άρης στο σχήμα 2 αναφέρεται να είναι στον Σκορπιό αλλά στο σύγχρονο ωροσκόπιο είναι στον Τοξότη). Πίσω από αυτό το γεγονός κρύβεται μια μικρή ιστορία. Ή μάλλον τρεις!

Ξανακοιτάξτε πολύ προσεκτικά τη φωτογραφία του παπύρου στην κορυφή αυτού του άρθρου! Θα διακρίνετε εκεί τρεις διαφορετικούς γραφικούς χαρακτήρες (που σημαίνει ότι τρεις διαφορετικοί άνθρωποι έγραψαν κάτι πάνω σε αυτόν τον πάπυρο)! Ο πρώτος γραφικός χαρακτήρας (μεγάλα κεφαλαία γράμματα) βρίσκεται στο πάνω - πάνω μέρος του παπύρου. Αναγράφεται εκεί το αρχικό ωροσκόπιο (στη γραπτή του μορφή, όπως εξηγήσαμε). Όμως στο κάτω αριστερά μέρος του παπύρου διακρίνεται ένας διαφορετικός γραφικός χαρακτήρας. Ένας μάλλον νευρικός χαρακτήρας, ο οποίος γράφει με "πεζά" γράμματα και με μια κλίση προς τα πάνω. Ο "διορθωτής" αυτός ξαναγράφει αποδίδοντας σωστά την ορθογραφία κάποιων λέξεων του πάνω κειμένου (διορθώνει π.χ. το "Εγόκερω" σε "Αιγόκερω". ¨Ενα τόσο εξώφθαλμο ορθογραφικό λάθος δηλώνει ότι ο αστρολόγος που έγραψε το αρχικό κείμενο σε αυτόν τον πάπυρο είτε δεν ήταν αρκετά καλλιεργημένος είτε ήταν ελληνομαθής ξένος - π.χ. Αιγύπτιος ή Εβραίος).

Τέλος, κάτω δεξιά θα διακρίνετε έναν τρίτο γραφικό χαρακτήρα. Αυτός ο χαρακτήρας προέρχεται από κάποιον αστρολόγο, ο οποίος φαίνεται να είναι καλύτερος από τον πρώτο - όχι μόνο από άποψη ορθογραφίας αλλά και ορθού υπολογισμού των πλανητικών θέσεων. Θα τον δείτε να εξετάζει μία - μία τις πλανητικές θέσεις που αναφέρει ο πρώτος (όχι  καλός)  αστρολόγος σημειώνοντας με έναν τόνο - διακρίνεται καλύτερα στο σχήμα 2 - την κάθε πλανητική θέση που εξετάζει. Εντοπίζει δε δύο λανθασμένες πλανητικές θέσεις, τις οποίες "σημαδεύει" με ένα σύμβολο που μοιάζει με το πεζό λάμδα: τη Σελήνη που δεν είναι τελικά στους Ιχθείς αλλά στον Υδροχόο και τον Άρη που δεν είναι στον Σκορπιό αλλά στον Τοξότη! Το αλάνθαστο σύγχρονο αστρολογικό πρόγραμμα "Solarfire Gold" συμφωνεί απόλυτα μαζί του!

Τελικά ο άνθρωπος για τον οποίο γράφτηκε αυτό το ωροσκόπιο δεν εμπιστεύτηκε τον πρώτο αστρολόγο και ζήτησε μια δεύτερη γνώμη από έναν σαφώς καλύτερο αστρολόγο. Και σήμερα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η επιλογή του αυτή υπήρξε απόλυτα επιτυχής!

Θωμάς Γαζής
Copyright: Θωμάς Δ. Γαζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: