Σάββατο, 10 Αυγούστου 2013

Η θηλυκή επιθετικότητα (τι με έχει μάθει η Αστρολογία)!

 (του Θωμά Γαζή)

Θηλυκή επιθετικότητα! Μάλλον δεν τον έχετε ξανακούσει αυτόν τον όρο...Πρώτα απ' όλα, πως είναι δυνατόν να χαρακτηρίζει κάποιος επιθετική την ενέργεια που όλοι γνωρίζουμε σα μητρική, δεκτική, γεμάτη απαντοχή...Πως είναι δυνατόν να εκδηλώνεται - κάτω από κάποιες περιστάσεις - "κακά" και επιθετικά αυτή η ενέργεια; Και μάλιστα τόσο "κακά" και επιθετικά όσο η αρσενική εκείνη;

Προσωπικά, την αγνοούσα και γω τη θηλυκή επιθετικότητα μέχρι που - προς έκπληξη μου - την ανακάλυψα μέσα από την Αστρολογία! Συγκεκριμένα, πριν 10 χρόνια ολοκλήρωνα μία μελέτη πάνω στα έξι ζωδιακά "Ζεύγη" (μελέτη που δημοσιεύτηκε στη συνέχεια σαν πρωτοποριακή στο ιστορικό - και κορυφαίο παγκόσμια - Αμερικάνικο Αστρολογικό περιοδικό "American Astrology". Μπορείτε να τη διαβάσετε στα Ελληνικά εδώ) όταν συνειδητοποίησα ότι πρέπει να υπάρχει στη φύση ένας (ισοδύναμος με τον αρσενικό) θηλυκός εγωισμός και μια αντίστοιχη θηλυκή επιθετικότητα! Μόνο που αυτή η θηλυκή επιθετικότητα θα έπρεπε να λειτουργεί "φασικά" αντίθετα σε σχέση με την αρσενική επιθετικότητα, να έχει μια αντίθετη "πολικότητα"...Που σε απλά λόγια σημαίνει να μη γίνεται εύκολα αντιληπτή εξωτερικά, να μην "ξεκαρφώνεται" αλλά να κινείται μέσα από κάποια κρυφά, εσωτερικά, "θηλυκά" μονοπάτια...

Πρέπει να διευκρινίσω κάτι εδώ: μιλώντας για τη "θηλυκή ενέργεια" δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στις γυναίκες. Πολλοί άντρες (ακόμη και οι λεγόμενοι "μπρουτάλ") έχουν στα ωροσκόπια τους "θηλυκές" ενέργειες και επομένως μπορεί να μετέρχονται των τεχνασμάτων της θηλυκής ενέργειας εκδηλώνοντας έτσι θηλυκή επιθετικότητα!

Για κάθε άνθρωπο και κατάσταση στο Σύμπαν είναι σημαντικό το να είναι ξεχωριστός, μοναδικός, αυτάρκης και ασφαλής, να έχει δύναμη και ορμή, να επιβάλει τα συμφέροντα του και να κυριαρχεί στα πρόσωπα και στις καταστάσεις γύρω του. Αν δεν είχε ο μέσος άνθρωπος ένα στοιχειωδώς ισχυρό «Εγώ» τότε θα διαλυόταν από τις πολλαπλές εξωτερικές πιέσεις που δέχεται διαρκώς. Αυτή τη διαδικασία της ισχυροποίησης του «Εγώ» του κάθε ανθρώπου, της εξατομίκευσης και της διαφοροποίησης του την έχουν αναλάβει τα δύο πρώτα ζώδια του Ζωδιακού, ο Κριός ( ο οποίος είναι "αρσενικό" ζώδιο) και ο Ταύρος (ο οποίος είναι "θηλυκό" ζώδιο).

Το μεγάλο μυστικό είναι ότι τη συγκεκριμένη διαδικασία εξατομίκευσης του ανθρώπου την έχουν αναλάβει τα ζώδια του Κριού και του Ταύρου σα "Ζεύγος", έχοντας "σπάσει" αυτή τη διαδικασία στη μέση και αναλάβει ο Κριός την αρσενική της "φάση" και ο Ταύρος τη θηλυκή της! Στην πραγματικότητα λοιπόν τα ζώδια του Κριού και του Ταύρου αποτελούν ένα αστρολογικό "Ζεύγος", μία μικρή "ολότητα", δύο ίσους αλλά αντίθετους και συμπληρωματικούς "πόλους".

Για τον μεν Κριό καταλαβαίνουμε εύκολα γιατί θεωρείται ζώδιο του "Εγώ", ζώδιο της εξατομίκευσης, της φανερής επιθετικότητας: είναι ένα αρσενικό ζώδιο που κυβερνιέται από τον πολεμικό πλανήτη Άρη. Ο Ταύρος όμως; Πως είναι δυνατόν ένα θηλυκό ζώδιο "χαμηλών τόνων", που κυβερνιέται από τον πλανήτη Αφροδίτη, να είναι τόσο εγωιστικό και κατά κάποιον τρόπο επιθετικό; Υπάρχει τελικά θηλυκός εγωισμός; Η αστρολογία μας λέει πως υπάρχει και πως είναι εξαιρετικά ισχυρός και ισοδύναμος με τον αρσενικό! Αν ο αρσενικός εγωισμός εκδηλώνεται φανερά επιθετικά, εκρηκτικά και διεισδυτικά τότε ο θηλυκός εγωισμός εκδηλώνεται με αδράνεια και αυτοπροστασία, με κρυφές και "χειριστικές" ενέργειες και με μη ουσιαστική συμμετοχή στα δρώμενα - αν δεν είναι αυτά προς όφελος του ατόμου!

Το θηλυκό «Εγώ» εκφράζεται με τη ΜΗ εξωτερίκευση, με την έντεχνη και μεθοδευμένη «απόσυρση». Ο Ταύρος εκπροσωπεί αυτό το «Εγώ», που εκδηλώνεται συνήθως με όχι φανερούς και αντιληπτούς στα μάτια των άλλων τρόπους. Είναι ένα «Εγώ» που ωθεί το άτομο στο να κινείται «εσωτερικά»: να εκτελεί το δικό του «σχέδιο» - που ικανοποιεί τις δικές του ανάγκες - και να μην αναλώνεται ενεργειακά, οικονομικά κ.λ.π. όταν βρίσκεται να συμμετέχει σε μη επωφελείς για το ίδιο δραστηριότητες. Έχουμε δηλαδή εδώ ένα θηλυκό "Εγώ" που υλοποιεί τα σχέδια του και τις επιδιώξεις του "άδηλα", κρυφά, υπόγεια και πεισματικά!

Ο κλασικός Ταύρος π.χ. δεν διακρίνεται για τις εμφανείς εγωιστικές του ενέργειες ούτε για τη φανερή επιθετικότητα του. Αν δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος, αποφεύγει να ενοχλήσει τον διπλανό του. Γενικά δείχνει πράος εξωτερικά, ήρεμος και γαλήνιος. Ώσπου να έρθει αντιμέτωπος με μία κατάσταση που θα θέσει σε κίνδυνο τα προσωπικά του συμφέροντα (να χρειαστεί π.χ. να δώσει χρήματα σε κάποιον, να στεγάσει κάποιους δεινοπαθούντες σε έναν χώρο του σπιτιού του κ.λ.π.). Τότε, ένας ακατέργαστος Ταύρος θα αποφύγει να πάρει φανερά θέση και θα επιχειρήσει να αποσυρθεί σιωπηλά, χωρίς να τον αντιληφθούν - για να μην επιβαρυνθεί ο ίδιος και γενικά για να προστατεύσει τα συμφέροντα του. Δεν θα λογομαχήσει, δεν θα υψώσει τη φωνή του, δεν θα σπρώξει κανέναν. Απλά, θα αποτραβηχτεί έντεχνα! Αυτή η απόσυρση του όμως, αυτή η σιωπηλή του άρνηση να λάβει μέρος σε μία κοινωφελή δραστηριότητα, είναι δείγμα ισχυρού εγωισμού! Ο συγκεκριμένος Ταύρος θα συμπεριφερθεί "παρτάκικα" και εγωιστικά - επομένως έμμεσα επιθετικά απέναντι στους υπόλοιπους ανθρώπους που συμμετέχουν στην κοινωφελή προσπάθεια. Δε θα τους βρίσει βέβαια, ούτε θα τους σπρώξει κ.λ.π. Έμμεσα όμως θα έχει συμπεριφερθεί σα να τους έχει βρίσει και σπρώξει ή χειροδικήσει...Θα τους έχει συμπεριφερθεί επιθετικά χωρίς όμως να τους έχει δώσει "λαβή" να αναγνωρίσουν το πόσο επιθετικά τους συμπεριφέρθηκε!

Το γεγονός ότι ο εγωισμός του τύπου "ακατέργαστος Ταύρος" δεν γίνεται εύκολα αντιληπτός από τους άλλους δεν τον κάνει λιγότερο "κακό" εγωισμό... Είναι εξίσου ισχυρός και "κακός" με εκείνον του Κριού, ο οποίος σε μία αντίστοιχη κατάσταση μπορεί να άρχιζε να φωνάζει, να συμπεριφέρεται βίαια - εκθέτοντας έτσι τον εαυτό του και έλκοντας ενδεχομένως την αντιπάθεια όλων πάνω του! Αντίστοιχα ο "πονηρούλης Ταύρος" θα φροντίσει επιμελώς τα προσωπικά του συμφέροντα, δεν θα εκδηλωθεί άμεσα και ούτε θα δημιουργήσει αντιπάθειες εκείνη τη στιγμή. Μόνο στο πέρασμα του χρόνου, όσοι εμβαθύνουν στα πράγματα και "σκαλίσουν" το συγκεκριμένο περιστατικό και τις προεκτάσεις του θα αντιληφθούν το πόσο εγωιστικά και "παρτάκικα" κινήθηκε ο συγκεκριμένος Ταύρος! Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί ο Ταύρος εκπροσωπεί τον (τεράστιο και ισοδύναμο με τον αρσενικό) θηλυκό εγωισμό!

Αν ο αρσενικός εγωισμός εκδηλώνεται επιθετικά και διεισδυτικά τότε ο θηλυκός εγωισμός εκδηλώνεται με αδράνεια, με κρυφές και παρασκηνιακές ενέργειες και με μη ουσιαστική συμμετοχή στα δρώμενα - αν αυτά δεν είναι προς όφελος του ατόμου! Με το να παραμένει δηλαδή το άτομο αμέτοχο σε καταστάσεις ζωτικής σημασίας για τους άλλους, επειδή οι καταστάσεις αυτές δεν εξυπηρετούν τα δικά του συμφέροντα. Επομένως, ένας "χαμηλών τόνων" π.χ. άνθρωπος δεν πρέπει να παίρνει αυτόκλητα τον τίτλο του "καλού" (γιατί συχνά οι πιο ανήθικοι/κακοί άνθρωποι φροντίζουν να προβάλλουν κοινωνικά μια "χαμηλών τόνων" εικόνα).

Συμπερασματικά, εγωιστής και επιθετικός άνθρωπος δεν είναι μόνο αυτός/ή που συμπεριφέρεται φανερά βίαια και επιθετικά στους άλλους αλλά και όποιος/α είναι σκόπιμα και μεθοδευμένα "απών/ούσα" - ή γενικά δεν παίρνει θέση - όταν οι άνθρωποι γύρω του/της αντιμετωπίζουν δυσκολίες (στις οποίες θα μπορούσε να βοηθήσει), προκειμένου να προστατευτεί απόλυτα ο ίδιος/η ίδια και να μη θιχτούν στο ελάχιστο τα ατομικά του/της συμφέροντα)!

Κάθε φορά π.χ. που κάποιος παραμένει σιωπηλός και αμέτοχος μπροστά σε μία εμφανέστατη αδικία που συντελείται μπροστά στα μάτια του συμπεριφέρεται "θηλυκά επιθετικά"! Επίσης, κάθε φορά που κάποιος/α με οικονομική άνεση δεν προσφέρει χρήματα, τρόφιμα κ.λ.π. σε μια γνωστή του φτωχή οικογένεια (π.χ. πρώην εργαζόμενων που έχουν χάσει τη δουλειά τους και έχουν μείνει επί μακρόν άνεργοι) και αυτός/ή συμπεριφέρεται "θηλυκά επιθετικά"! Η θηλυκή επιθετικότητα δεν διακρίνεται εύκολα στα μάτια τρίτων προσώπων ενώ μετέρχεται έντονα υποκριτικών και "χειριστικών" συμπεριφορών - σε τέτοιο βαθμό που σε κάνει συχνά να "βγαίνεις από τα ρούχα σου"!

Πόσες φορές π.χ. έχετε βρεθεί αντιμέτωποι με έναν άνθρωπο που (άμεσα ή έμμεσα) αδίκησε εσάς τους ίδιους ή κάποιους άλλους, που συμπεριφέρθηκε "παρτάκικα" (κρυφά, φροντίζοντας να μη δώσει στόχο) και που όχι μόνο αρνείται εγωιστικά να αναγνωρίσει τις πονηριές και τις αδικίες που έκανε αλλά με έντεχνο (και "ξετσίπωτο" θα λέγαμε) τρόπο σας γλιστράει συνέχεια "αδειάζοντας" σας...Κάποια στιγμή μπορεί να χάσετε την ψυχραιμία σας μπροστά σε μία τέτοια υποκριτική συμπεριφορά και να αρχίσετε να  φωνάζετε και να χειρονομείτε - και τότε θα φανείτε εσείς οι επιθετικοί στα μάτια των άλλων ενώ το συγκεκριμένο πρόσωπο (χάρη  στην κρυψίνοια του και στις "χειριστικές" του ικανότητες) θα μοιάζει ήσυχο, ειρηνικό και "καλούλικο" στους άλλους (πράγμα που θα σας κάνει ακόμη πιο έξαλλους!)

Στην παραπάνω περίπτωση (και στις πολλές ανάλογες που συναντάμε στη ζωή) ο άνθρωπος αυτός εξεδήλωσε θηλυκή επιθετικότητα απέναντι σας! Ένα είδος δηλαδή μεθοδευμένης και κεκαλυμμένης επιθετικότητας που δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή εξωτερικά (στα μάτια π.χ. τρίτων προσώπων) και που είναι όμως εξαιρετικά αιχμηρή και διαβρωτική! Η επιθετικότητα αυτή συνδέεται άμεσα με το ζώδιο του Ταύρου (χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι κάθε Ταύρος είναι έτσι) και με τα θηλυκά ζώδια γενικότερα! Και όπως τόνισα και πριν, τη "θηλυκή" αυτή επιθετικότητα δεν την μετέρχονται μόνο οι γυναίκες αλλά και οι άντρες στα ωροσκόπια των οποίων επικρατούν "θηλυκές" ενέργειες.

Θωμάς Γαζής
Copyright: Θωμάς Δ. Γαζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: