Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Η αληθινή Αστρολογία δεν έχει να κάνει με τo "πότε θα βγάλεις λεφτά" ή με το "πότε θα βρεις γκόμενο"!

Ο μεγάλος Αστρολόγος, Φιλόσοφος, Θεόσοφος, Συγγραφέας Dane Rudhyar
 
(Το συγκεκριμένο άρθρο είναι ένα επιμελημένο απόσπασμα από το βιβλίο του Dane Rudhyar "The Practice of Astrology")

Το να κάνει κάποιος προβλέψεις σε συνανθρώπους του αποτελεί λειτούργημα! ΄Ενα λειτούργημα που ο προβλέπων δεν θα πρέπει να παίρνει "ελαφρά τη καρδία"! Όσοι/ες κάνουν προβλέψεις "στο πόδι", χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους την Ολότητα της ζωής του ατόμου στο οποίο απευθύνονται, το πλήρες πλαίσιο ζωής μέσα στο οποίο αυτό κινείται, τότε ουσιαστικά κάνουν μια ελλιπή και συχνά επιζήμια από ψυχολογικής άποψης πρόβλεψη!

Βλέπετε, η πρόβλεψη έχει αξία μόνο όταν συμβάλλει στην ανάπτυξη και στη θεμελιώδη ευημερία του ατόμου. Αν δεν υποστηρίζεται η συγκεκριμένη αυτή αξία τότε η άσκηση της αστρολογίας - όπως και η άσκηση της ιατρικής ή της ψυχοθεραπείας - δύσκολα θεμελιώνεται πάνω σε βάσεις ηθικής και πνευματικότητας. Και  δεν ξεχωρίζω εδώ την παροχή αστρολογικών πληροφοριών, είτε δίνονται αυτές δωρεάν είτε με αμοιβή. Το ίδιο ισχύει για τη μετάδοση οποιουδήποτε είδους πληροφοριών που αφορούν σε κάποιον άνθρωπο.

Το θέμα της "μαντείας - μελλοντολογίας" αποτελεί μία μόνο πτυχή ενός ευρύτερου προβλήματος. Η "μελλοντολογία" είναι ουσιαστικά μια μη οργανωμένη προσπάθεια περιστασιακής πρόβλεψης, με βάση κάποια αποσπασματικά και ελλιπή δεδομένα. Σκοπός της είναι στην καλύτερη περίπτωση να ικανοποιήσει την προφανή περιέργεια του πελάτη και στη χειρότερη να καθησυχάσει την ανασφάλεια και τους φόβους του - στο όνομα βέβαια του κέρδους.

Ακόμα και σε έντιμα χέρια και όταν δεν εμπλέκεται καμία απολύτως νομισματική συναλλαγή, ο βασικός κίνδυνος της "μελλοντολογίας" είναι ότι βασίζεται σε λάθος τύπο ψυχολογίας. Γιατί ασχολείται με ένα βασικό πακέτο "τυποποιημένων ζητημάτων" (ερωτικά, οικονομικά, επαγγελματικά κλπ.) που είναι πιο πιθανό να εντυπωσιάσουν την περιέργεια ή τη ματαιοδοξία του υποψήφιου πελάτη.  Με αυτό τον τρόπο όμως δεν συμβάλει ουσιαστικά στην εξέλιξη, στην ολοκλήρωση και ακεραιότητα του τελευταίου.

Η "μαντεία - μελλοντολογία" τείνει στο να ενθαρρύνει την εξάρτηση από τις συμβουλές εξωτερικού χαρακτήρα και τη γενικά "ανώδυνη" φυγή, την εξάρτηση κυρίως από εξωτερικά γεγονότα, τα οποία παρουσιάζονται σαν άσχετα με την Ολότητα της ζωής και την υπόσταση του πελάτη. Επειδή ο "μελλοντολόγος" δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τις ψυχολογικές αντιδράσεις του πελάτη του σε ότι λέει - εκτός ίσως από το αιχμηρό θέμα των ενδείξεων θανάτου - τείνει αυτός στο να εξουδετερώνει την αίσθηση προσωπικής ευθύνης, που κανονικά θα έπρεπε να τονίζει διαρκώς στον πελάτη του.

Έχω ξαναπεί ότι τα γεγονότα δεν μας συμβαίνουν, "συμβαίνουμε" εμείς σε αυτά! Ας πάρουμε ένα άτομο που περπατάει, που βαδίζει προς το μέλλον του (περιπλανώμενο σε κάποια συλλογικά προκαθορισμένα κοινωνικά μονοπάτια). Συναντά έτσι την ατελεύτητη ακολουθία της "Συμπαντικής Δράσης και Αντίδρασης". Συναντά τον κόσμο, γιατί ο κόσμος δεν κάνει φυσικά τον κόπο να τον συναντήσει αυτόν. Βλέπετε, εάν ένα τούβλο πέσει ξαφνικά στο κεφάλι ενός ανθρώπου, καθώς αυτός περπατά κατά μήκος ενός δρόμου, τότε αυτό είναι ευθύνη του συγκεκριμένου ανθρώπου. Γιατί αυτός είναι που βρέθηκε περπατώντας  στο "πιθανό πεδίο πτώσης του τούβλου". "Συνέβη" αυτός ο άνθρωπος στο τούβλο, επειδή είναι ένα συνειδητό ον και το τούβλο ένα απλό στοιχείο της παντοδύναμης φύσης.

Ο άνθρωπος λοιπόν "συμβαίνει" στη φύση. Χρησιμοποιεί τις δυνάμεις της φύσης, αλλά είναι δική του η ευθύνη για τα αποτελέσματα αυτής της χρήσης. Η ίδια η φύση είναι αδιάφορη. Απλά, δρα και αντιδρά. Κατέχει δυνάμεις - ή μάλλον όχι, η φύση είναι δύναμη από μόνη της!  Όπως έγραψε κάποτε ένας σοφός: "Όλες οι δυνάμεις της φύσης είναι εκεί. Πάρτε τις!  Όμως, αν τις πάρετε, τα αποτελέσματα που θα φέρουν στη ζωή σας είναι δική σας ευθύνη. Και αν δεν καταφέρετε να τις πάρετε, όταν θα έχει έρθει πλέον η ώρα της πνευματικής σας ωρίμανσης, τότε και αυτό θα είναι δική σας ευθύνη."

Ο αστρολόγος που καταστρώνει ένα "χάρτη" και  προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα του πελάτη του χρησιμοποιεί τη "δύναμη", τη δύναμη που γεννιέται από τη γνώση του "μοντέλου δόμησης" της φύσης, καθώς αυτό ξετυλίγεται μέσα στον κυκλικό χρόνο. Αυτό που κάνει είναι να συνδέει την ατομική ύπαρξη του πελάτη του με την αέναα εξελισσόμενη δομή της φύσης - τόσο την ανθρώπινη όσο και τη συμπαντική εκείνη. Μια τέτοια σύναψη σχέσης απελευθερώνει πάντα δύναμη, τη δύναμη του να χτίσει κανείς ή και να καταστρέψει!

Εάν ο αστρολόγος πιστεύει ότι δίνει απλά κάποιες αποσπασματικές πληροφορίες για το μέλλον ενός ανθρώπου και αμέσως μετά τελείωσε με το όλο θέμα, είναι παντελώς λανθασμένος! Γιατί χωρίς να το πολυκαταλαβαίνει, έχει μοιραία δημιουργήσει μια σχέση. Έχει τοποθετήσει τον πελάτη του σε ένα καινούργιο είδος αλληλεπίδρασης και βαθύτερης "σχέσης" με το Σύμπαν. Έχει πυροδοτήσει μια ζωτικού χαρακτήρα ενεργειακή ροή. Το να σταματήσει λοιπόν εκεί είναι σα να αφήνει "μια δουλειά στη μέση"!

Όλες οι ανθρώπινες τραγωδίες, όλα τα ατυχήματα, όλες οι επί μέρους συγκρούσεις είναι  αποτέλεσμα τέτοιου είδους δουλειών, που "αφήνονται στη μέση"... Ο υψηλής συνειδητότητας Αστρολόγος όμως γνωρίζει πολύ καλά την ευθύνη που έχει απέναντι στον πελάτη του και είναι διατεθειμένος να έρθει σε ουσιαστική επαφή μαζί του, προσφέροντας του τις καλύτερες δυνατότητες του και τα πιο φωτεινά του κομμάτια. Γι' αυτό το λόγο, ξέρει να σιωπά. Από την άλλη, το να παραμένει αυτός σιωπηλός όταν τα λόγια και η γνώση του μπορούν να θεραπεύσουν και να ολοκληρώσουν τον πελάτη του, αυτό επίσης μπορεί να σημαίνει "δουλειά που άφησε στη μέση". Οι ευθύνες εμάς των ανθρώπων (συμπεριλαμβανόμενων και των "καρμικών" μας) είναι πολύ περισσότερες από αυτές που νομίζουμε και δεν υπάρχει "εύκολος" τρόπος διαφυγής από αυτές!

Dane Rudhyar
Επιμέλεια και απόδοση στα Ελληνικά: Θωμάς Γαζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: