Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2008

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΙΚΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ! (κάτι σα δελτίο τύπου...)Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί υπέρμετρα στη χώρα μας η ρηχή, εμπορική αστρολογία - που στις περισσότερες περιπτώσεις πουλάει "φύκια για μεταξωτές κορδέλες" - ενώ από την άλλη έχει περιθωριοποιηθεί και "φιμωθεί" η αληθινή, "επιστημονική" Αστρολογία, εκείνη με Παιδεία. Η έκφραση "επιστημονική" Αστρολογία ίσως ξενίσει πολλή κόσμο, ο οποίος έχοντας συνδέσει την Αστρολογία με κάποιες κυρίες που εμφανίζονται στην τηλεόραση αδυνατεί να καταλάβει πώς μπορεί η Αστρολογία να είναι επιστημονική!

Επειδή αυτή η σύγχυση συμφέρει τους επιτήδειους και μόνο, κάποιος τελικά θα πρέπει να εξηγήσει στον κόσμο ότι η "μεντιουμ-αστρολογία" (η γνωστή εμπορικού χαρακτήρα "αστρολογία" που έχει κατακλύσει τα Μ.Μ.Ε.) και η Αστρολογία (εκείνη με Άλφα κεφαλαίο) είναι (προς έκπληξη πολλών ίσως) δύο τελείως διαφορετικά πράγματα! Ουσιαστικά, οι μεντιουμ-αστρολόγοι "ξύνουν" απλά την επιφάνεια του τεράστιου καρπού της Αστρολογίας, τη φλούδα της δηλαδή και μόνο! Και πάνω  σε αυτό το ελάχιστο "ξύσμα" - και σε μπόλικο ψέμα - θεμελιώνουν την υπόσταση τους, δημιουργώντας το θλιβερό εμπορικό μόρφωμα που όλοι μας γνωρίζουμε, το οποίο φουσκώνει τις τσέπες αρκετών - το μόρφωμα αυτό έχει εξαπλωθεί σε απίστευτο βαθμό επειδή βασικά ικανοποιεί  τις χαμηλότερες ανάγκες των ανθρώπων!

Η "μεντιουμ-αστρολογία" βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε πρωτοφανή άνθιση στην Ελλάδα κάνοντας τζίρους δισεκατομμυρίων - σύμφωνα με δημοσίευση της εταιρείας "Media Services" - τζίρους ανάλογους με εκείνους των εταιρειών που εμπορεύονται αυτοκίνητα! Το παράδοξο, λοιπόν, είναι ότι ενώ η "μεντιουμ-αστρολογία" θριαμβεύει στη χώρα μας, η αληθινή Αστρολογία (αυτή με Παιδεία, με περιεχόμενο και έρευνα) έχει περιθωριοποιηθεί! Το ποιοι την έχουν περιθωριοποιήσει είναι μάλλον προφανές: αυτοί που δεν θέλουν να υπάρχει Αστρολογία επιπέδου στην Ελλάδα, γιατί φοβούνται μήπως "ξεγυμνωθούν" έτσι οι ίδιοι και χάσουν κέρδη και "οφίκια". Δεν είναι τυχαίο το ότι δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη στην Ελλάδα ένας δημοκρατικός Πανελλήνιος Φορέας Αστρολόγων (αληθινών Αστρολόγων, όχι μεντιουμ-αστρολόγων) ενώ σε όλες τις πολιτισμένες χώρες υπάρχουν τέτοιες ομοσπονδίες εδώ και δεκαετίες! Η ανυπαρξία ενός τέτοιου φορέα κρατάει συνολικά την Ελληνική Αστρολογία πίσω - ενώ τους μόνους που εξυπηρετεί είναι τους επιτήδειους!

Γενικά στην Ελλάδα εξαιτίας αυτής της εσκεμμένης περιθωριοποίησης (και σε αντίθεση με τις άλλες χώρες) ασχολούνται σχετικά ελάχιστοι άνθρωποι με την αληθινή Αστρολογία, απουσιάζει σχεδόν τελείως η σχετική έρευνα, δεν κυκλοφορούν ποιοτικά Αστρολογικά βιβλία, δεν υπάρχουν αξιόλογες Αστρολογικές Σχολές (και «πιστοποιημένοι» Αστρολόγοι), δεν γίνονται καλά Αστρολογικά συνέδρια (μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα). Ένας τεράστιος και ανεκτίμητος κλάδος Γνώσης (στον οποίο έχει ενσωματωθεί Σοφία χιλιάδων χρόνων) ατροφεί, παρακμάζει και κοντεύει να απαλειφθεί ολότελα στη χώρα μας, σα να είναι η Ελλάδα μία άγονη και απολίτιστη χώρα στην οποία αδυνατούν να ευδοκιμήσουν κλάδοι Γνώσης όπως η Αστρολογία (η οποία σημειωτέον ανθίζει όχι μόνο στη Δύση αλλά ακόμη και στις γειτονικές μας Βαλκανικές χώρες όπως η Τουρκία και η Σερβία. Για να μην τονίσουμε το γεγονός ότι η ωροσκοπιακή Αστρολογία είναι κατά κάποιον τρόπο "δική μας", αφού γεννήθηκε στον Ελληνιστικό κόσμο). Αντί για όλα αυτά, ακμάζει σήμερα στην Ελλάδα μία θλιβερή, παρακμιακή "χαμπουργκερο-αστρολογία" !

Για να πούμε του στραβού το δίκιο, ο κόσμος εδώ στην Ελλάδα απαξιώνει τη σοβαρή Αστρολογία (αυτή με το άλφα κεφαλαίο) απλούστατα γιατί δεν γνωρίζει απολύτως τίποτε γι' αυτήν! Τα τεράστια συμφέροντα του εμπορικού αστρολογικού κυκλώματος στη χώρα μας κλείνουν κάθε δρόμο και δεν επιτρέπουν να ακουστεί η φωνή της "επιστημονικής" Αστρολογίας. Και αυτό γιατί αν ακουγόταν αυτή η φωνή μοιραία θα έλεγε την αλήθεια, θα αποκάλυπτε τη "γύμνια" των μεντιουμ-αστρολόγων και ο κόσμος θα καταλάβαινε ότι η ρηχή αστρολογία που του πλασάρουν αυτοί (στην οποία παρεπιδημούν οι τηλεφωνικές γραμμές 90 11, οι ισχυροί κοινωνικά και οικονομικά αστρολόγοι των πρωινών μαγκαζίνο - οι οποίοι ελέγχουν και τα σχετικά αστρολογικά περιοδικά - όπως και οι χιλιάδες "μέντιουμ" που αυτοανακηρύσσονται αστρολόγοι) στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ευτελές Αστρολογικό παραπροϊόν! Ότι αυτό το υδροκέφαλο εμπορικό κύκλωμα στην πραγματικότητα πουλάει "αέρα κοπανιστό" στον κόσμο!

Η αλήθεια είναι ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει μεντιουμ-αστρολόγος, αρκεί να παπαγαλίζει πέντε πράγματα για τα ζώδια ή να ρίχνει τα χαρτιά. Αντίθετα, για να γίνει κάποιος Αστρολόγος με Α κεφαλαίο (όχι με "ξύσμα" αλλά με ουσία και περιεχόμενο) χρειάζεται να διαβάζει χρόνια ολόκληρα, να έχει αντίληψη και ευστροφία, κριτική σκέψη, ανθρωπισμό! Σε πολλές πολιτισμένες χώρες (ακόμη και στη γειτονική μας - λιγότερο ανεπτυγμένη από μας υποτίθεται - Τουρκία) οι «επιστήμονες» Αστρολόγοι πιστοποιούνται με αυστηρές διαδικασίες. Αν, όμως, οι χιλιάδες «αστρολόγοι» που υπάρχουν στην Ελλάδα έδιναν τις σχετικές εξετάσεις (στις οποίες μεταξύ άλλων απαιτούν προχωρημένες γνώσεις αστρονομίας, μαθηματικών κ.λ.π.) στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα απορρίπτονταν!

Αυτή η αλήθεια κρύβεται επιμελώς. Διάφοροι ημιμαθείς - ή και ολότελα αμαθείς - άνθρωποι που αποσκοπούν αποκλειστικά στο κέρδος και στην προσωπική τους προβολή έχουν αυτοανακηρυχθεί αστρολόγοι, καταλαμβάνοντας - με τις γνωριμίες τους ή τη δύναμη της "μαγικής" τους επιβολής - καίρια πόστα στα Μ.Μ.Ε. υποκρινόμενοι ότι εκπροσωπούν την Αστρολογία - ενώ στην ουσία την ξεπουλούν χυδαία. Το πρώτο, δε, που φροντίζουν να κάνουν αυτοί οι άνθρωποι είναι να κλείσουν τους δρόμους στους εκπροσώπους της «επιστημονικής» Αστρολογίας, έτσι ώστε να μη φτάσει ποτέ η φωνή τους στο κοινό. Έτσι, ακόμη και σήμερα στο 2008, ο κόσμος πιστεύει ότι όλη η Αστρολογία είναι αυτή η "trash" (σκουπιδο) αστρολογία των συγκεκριμένων κερδοσκόπων. Μη γνωρίζοντας τίποτε για την «επιστημονική» Αστρολογία (και θεωρώντας ότι αν υπάρχει τέτοια θα πρέπει να είναι πολύπλοκη, κάτι σαν τα μαθηματικά) την αφήνει τελείως στο περιθώριο, εξυπηρετώντας έτσι άθελα του τελικά τα συμφέροντα των επιτήδειων μεντιουμ-αστρολόγων!

Και όμως, η αληθινή Αστρολογία δεν έχει καμία σχέση με αυτό το θλιβερό εμπορικό προϊόν που κυριαρχεί σήμερα στην Ελλάδα. Η Αστρολογία αποτελεί ίσως τον πιο ενδιαφέροντα και συναρπαστικό σύγχρονο κλάδο γνώσης! Πέρα από τον ίδιο πλούσιο "κορμό" γνώσης της, η Αστρολογία αλληλεπιδρά δημιουργικά με πλήθος άλλων πεδίων γνώσης, όπως η ψυχολογία, η μυθολογία, η φιλοσοφία, η ιστορία, οι πολιτικές επιστήμες, η αστρονομία, η μεταφυσική κ.λ.π. Μέσα από αυτή την ακατάπαυστη αλληλεπίδραση της η Αστρολογία διευρύνει συνεχώς τα όρια της, παράγοντας συνεχώς καινούργια συναρπαστική και εξελιγμένη γνώση! Κορυφαία μυαλά της ανθρωπότητας (ο Κέπλερ, ο Γιούγκ κ.λ.π.) ασχολήθηκαν ενδελεχώς με την "επιστημονική" Αστρολογία!

'Ενας "επιστήμονας" Αστρολόγος δεν αναλώνει το χρόνο του σε επαγγελματικά ραντεβού και ρηχές προβλέψεις, αλλά μελετά, ερευνά, γράφει ενδεχομένως ποιοτικά βιβλία και άρθρα, συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια. Όταν τύχει να συμβουλεύσει κάποιον δεν του αναφέρει ξερά και ντετερμινιστικά τα μελλοντικά γεγονότα που θα του συμβούν αλλά προσπαθεί να τον φέρει σε επαφή με το εσωτερικό του δυναμικό και να του εξηγήσει το μερίδιο ευθύνης που έχει ο ίδιος στην εξέλιξη της ζωής του (και να του υποδείξει τις περιόδους εκείνες που σύμφωνα με το χάρτη του θα βρίσκεται σε περισσότερη ή λιγότερη αρμονία με το "κοσμικό γίγνεσθαι").

Η Αστρολογία, λοιπόν, μπορεί να συμβάλει σημαντικά όχι τόσο στην πρόβλεψη των μελλοντικών γεγονότων αλλά στην Αυτογνωσία μας, στη διεύρυνση της Συνείδησης μας (και είναι πραγματικά εκπληκτικός ο τρόπος που το κάνει αυτό), στο να έρθουμε σε επαφή και σε αρμονία με τον εαυτό μας και στο να βρούμε τη θέση μας και την αποστολή μας στη Γη, στο να εξυψωθούμε και να γίνουμε "Άνθρωποι", μαθαίνοντας να αποδεχόμαστε ταυτόχρονα τους άλλους ανθρώπους, αγκαλιάζοντας τους σαν διαφορετικές αλλά ουσιαστικά συγγενικές μας πλευρές! Αυτή την Αστρολογία αγωνιζόμαστε να κάνουμε γνωστή στο κοινό, κοινοποιώντας ταυτόχρονα τους κινδύνους που απορρέουν από την υπερβολικά διογκωμένη στη χώρα μας ρηχή «μεντιουμ-αστρολογία»!

Επισημαίνουμε, δε, ότι αν δεν ιδρυθεί σύντομα μία σοβαρή Ομοσπονδία Ελλήνων Αστρολόγων το πράγμα θα χειροτερεύει όλο και περισσότερο (ήδη οι σωρηδόν "προβλέψεις" ανεύθυνων μεντιουμ-αστρολόγων έχουν κοστίσει ακριβά ψυχικά, ηθικά και οικονομικά σε χιλιάδες Ελλήνων). Πέρα όμως από τυχόν κατασταλτικά μέτρα, εμείς πιστεύουμε ότι μόνο η ανάδειξη της "επιστημονικής" Αστρολογίας (η οποία τονίζουμε και πάλι ότι σήμερα είναι εντελώς περιθωριοποιημένη στη χώρα μας) θα μπορέσει να μετριάσει αυτό το φαινόμενο.

Γιατί η αξία της "επιστημονικής" Αστρολογίας δεν έγκειται απλά στο ότι μπορεί να λειτουργήσει σαν "ανάχωμα" απέναντι στη «Χαμπουργκερο – αστρολογία», αλλά στο ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμη στην κοινωνία - ειδικά στην εποχή μας! Η Αστρολογία κρύβει μέσα της θησαυρούς Γνώσης, μας φέρνει σε επαφή με τη φύση και το Σύμπαν, διευρύνει απίστευτα τη Συνείδηση μας, αναβιβάζοντας μας και κάνοντας μας καλύτερους Ανθρώπους!

Για όλους αυτούς τους λόγους, θέλουμε να κοινοποιήσουμε το τι ακριβώς συμβαίνει με την αστρολογία στην Ελλάδα. Παλιά συνηθιζόταν να στέλνει κάποιος σχετικά Δελτία Τύπου σε όλες τις μεγάλες εφημερίδες και στα τμήματα ενημέρωσης των σημαντικότερων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών - στοχεύοντας στην καλή θέληση και μεγαλοψυχία των ανάλογων αρμοδίων τμημάτων. Επειδή, όμως, ο καιρός της αθωότητας πέρασε και τα περισσότερα σημαντικά Μ.Μ.Ε. της χώρας μας διαπλέκονται με τον ένα ή άλλο τρόπο με την εξαιρετικά πετυχημένη εμπορικά και οικονομικά μεντιουμ-αστρολογία και με τις/τους μεντιουμ-αστρολόγους είναι αμφίβολο αν θα δημοσιεύσουν ποτέ ανάλογη ανακοίνωση. Γι' αυτό και καλούμε όλους και όλες εσάς που ενδιαφέρεστε για την Αστρολογία, όλες τις διαδικτυακές κοινότητες και τους κατόχους Ιστότοπων και Ιστολογίων να δημοσιεύσουν αυτή τη διακήρυξη ή να βάλουν ένα σύνδεσμο που να παραπέμπει στο συγκεκριμένο άρθρο!
Θωμάς Γαζής -----------------------------------------------------------------------------------
Ομάδα "Για μία Αστρολογία με Παιδεία στην Ελλάδα!".

Δεν υπάρχουν σχόλια: