Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2012

Χειμερινό ηλιοστάσιο 2012 - η πιο μεγάλη νύχτα της χρονιάς


Η σχετική θέση του Ήλιου πάνω στον ουρανό είναι ο βασικός παράγοντας που ρυθμίζει τις εποχές μας. Όταν ο Ήλιος είναι ψηλά στον ουρανό (τα καλοκαίρια, για μας στο βόρειο ημισφαίριο) έχουμε ζέστη ενώ όταν κινείται χαμηλά στον ορίζοντα (τους χειμώνες) έχουμε κρύο.

Την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012 - και ανεξάρτητα από τα φαινόμενα που σχετίζονται με το λεγόμενο "τέλος του κόσμου" - θα συμβεί ένα συνηθισμένο ετήσιο αστρονομικό φαινόμενο: το Χειμερινό Ηλιοστάσιο! Με απλά λόγια, Χειμερινό Ηλιοστάσιο έχουμε την ημέρα εκείνη του χειμώνα που ο Ήλιος βρίσκεται στον ουρανό όσο πιο χαμηλά μπορεί να βρεθεί! Αν είσαστε έξω το μεσημέρι της 21ης Δεκεμβρίου θα δείτε τον Ήλιο (κοιτάξτε τον με την "άκρη" του ματιού σας για να μη βλάψει τα μάτια σας) να βρίσκεται πολύ χαμηλά στον ουρανό (ενώ τα καλοκαιρινά μεσημέρια βρίσκεται σχεδόν πάνω από το κεφάλι μας). Αν υπάρχουν ψηλά βουνά γύρω από την περιοχή που κατοικείτε θα κατανοήσετε πιο εύκολα το πόσο χαμηλά βρίσκεται ο Ήλιος το μεσημέρι της 21ης Δεκεμβρίου (ίσως μια "παλάμη" πιο ψηλά από τα γύρω βουνά).

Αυτός είναι και ο λόγος που τώρα το χειμώνα νυχτώνει πολύ πιο νωρίς - σε σχέση με το καλοκαίρι.  Αφού ο Ήλιος τα χειμωνιάτικα μεσημέρια βρίσκεται σε σχετικά χαμηλό ύψος στον ουρανό αυτό σημαίνει ότι θα "δύσει" σε λίγες μόνο ώρες μετά το μεσημέρι. Ειδικά στο Χειμερινό του Ηλιοστάσιο ο Ήλιος μένει πάνω από τον ορίζοντα για το μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα (έχουμε τότε τη μικρότερη μέρα του χρόνου και τη μεγαλύτερη νύχτα!

Στις 21 Δεκεμβρίου 2012 ο Ήλιος θα ανατείλει όσο πιο αργά γίνεται (στις 7:35 το πρωί) ενώ θα δύσει πολύ νωρίς (στις 5:06 το απόγευμα). Επομένως θα βρίσκεται μόνο για 9 ώρες και 31 λεπτά πάνω από τον ορίζοντα. Για 14 ώρες ολόκληρες ώρες και 29 λεπτά θα βρίσκεται κάτω από τον ορίζοντα (στο βασίλειο του "κάτω κόσμου" κατά τους λαούς της αρχαιότητας).

Από τα προϊστορικά χρόνια τους ανθρώπους τους ανησυχούσε το γεγονός ότι ο Ήλιος έμενε όλο και λιγότερο πάνω από τον ορίζοντα και ότι η νύχτα κυριαρχούσε όλο και περισσότερο. Βλέπετε δεν είχαν τις δικές μας αστρονομικές γνώσεις και δεν ήταν βέβαιοι ότι ο Ήλιος δεν θα χανόταν εντελώς κάποια στιγμή  από τον κόσμο τους - που θα σήμαινε ότι θα έμπαιναν τότε σε μία παγερή και θανατηφόρα "αιώνια νύχτα". Αυτό το άγχος τους προσπαθούσαν να το ξεπεράσουν με ειδικές εορταστικές τελετές που έκαναν γύρω στην 21η Δεκεμβρίου, παραλλαγή των οποίων είναι και τα δικά μας Χριστούγεννα.

Στις 21 Δεκεμβρίου λοιπόν θα έχουμε τη μεγαλύτερη νύχτα ολόκληρης της χρονιάς. Θα κυριαρχεί τότε στη Γη το σκοτάδι και κατά κάποιον τρόπο ο σκοτεινός "κάτω κόσμος" θα ανέβει πάνω στη Γη - αυτό το στοιχείο κρύβεται πίσω από τη λαογραφική εξιστόρηση των "καλικάντζαρων" που ανεβαίνουν αυτές τις ημέρες πάνω στη Γη.

Υπάρχει όμως και ένα ελπιδοφόρο μήνυμα. Από τις 22 Δεκεμβρίου και έπειτα ο Ήλιος θα μένει όλο και περισσότερο χρόνο πάνω από τον ορίζοντα (μερικές δεκάδες δευτερόλεπτα περισσότερο ανά μέρα) μέχρι να φτάσουμε στο επόμενο Θερινό Ηλιοστάσιο (στις 21 Ιουνίου 2013, όπου ο Ήλιος θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του ουρανού και θα έχουμε τότε τη μεγαλύτερη ημέρα και τη μικρότερη νύχτα του χρόνου). Για να επαναληφθεί και πάλι μετά (όσο υπάρχει ο κόσμος μας) αυτός ο κύκλος των Ηλιοστασίων.

Ας δούμε όμως και το ωροσκόπιο του Χειμερινού Ηλιοστασίου της 21ης Δεκεμβρίου 2012 και ας πούμε δυο λόγια για το τι μπορεί να σηματοδοτεί αυτό για την Ελλάδα (τα ωροσκόπια των ηλιοστασίων υπολογισμένα για την πρωτεύουσα μιας χώρας μας δίνουν σημαντικά στοιχεία για τις εξελίξεις που θα συμβούν στη συγκεκριμένη χώρα κατά τους αμέσως επόμενους μήνες).Γενικά το συγκεκριμένο ηλιοστάσιο περιέχει σκληρές πλανητικές ενέργειες (το περιβόητο τετράγωνο Ουρανού - Πλούτωνα) αλλά ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας οι ενέργειες αυτές αναμένεται να εκδηλωθούν ακόμη πιο σκληρά και ακραία. Αυτό δηλώνει η παρουσία των πλανητών Πλούτωνα και Άρη στην "κορυφή" του συγκεκριμένου ωροσκοπίου (με τον Άρη να είναι μάλιστα κυβερνήτης του Ωροσκόπου αυτού του ηλιοστασίου). Οι "κρατούντες" θα συμπεριφέρονται όλο και πιο σκληρά και ακραία. Ο Ελληνικός λαός βρίσκεται υπό αναβρασμό αλλά κατά κάποιον τρόπο νοιώθει σαστισμένος και εξουδετερωμένος (η Σελήνη που εκφράζει τον Ελληνικό λαό σε αυτό το ωροσκόπιο βρίσκεται μεν στο "πολεμικό" ζώδιο του Κριού αλλά μέσα στον ανασταλτικό και "αδρανή" Δωδέκατο Οίκο. Σχηματίζει δε όψη τετραγώνου με τον Πλούτωνα).

Τη συγκεκριμένη ημέρα σχηματίζεται και το περιβόητο "Γιόντ" (ο πλανητικός σχηματισμός που επισημαίνεται στο χάρτη παραπάνω με την πράσινη διακεκομμένη γραμμή) ανάμεσα στους πλανήτες Κρόνο, Δία και Πλούτωνα. Ο σχηματισμός "Γιοντ" καλείται και "Δάκτυλο της Μοίρας" ή "Δάκτυλο του Θεού"! Εκφράζει ενέργειες καρμικού χαρακτήρα που "ασφυκτιούν" και τείνουν να απελευθερωθούν με έναν κατά κάποιον τρόπο μοιραίο τρόπο. Όμως, ο πλανήτης που εκφράζει την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να διοχετευθούν αυτές οι καρμικού χαρακτήρα ενέργειες είναι ο "εξυψωτικός" Δίας. Ο Δίας μας τονίζει την επείγουσα ανάγκη να μπούμε σε σφαίρες πνευματικότητας  να βρούμε την πίστη μας στην ανώτερη δύναμη και στον εαυτό μας, να απομακρύνουμε τις ζοφερές σκέψεις και να νοιώσουμε μέσα μας χαρά και αισιοδοξία.

Θωμάς Γαζής


Υ.Γ. Σε ότι αφορά στο "επικείμενο τέλος του κόσμου", υπάρχει όντως κάτι το σημαντικό στην ημερομηνία 21 Δεκεμβρίου 2012 - το οποίο όμως χάνεται πίσω από όλη αυτή την "παραφιλολογία" και  τον εσχατολογικό "ορυμαγδό". Στο pdf βιβλιαράκι μου "Εξηγώντας απλά τα φαινόμενα της 21ης Δεκεμβρίου 2012" διαχωρίζω την "ήρα από το σιτάρι" και εξηγώ γιατί όντως είμαστε μία ξεχωριστή γενιά στην ιστορία ολόκληρης της ανθρωπότητας!


Δεν υπάρχουν σχόλια: