Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Φαίδων Γεωργίτσης: το γενέθλιο ωροσκόπιο του


Σβήσανε σήμερα το μεσημέρι δύο από τα πιο όμορφα μάτια του παλιού-καλού Ελληνικού κινηματογράφου! Τα μάτια του Φαίδωνα Γεωργίτση, ενός εξαιρετικού "ζεν-πρεμιέ" που με τις ταινίες που έπαιζε μας μετέφερε στη φτωχική αλλά γεμάτη χτυποκάρδια και πόθους "γειτονιά το όνειρο", ενός γόη που οι άνδρες θα θέλαμε να ήμασταν εμείς και που οι γυναίκες τον έπλαθαν στη φαντασία τους σαν πνευματώδη σύντροφο τους! 

Ο Γεωργίτσης ανήκε στο προοδευτικό, αφυπνισμένο, κοινωνικό και φιλικό ζώδιο του
Υδροχόου. Επηρεαζόταν όμως πολύ έντονα και από το αρρενωπό και μαχητικό ζώδιο του Κριού (αφού είχε τη Σελήνη του σε αυτό το ζώδιο). Ο συνδυασμός Υδροχόου - Κριού προσέδιδε κάποια ιδιαίτερα αυθεντικά και πρωτοποριακά στοιχεία στο χαρακτήρα του. Επίσης τον έκανε έναν πολύ ανεξάρτητο, ελεύθερο και ειλικρινή άνθρωπο.

Ο Ωροσκόπος του είναι οι Δίδυμοι. Την πληροφορία αυτή μου την είχε δώσει ο ίδιος, σε τυχαία συνάντηση που είχαμε, όπου τον είχα ρωτήσει για τα αστρολογικά του στοιχεία. Φαινόταν αρκετά ενημερωμένος για το ωροσκόπιο του - όχι τυχαία αφού ο Υδροχόος θεωρείται το ζώδιο της Αστρολογίας και συνήθως οι εκπρόσωποι αυτού του ζωδίου είναι ανοιχτοί απέναντι στην ουράνια τέχνη / επιστήμη μας. Αν και σε αυτή τη συνάντηση ο Γεωργίτσης ήταν με παρέα, ωστόσο φάνηκε εξαιρετικά φιλικός και ανοιχτός απέναντι μου - όσο "ενοχλητικές" (για τους περισσότερους) ερωτήσεις και αν του έκανα!



Ακόμη και αν δεν τον γνωρίζαμε καθόλου τον Φαίδωνα Γεωργίτση, από το ίδιο του το ωροσκόπιο δείχνει να έχει κάποια στοιχεία που συνήθως χαρακτηρίζουν το λεγόμενο "καλό παιδί" (έχει τον Ήλιο του στο ανοιχτό, κοινωνικό και φιλικό ζώδιο του Υδροχόου! Ταυτόχρονα, ο Ήλιος του βρίσκεται μέσα στον Ένατο Οίκο του, σε έναν εξαιρετικά φωτεινό, ηθικό, γενναιόδωρο και καλοπροαίρετο Οίκο)!

Και όντως ο καλλιτέχνης αυτός εξέπεμπε ένα φως, μια θετική ενέργεια. Ωστόσο, είχε στο ωροσκόπιο του και κάποιες "σκληρές" θα λέγαμε όψεις. Ο συχνά μοιραίος Πλούτωνας π.χ. σχημάτιζε όψη αντίθεσης με τον Ήλιο του. Ταυτόχρονα ο Πλούτωνας βρισκόταν στον Τρίτο Οίκο του, στον Οίκο  εκείνο που ανάμεσα σε άλλα σχετίζεται και με τα τυχόν αδέλφια μας. Επομένως, δεν είναι και τόσο τυχαίο ότι ο Γεωργίτσης έχασε μικρός την αδελφή του εξαιτίας ενός τραγικού ατυχήματος. Αυτή η απώλεια φαίνεται ότι τον σημάδεψε και παρέμεινε σαν  κρυφός καημός στην ψυχή του!

Θα πρόσθετα κάτι ακόμη πάνω σε αυτό: η Σελήνη του Γεωργίτση στον Κριό δέχεται τις "γρανιτένιες" επιρροές του πλανήτη Κρόνου (που σχηματίζει μια στενή "σύνοδο" μαζί της). Και αυτή η  όψη είναι ικανή από την πλευρά της να "βαρύνει" το οικογενειακό περιβάλλον, να δημιουργήσει εκεί ένα αυστηρό κλίμα, να φέρει ελλείψεις κλπ. Από την άλλη, η συγκεκριμένη όψη ωριμάζει ψυχικά από νωρίς το άτομο και το κάνει πιο στωικό και ικανό να στέκεται στα δικά του πόδια  - και να είναι πιο αποτελεσματικό στη ζωή του, ειδικά στον επαγγελματικό τομέα.

Με τη Σελήνη του πάντως να βρίσκεται μέσα στον ανορθόδοξο και επαναστατικό Ενδέκατο Οίκο του (και σε σύνοδο με τον Κρόνο του) ο Φαίδων μπορεί να ένιωθε σαν "οικογένεια του" περισσότερο τους ανθρώπους γύρω του με τους οποίους "συντονιζόταν" και την κοινωνία ευρύτερα παρά το ίδιο το οικογενειακό του περιβάλλον! Ίσως αισθανόταν ότι η οικογένεια καταγωγής του (και κάθε τι το "οικογενειακό") λειτουργούσε πολύ δεσμευτικά, περιοριστικά και κάπως αποπνιχτικά απέναντι του!

Υποψιάζομαι ότι με τόσο έντονη την παρουσία του Υδροχόου αλλά και του Ενδέκατου Οίκου στο ωροσκόπιο του, ο Γεωργίτσης έζησε έντονα το στοιχείο της "παραδοξότητας" στη ζωή του! Και σίγουρα σε αυτή τη σφαίρα της αλλόκοτης παραδοξότητας ανάγεται και το γεγονός του εγκλεισμού είτε του πατέρα του είτε του ίδιου του Φαίδωνα (διαφέρουν σε αυτό το σημείο οι πηγές) σε ψυχιατρική κλινική, επειδή ο Γεωργίτσης ήθελε να γίνει ηθοποιός και ο πατέρας του αρνιόταν γιατί "θα ντρόπιαζε την οικογένεια"!

Θωμάς Γαζής
Copyright: Θωμάς Δ. Γαζής

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παρουσία του Πλούτωνα στον Τρίτο Οίκο του ωροσκοπίου κάποιου/ας ΜΠΟΡΕΙ να έλξει κάποιες δύσκολες ή και ακραίες καταστάσεις σε σχέση με τα αδέλφια αυτού του ανθρώπου, ΧΩΡΙΣ να είναι απαραίτητο να συμβεί κάτι τέτοιο! Γιατί από την άλλη πλευρά ένας Πλούτωνας στον Τρίτο μπορεί να δημιουργήσει πολύ βαθιές και άρρηκτες σχέσεις ανάμεσα στα αδέλφια!

Δεν υπάρχουν σχόλια: