Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Ο Ουρανός έφυγε από τον Κριό...και μαζί του ο "Καλύτερος Εγώ" εικονικός εαυτός μας;


Πριν λίγες ώρες ο πλανήτης Ουρανός άφησε (μετά από 7 χρόνια) το ζώδιο του Κριού και μπήκε στον Ταύρο (οριστικά αυτή τη φορά)! Όλοι γνωρίζουμε ότι με τον Ουρανό πρέπει να περιμένουμε το "απροσδόκητο"! Έτσι, δεν είναι εύκολο να προβλέψουμε τις καταστάσεις και τα γεγονότα που ο Ουρανός θα επιφέρει σε συλλογικό επίπεδο κατά τη διάρκεια της επταετούς παραμονής του στον Ταύρο. Είναι πιο εύκολο να μελετήσουμε τα αποτελέσματα του Ουρανού εκ των υστέρων. Και προσωπικά πιστεύω ότι ένα από τα "θέματα" που ο Ουρανός προκάλεσε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον Κριό (από το 2010/11) ήταν ο "ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΓΩ" εικονικός εαυτός μας!

Πάρτε το Facebook για παράδειγμα. Είναι γεμάτο από "ψεύτικους λογαριασμούς" (εκατοντάδες εκατομμύρια τέτοιων)! Γεμάτο ψεύτικα στοιχεία ταυτότητας, ψεύτικες φωτογραφίες avatar  κ.λ.π. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα κοινωνικά μέσα του διαδικτύου. Το βρίσκω ενδιαφέρον αυτό. Γιατί άραγε αυτοί οι άνθρωποι δημιούργησαν ψεύτικους λογαριασμούς; Το έκαναν αυτό για να εξαπατήσουν συνανθρώπους τους; Ή υπάρχει κάποια άλλη ανάγκη, κρυμμένη πίσω από αυτό το μαζικό φαινόμενο;

Αναμφισβήτητα υπάρχουν πολλοί ψεύτικοι λογαριασμοί εκεί έξω, που δημιουργήθηκαν από μάλλον κακόβουλους ανθρώπους με μοναδικό σκοπό να αποκρύψουν την αληθινή τους ταυτότητα και να εξαπατήσουν (με κάθε δυνατό τρόπο) συνανθρώπους τους. Αλλά οι περισσότεροι από τους εκατοντάδες εκατομμυρίων ψεύτικων λογαριασμών δημιουργήθηκαν για έναν εντελώς διαφορετικό λόγο, για έναν λόγο που συνάδει απόλυτα με τις δονήσεις του Ουρανού στον Κριό!

Βλέπετε, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας οι άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν στο Διαδίκτυο μια καλύτερη εικονική εκδοχή τους! Έναν «Εικονικό Εαυτό» που θα ήταν πιο όμορφος, ψηλότερος, λεπτότερος, πλουσιότερος, νεότερος (αν ο χρήστης ήταν μεγαλύτερης ηλικίας), ενήλικος (αν ο χρήστης ήταν έφηβος) κλπ. Και μιλάμε εδώ για εκατοντάδες εκατομμύρια καλών γενικά ανθρώπων, που δεν έφτιαξαν ψεύτικους λογαριασμούς με την κακόβουλη πρόθεση να εξαπατήσουν συνανθρώπους τους. Μιλάμε για απλούς, καθημερινούς ανθρώπους που εκμεταλλεύτηκαν τις πρωτόγνωρες, συναρπαστικές δυνατότητες που τους άνοιξε το διαδίκτυο για να πειραματιστούν κατά κάποιον τρόπο με τον δικό τους "Εαυτό"!

Η βασική επιθυμία αυτών των ανθρώπων ήταν απλά να εξερευνήσουν αυτές τις πρωτόγνωρες πτυχές της υπόστασης τους, να μετατραπούν σε ένα είδος "ακαταμάχητου κυβερνοναύτη" και να βιώσουν έτσι το πώς είναι να μπαίνει κανείς/μιά σε ένα εικονικό κοινωνικό περιβάλλον και να αλληλεπιδρά βάσει καινούργιων δεδομένων εκεί, παρουσιάζοντας μια πιο "γκλαμουράτη και αστραφτερή" εκδοχή του "Εαυτού" του!


Μπορεί αυτό να μοιάζει με απάτη αλλά αν το δούμε από μια διαφορετική οπτική γωνία αποτελεί και μια εμπειρία απελευθέρωσης! Θυμηθείτε, ο Ουρανός είναι ένας εξαιρετικά απελευθερωτικός πλανήτης! Αυτή ήταν λοιπόν μια από τις βασικές αποστολές του Ουρανού στον Κριό: να μας απελευθερώσει από τους συνηθισμένους, δεσμευτικούς, "ατελείς" εαυτούς μας, έτσι ώστε να μάθουμε να λειτουργούμε "ελαφρύτερα" και να αλληλεπιδρούμε με τους συνανθρώπους μας σαν καθαρός, ανεμπόδιστος ΝΟΥΣ (χωρίς το άγχος και τις αναστολές που μας δημιουργεί συνήθως ο "φυσικός" Εαυτός μας)!

Βέβαια, ο Ουρανός στον Ταύρο θα τα αναθεωρήσει όλα αυτά και επομένως πολλοί ψεύτικοι λογαριασμοί θα αφαιρεθούν! Και τότε πολλοί άνθρωποι θα χάσουν τη συγκίνηση του να "κυβερνοταξιδεύουν" τους "Καλύτερους Εαυτούς" τους στα διάφορα εικονικά κοινωνικά περιβάλλοντα. Βλέπετε, ο Ταύρος προσγειώνει τα πράγματα και τα καθιστά σαφή, συγκεκριμένα αλλά και κάπως "βαριά"! Πιο "ασφαλή" πάντως...

Θωμάς Γαζής
Copyright: Θωμάς Δ. Γαζής

1 σχόλιο:

Νατάσα Μαχαίρα είπε...

Εκπληκτική οπτική...όπως κι η ανάλυσή σας. Σας ευχαριστούμε.