Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Ο/η καλός/ή αστρολόγος δεν κάνει απόλυτες ερμηνείες!

(ο πίνακας είναι του Raymond Jonson)

Νομίζω ότι όλοι/ες όσοι/ες ασχολούμαστε με την αστρολογία έχουμε περάσει από αυτή τη φάση: να ερμηνεύουμε τα αστρολογικά στοιχεία με έναν μονοδιάστατο, "ντετερμινιστικό" τρόπο. Να μελετάμε π.χ. έναν χάρτη και να καταλήγουμε στο ότι επειδή το άτομο έχει τις τάδε θέσεις πλανητών (όψεις, οικοθεσίες κ.λ.π.) τότε αναμφίβολα έχει τον τάδε χαρακτήρα, ενώ θα του συμβούν συγκεκριμένα γεγονότα! Τα γεγονότα αυτά υποτίθεται ότι "φαίνονται ξεκάθαρα" στον χάρτη του ατόμου (αν εφαρμόσουμε τα κλασικά συστήματα πρόβλεψης, όπως οι Διελεύσεις, οι Πρόοδοι κ.λ.π.). Οπότε ο/η αστρολόγος αρχίζει να περιγράφει το άμεσο και απώτερο μέλλον του πελάτη του/της, σα να το βλέπει ξεκάθαρα μπροστά του και σα να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι τα πράγματα θα συμβούν έτσι.

Μπορεί να ακούγεται σαν υπερβολή, αλλά πολλοί αστρολόγοι συνεχίζουν να ερμηνεύουν τους χάρτες με αυτόν τον τρόπο. Αυτή είναι σίγουρα κακή αστρολογία και κακή εξυπηρέτηση από την πλευρά ενός αστρολόγου! Κανένας άνθρωπος δεν είναι αλάνθαστος προφήτης. Πολλές από τις προβλέψεις των αστρολόγων αναπόφευκτα θα αποτύχουν, και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να χάσει ο "πελάτης" την πίστη του στην αστρολογία και στους αστρολόγους, γενικά.

Η Αστρολογία λειτουργεί σε "υπερβατικές σφαίρες" και επομένως όποιος/α επιχειρεί να την "κατεβάσει", να τη βάλει σε κουτάκια και να της προσδώσει μια προβλέψιμη, γραμμική λογική, ουσιαστικά την αποκόπτει από τις "ρίζες" της και την κάνει να υπολειτουργεί - με αποτέλεσμα αυτή να του προσφέρει μικρό μόνο μέρος του ουράνιου δυναμικού της!

Θωμάς Γαζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: