Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2012

Ηρώ Κωνσταντοπούλου - μία Γλυκιά Ηρωική Πατριώτισσα!


Σα σήμερα πριν 68 χρόνια η γλυκιά, όμορφη κοπελίτσα που βλέπετε στη φωτογραφία - η Ηρώ Κωνσταντοπούλου - έπεφτε νεκρή από τις σφαίρες των Γερμανών κατακτητών στο σκοπευτήριο της Καισαριανής (συγκεκριμένα τη βρήκαν 17 σφαίρες  - εξ ου και η ταινία αφιέρωμα σε αυτήν "17 σφαίρες για έναν άγγελο!").

Η Κωνσταντοπούλου θα μπορούσε απλά να "περνάει καλά" στη διάρκεια της κατοχής. Και κουκλίτσα ήταν και από ευκατάστατη οικογένεια καταγόταν. Έτσι, θα μπορούσε να αρκεστεί στο παιχνίδι του έρωτα με τα αρσενικά, στα μπάνια στις πεντακάθαρες τότε παραλίες της Αττικής , στα κομμωτήρια, και στα μανό....Θα μπορούσε απλά να κλείσει τα μάτια και να υποκρίνεται ότι δεν έβλεπε τον εξευτελισμό της Ελλάδας που στέναζε τότε κάτω από τη Γερμανική μπότα (κάτι σας θυμίζει αυτό...)

Αντίθετα όμως με αυτό που κάνουν πάρα πολλοί Έλληνες σήμερα, η Ηρώ επέλεξε να μην στουθοκαμηλίζει, αλλά να ΒΛΕΠΕΙ...να βλέπει τον εξευτελισμό της πατρίδας της που της ράγιζε την ψυχή και γι' αυτό ανέλαβε αντιστασιακή δράση (αντί "να κάθεται στα αυγά της" και να "περνάει καλά")....

Αστρολογικά η Ηρώ ήταν Καρκινίνα (εξ ου ο ένθερμος πατριωτισμός) με Σελήνη στον Υδροχόο (εξ ου ο μεγάλος Ανθρωπισμός, η αποστροφή απέναντι στο φασισμό και η διάθεση για επαναστατικό αγώνα).


Η Σελήνη της στον Υδροχόο αλλά και η στενή σύνοδος Δία - Ουρανού στην αρχή του Κριού φανερώνουν ότι ήταν ένα πολύ ελεύθερο και ανεξάρτητο πνεύμα που δεν ανεχόταν δυνάστες πάνω από το κεφάλι της αλλά ούτε και τον εξευτελισμό των συνανθρώπων της.

Την Ηρώ τη συνέλαβαν οι Γερμανοί μετά την ανατίναξη ενός στρατιωτικού γερμανικού τρένου - επιχείρηση στην οποία είχε λάβει ενεργά μέρος. Την ανέκριναν εξαντλητικά επί 4 μερόνυχτα αλλά εκείνη άντεξε ηρωικά (είχε και Άρη στο Λέοντα και μία ευρεία σύνοδο Ήλιου - Πλούτωνα) και δεν ομολόγησε τα ονόματα των συνεργατών της. Γι' αυτό και την εκτέλεσαν τελικά ("μπράβο" στο Γερμανό αξιωματικό που έδωσε την εντολή να εκτελεστεί μία ανήλικη - η Ηρώ ήταν μόλις 17 χρονών) στο σκοπευτήριο της Καισαριανής στις 5 Σεπτεμβρίου 1944...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για το άρθρο σας. Χίλια συγχαρητήρια!!!!!!!!!!

Thomas Gazis - Θωμάς Γαζής είπε...

Σε ευχαριστώ αγαπητή φίλη!