Κυριακή, 2 Νοεμβρίου 2008

Διεθνές Αστρολογικό Συνέδριο Γάνδης ΒελγίουΘα ήθελα να μεταφέρω εδώ τις πολύ θετικές μου εντυπώσεις από το διεθνές αστρολογικό συνέδριο που έγινε στη Γάνδη του Βελγίου, το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Οκτωβρίου 2008.

Το συνέδριο διοργάνωσε ο σημαντικός Βέλγος αστρολόγος Koen Van de Moortel. Είχε τίτλο "Οι μύθοι της ψυχής στην αστρολογία". Προσωπικά για μένα τα διεθνή αστρολογικά συνέδρια αποτελούν από τη μια μία ευχάριστη εμπειρία αλλά από την άλλη - κάνοντας αναγκαστικά τη σύγκριση με την Ελλάδα - μου δημιουργούν κάθε φορά θλίψη, για το πόσο πίσω είμαστε στην αστρολογία εδώ στην Ελλάδα.

Η πόλη της Γάνδης πανέμορφη και γραφικότατη (γεμάτη κάστρα και εκκλησίες του 14ου - 15ου αιώνα). Όλα καθαρά και τακτοποιημένα και οι άνθρωποι φιλικοί, νεανικοί (ακόμη και στα 50 ή 60 τους) και πρόθυμοι να σε εξυπηρετήσουν. Η συμμετοχή του κοινού στο συνέδριο μεγάλη και όπως συμβαίνει συνήθως, το γεγονός ότι ήμουν Έλληνας με κατέστησε αυτόματα το κέντρο της προσοχής. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με την αστρολογία στην Ευρώπη και την Αμερική έχουν την Ελλάδα "περί πολλού" επειδή γνωρίζουν ότι η σύγχρονη ωροσκοπιακή αστρολογία δημιουργήθηκε από τους Έλληνες. Έτσι, στα διαλείμματα των ομιλιών αλλά και στην αίθουσα στην οποία τρώγαμε γεύμα και δείπνο έρχονταν δεκάδες άνθρωποι και μου μίλαγαν κάθε φορά με ενθουσιασμό για την Ελλάδα (την είχα επισκεφτεί οι περισσότεροι), για την Ελληνιστική αστρολογία, για την Ελληνική μουσική κ.λ.π. Και έγινα ακόμη περισσότερο το κέντρο της προσοχής όταν την Κυριακή το απόγευμα - προς μεγάλη μου τιμή - πήγαμε και φάγαμε σε Ελληνικό εστιατόριο της Γάνδης (στο οποίο βέβαια το μισό προσωπικό ήταν Ιταλοί και Τούρκοι αλλά οι Βέλγοι δεν το κατάλαβαν - ιδιαίτερα μετά από μερικές ρετσίνες και ούζα που ήπιαν).

Μοιραία βέβαια γινόταν κάποια στιγμή από την πλευρά τους η ερώτηση: "γιατί δεν βλέπουμε Έλληνες ομιλητές στα διάφορα αστρολογικά συνέδρια - ενώ βλέπουμε π.χ. Τούρκους - γιατί δεν συναντάμε πουθενά αστρολογικά άρθρα ή βιβλία Ελλήνων;" Κάθε φορά που μου κάνουν τέτοιες ερωτήσεις δεν ξέρω ειλικρινά τι να απαντήσω.

O Koen και η συμπαθέστατη Σέρβα γυναίκα του Dragana ήταν πολύ φιλικοί και φιλόξενοι μαζί μου, άνοιξαν κυριολεκτικά το σπίτι τους για μένα (+ είχαν στη διάθεση μου το ένα από τα τρία τεράστια δωμάτια - ορόφους ενός παράξενου και γραφικότατου prive ξενοδοχείου - θα πρέπει να ήταν παλιό Φλαμανδικό αρχοντικό). Έφυγα από το Βέλγιο με μία δυνατή γλυκό-πικρη αίσθηση στην ψυχή μου! Σε σύγκριση με τις χώρες της δυτικής Ευρώπης εδώ στην Ελλάδα είμαστε 100 χρόνια πίσω στην αστρολογία (αφού έχει έντεχνα εξαπλωθεί στη χώρα μας μία ρηχή αστρολογία, επειδή έτσι επιτάσσουν τα συμφέροντα κάποιων ισχυρών επιτήδειων). Ακόμη και σε σύγκριση με τις Βαλκανικές χώρες (ειδικά τη Σερβία και την Τουρκία) πάλι πολύ πίσω είμαστε. Και δεν φαίνεται στον ορίζοντα και κάποια ελπίδα για την Ελληνική Αστρολογία. Ούτε καν ένα Πανελλήνιο αστρολογικό φορέα δεν  έχουμε ακόμη στη χώρα μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: