Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011

Ο Δίας στον Ταύρο (και η "σκοτεινή" πλευρά του Ταύρου)

(φωτογραφία: Sergey Larenkov)

Στις 4 του Ιούνη 2011 ο πλανήτης Δίας μπήκε στο ζώδιο του Ταύρου (αφού έκανε πρώτα μία τρελή κούρσα μέσα στο ανταγωνιστικό ζώδιο του Κριού). Ήθελα από την αρχή να γράψω ένα άρθρο που θα ερμήνευε αστρολογικά το Δία στον Ταύρο, αλλά είχα την αίσθηση ότι μου έλειπε κάτι. Δεν μπορούσα να κατανοήσω σε βάθος τι σήμαινε να βρίσκεται ο Δίας στο ζώδιο της «γήινης πραγματικότητας». Διάβαζα τα άρθρα άλλων συναδέλφων οι οποίοι ερμήνευαν το Δία στον Ταύρο σα μία "παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη", αλλά η ερμηνεία αυτή μου φαινόταν απλοϊκή και όχι ιδιαίτερα σύμφωνη με το πνεύμα των καιρών μας. Έτσι, αποφάσισα να μην κάνω καμία ερμηνεία μέχρι να μου έρθει κάποια έμπνευση.

Παρακολούθησα πρόσφατα στο Youtube ένα ντοκιμαντέρ γύρω από την κατάληψη της Γαλλίας στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Βλέποντας τις αψιές φιγούρες των Γερμανών στρατιωτών μπροστά στα πανέμορφα μνημεία του Παρισιού αισθάνθηκα ένα είδος αποστροφής. Αναρωτήθηκα ποιο αστρολογικό «πνεύμα» κυριαρχούσε στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Υπήρχε άραγε κάποια έμφαση στον πλανήτη Πλούτωνα και στο ζώδιο του Σκορπιού; Ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι αυτή ήταν η περίοδος της περίφημης πολυαστρίας στον Ταύρο! Δεν υπήρχε καθόλου Σκορπιός αλλά αντ' αυτού πάρα πολλής Ταύρος (Δίας, Κρόνος και Ουρανός στον Ταύρο)! Ο Ταύρος υποτίθεται ότι είναι το ζώδιο της ειρήνης και της ευημερίας! Γιατί δινόταν τόσο μεγάλη έμφαση σε αυτό το ζώδιο στην κορύφωση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η Ευρώπη βυθιζόταν σε μια περίοδο απόλυτης καταστροφής, δυστυχίας, πείνας και μαζικής εξολόθρευσης ανθρώπων;

Αν κάποιοι ευημερούσαν σε αυτή την περίοδο ήταν οι Γερμανοί, η οποίοι είχαν καταλάβει πλούσιες χώρες, υφαρπάξει την παραγωγή τους, τα εργοστάσια τους, το χρυσό των ανθρώπων κ.λ.π. Για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους όμως η περίοδος αυτή ήταν σκέτη κόλαση, αφού ακόμη και η πιο απλή και ξένοιαστη για να μας ενέργεια, όπως η απόκτηση τροφίμων είχε μετατραπεί - για τους περισσότερους από αυτούς - σε απεγνωσμένη καθημερινή μάχη. Θα έλεγα λοιπόν ότι ο Δίας στον Ταύρο δεν προμηνύει απαραίτητα την οικονομική και υλική ευημερία. Αντίθετα, κάποιες φορές ο Ταύρος εκδηλώνει την άλλη του "σκοτεινή" πλευρά η οποία είναι παρόμοια με τη φύση του Σκορπιού (όχι τυχαία τα δύο αυτά ζώδια είναι πολικά αντίθετα μέσα στο ζωδιακό κύκλο - και οι πολικότητες συναντώνται και διαχέονται με απροσδόκητους τρόπους).

Αναλογιζόμενος όλα αυτά κατέληξα σε αυτό το συμπέρασμα: Ο Δίας είναι ο πλανήτης της «επέκτασης της συνειδητότητας". Ο Ταύρος από την άλλη είναι το ζώδιο των υλικών αγαθών, των αποθεμάτων μας, της ικανότητας μας να επιβιώνουμε και των αντοχών μας, της ηρεμίας και της γαλήνης, των απλών χαρών της ζωής, των βασικών, στοιχειωδών μας αναγκών. Επομένως με το Δία στον Ταύρο η συνείδησή μας θα επεκταθεί προς την κατεύθυνση του πόσο σημαντικά είναι τελικά τα απλά, θεμελιώδη αγαθά και οι απολαύσεις της ζωής, στις οποίες δε δίναμε μεγάλη σημασία στο παρελθόν, θεωρώντας τες απλές και "τετριμμένες", αιώνια διαθέσιμες για μας... Τώρα, όμως, θα συνειδητοποιήσουμε το πόσο πολύτιμα είναι όλα αυτά, ότι πρέπει να αρχίσουμε να τα φροντίζουμε, επειδή μπορεί να μην είναι πάντοτε υπαρκτά και διαθέσιμα! Θυμηθείτε, ένα καρβέλι ψωμί, ένα ζευγάρι βρώμικα, φθαρμένα παπούτσια ή απλά το γεγονός του να είσαι ζωντανός ήταν αρκετό για να κάνει τους ανθρώπους να στήνουν ένα μικρό γλέντι πίσω στη δεκαετία του '40! Πόσοι άνθρωποι ξεφαντώνουν σήμερα με αυτά τα πράγματα; Αλλά αυτό είναι το θέμα: ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΞΕΦΑΝΤΩΝΟΥΜΕ! Και αυτό ακριβώς θα μας διδάξει ο Δίας στον Ταύρο.

Παράλληλα, με όλες αυτές τις ηφαιστειακές εκρήξεις που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό σε όλη την υδρόγειο συνειδητοποιήσαμε ότι η Γη δεν είναι τελικά τόσο συμπαγής και σταθερή όσο νομίζαμε ότι είναι. Είναι στη φύση της να παράγει κάθε λίγο μεγα-σεισμούς και κολοσιαίες ηφαιστειακές εκρήξεις. Αυτή η επίγνωση θα αλλάξει ριζικά τη στάση μας προς τη Γη και προς τον εαυτό μας! Θα συνειδητοποιήσουμε ότι στην πραγματικότητα είμαστε μικροσκοπικά μυρμήγκια στην επιφάνεια ενός πλανήτη που σείεται τακτικά. Και φυσικά θα αρχίσουμε να νοσταλγούμε τη Γη μας στην προγούμενη πιο σταθερή της κατάσταση, όταν πιστεύαμε ότι η κατάσταση αυτή ήταν αιώνια ... Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι δεν είναι και καλύτερα να το συνειδητοποήσουμε αυτό και να αρχίσουμε να σεβόμαστε περισσότερο τη δύναμη της Γης αλλά και να αναζητούμε τρόπους προστασίας απέναντι στις "ιδιοτροπίες" της!

Ένα άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο του Δία στον Ταύρο που μου έκανε εντύπωση τελευταία είναι το γεγονός ότι δύο γνωστοί μου δημιούργησαν ένα είδος καταφυγίου, γεμίζοντάς το με τροφή και νερό για περίπτωση ανάγκης. Αν και τα λόγια τους ακουγόταν σαν να έβγαιναν από το παρελθόν, από το '40, ήταν στην πραγματικότητα τα λόγια νέων σχετικά ανθρώπων που μιλούσαν για την ανάγκη καταφυγίων στο 2011! Λόγια που ακούγονταν πολύ σα Δίας στον Ταύρο! Γενικά οι άνθρωποι τώρα θέλουν να προστατεύσουν πιο αποτελεσματικά τον εαυτό τους και τις οικογένειες τους, να διευρύνουν τα αποθέματα τους και την ασφάλειά τους σε περίπτωση που τα πράγματα πάρουν άσχημη τροπή. Δημιουργούν γι' αυτό το σκοπό καταφύγια, συσσωρεύουν τρόφιμα ενώ επενδύουν σε χρυσό, ασήμι και πολύτιμα μέταλλα ...

Ο Δίας έχει να κάνει πολύ με τα ταξίδια (ειδικά σε μακρινές περιοχές). Όμως, ο Δίας στον Ταύρο είναι μια από τις λιγότερο επιρρεπείς σε ταξίδια θέσεις. Κοιτάξτε τι συμβαίνει τον τελευταίο καιρό με όλες αυτές τις ηφαιστειακές εκρήξεις και την τέφρα που εξαπλώνεται σε ολόκληρες ηπείρους: μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να πετάξουν πάνω από την Ευρώπη, λόγω της έκρηξης των δύο ηφαιστείων της Ισλανδίας. Και μέχρι χθες δεν μπορούσαν να πετάξουν πάνω από τη Νότια Αμερική, λόγω της έκρηξης ενός Χιλιανού ηφαιστείου, ενώ δεν μπορούσαν να πετάξουν πάνω από ένα μεγάλο κομμάτι της Αφρικής λόγω της πρόσφατης έκρηξης ενός ηφαιστείου στην Ερυθραία. Ποιο είναι λοιπόν το μήνυμα που βγαίνει από όλα αυτά τα γεγονότα; Νομίζω αυτό: "εάν δεν θέλετε να βρεθείτε εγκλωβισμένοι σε κάποιο αεροδρόμιο για αρκετές ημέρες αποφύγετε να ταξιδέψετε αεροπορικώς!". Που σημαίνει αποφύγετε να ταξιδέψετε σε μακρινά μέρη. Μείνετε εκεί που είσαστε, στη δική σας γη και προσπαθήστε να περάσετε καλά εκεί! Απολαύστε τα μικρά πράγματα που η καθημερινότητα σας προσφέρει και μη κυνηγάτε μάταια την ανέφικτη ευτυχία σε μακρινά μέρη. Και επειδή ο κόσμος γίνεται όλο και πιο παράλογος και ανασφαλής καλό θα είναι να αναζητήσετε την αληθινή ευτυχία και γαλήνη μέσα σας, στον ίδιο σας τον εαυτό!

Επομένως με τον Δία στον Ταύρο θα αρχίσουμε να καλλιεργούμε με μεγαλύτερη επιμέλεια το «εσωτερικό μας τοπίο» και τις εσωτερικές μας αξίες, θα αρχίσουμε να αναπτύσσουμε τις πρακτικές μας ικανότητες και τεχνικές, ενώ θα μάθουμε να προστατεύουμε πιο αποτελεσματικά τον εαυτό μας και τους δικούς μας ανθρώπους. Παράλληλα, θα αρχίσουμε να εκτιμάμε περισσότερο τα απλά, καθημερινά πράγματα που η ζωή μας προσφέρει, τις μικρές απολαύσεις, τις φευγαλέες στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας που στο παρελθόν μάλλον δεν εκτιμούσαμε αρκετά. Και αναμφισβήτητα ο Δίας στον Ταύρο θα προσελκύσει κάποια στιγμή ευημερία, σταθερότητα και ηρεμία για μας. Σε μια δεύτερη φάση όμως και σαν αποτέλεσμα της διορατικότητας και της σοφίας που θα έχουμε αποκτήσει για το πόσο πολύτιμα είναι τα απλά, θεμελιώδη αγαθά της ζωής και οι "γήινες" καταστάσεις!

Θωμάς Γαζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: