Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013

Η "κβαντική" φύση του Σκορπιού (του σεξ / του θανάτου)!


Ο Σκορπιός είναι ένα μυστηριώδες ζώδιο, που εκπροσωπεί κάποιες "παραδοξότητες" και καταστάσεις που φαινομενικά δεν φαίνεται να είναι συμβατές με την ίδια τη ζωή. Και όπως θα δούμε εδώ, φέρει στη φύση του μια κατά κάποιον τρόπο "κβαντική" διάσταση!

Για να καταλάβετε τι εννοώ, ρίξτε απλά μια ματιά στον παραπάνω πίνακα. Τον έχει ζωγραφίσει ένας Σκορπιός, ο Βέλγος ζωγράφος Rene Magritte. Πρόκειται για μια παράδοξη εικόνα... Δείχνει μια γυναίκα που ιππεύει ένα άλογο σε ένα δάσος. Δεν είναι όμως μια "ρεαλιστική" εικόνα, αφού η γυναίκα και το άλογο διασχίζουν τα δέντρα με έναν "κβαντικό" τρόπο...Όντας δηλαδή "διασπασμένοι" σε κομμάτια και διασχίζοντας τα δέντρα σε διαφορετικά επίπεδα ταυτόχρονα!


Δεν ξέρω αν ο Magritte είχε σπουδάσει κβαντική φυσική, αλλά αυτός ο πίνακας του είναι μια πολύ καλή μεταφορά για το τι συμβαίνει στον μικρόκοσμο ( σε υποατομικό επίπεδο). Τα σωματίδια εκεί φαίνεται να "διασπώνται" συχνά  και να διασχίζουν ταυτόχρονα διαφορετικές διαστάσεις και επίπεδα ... Ο Σκορπιός είναι το πιο "μικροσκοπικό" ζώδιο και γι' αυτό εκπροσωπεί την παραδοξότητα και τη δύναμη των μικροσκοπικών και αόρατων στο μάτι μας πραγμάτων, οντοτήτων και καταστάσεων (π.χ. των υπο -ατομικών σωματιδίων, της πυρηνικής ενέργειας, της ραδιενέργειας κ.λ.π. ). Έχει δε ενστικτωδώς επίγνωση αυτής της "κβαντικής" διάστασης της φύσης...

Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι το ζώδιο του Σκορπιού αντιπροσωπεύει ορισμένες "κβαντικές" καταστάσεις της ζωής. Πάρτε για παράδειγμα τον θάνατο. Αν πάτε στο κέντρο της πόλης σας και περπατήσετε ανάμεσα στο γενικά ανέμελο πλήθος θα συνειδητοποιήσετε ότι ο θάνατος - αν και ένα ισχυρό ανθρώπινο φαινόμενο - φαίνεται να είναι εντελώς απών σε ένα τέτοιο κοινωνικό πλαίσιο (εκτός και αν έχει συμβεί κάποιο τραγικό γεγονός). Και όμως, λίγα μόλις μέτρα από εκεί που περπατάτε κάποιοι άνθρωποι μπορεί να πεθαίνουν στο ιδιωτικό περιβάλλον κάποιου σπιτιού, κλινικής κλπ.

Το σεξ είναι μια άλλη "κβαντική" δραστηριότητα που σχετίζεται με τον Σκορπιό. Όταν περπατάμε στο κέντρο της πόλης ή βρισκόμαστε σε κάποιο σύνηθες κοινωνικό (επαγγελματικό κλπ. ) περιβάλλον τότε συνειδητοποιούμε παραδόξως ότι το σεξ - αν και είναι κυρίαρχο στην ανθρώπινη φύση - μοιάζει να είναι απόν. Κάθε πρόσωπο γύρω μας είναι ντυμένο και συμπεριφέρεται «αξιοπρεπώς» , αποφεύγοντας τυχόν αιχμηρές αναφορές πάνω σε αυτό το θέμα, το οποίο κάπου εξακολουθεί να παραμένει ταμπού. Και όμως, οι περισσότεροι φαινομενικά « αλώβητοι» από το σεξ άνδρες και γυναίκες τους οποίους στην καθημερινότητα μας βλέπουμε να συμπεριφέρονται τυπικά, συντηρητικά, "άτεγκτα", μετατρέπονται σε φρενήρεις μηχανές του σεξ όταν βρίσκονται με τον συνήθη ή ευκαιριακό τους σύντροφο στην ιδιωτικότητα ενός διαμερίσματος, ενός ξενοδοχείου κλπ. Αυτό είναι ένα "σκορπίσιο κβαντικό παράδοξο" ...

Δεν είναι τόσο δύσκολο να κατανοήσουμε το γιατί ο θάνατος είναι ένα "κβαντικό" φαινόμενο στη ζωή μας. Που σημαίνει ότι ο θάνατος υπάρχει βέβαια αλλά ταυτόχρονα "δεν υπάρχει" κιόλας! Προφανώς αυτή η "κβαντική" διάσταση του θανάτου είναι ιδιαιτέρως βολική για μας τους ανθρώπους. Απωθώντας το θάνατο σαν κάποια διαδικασία που δεν έχει να κάνει με μας εδώ και τώρα, αλλά μεταθέτοντας τον διαρκώς σε κάποιον ασαφή και απομακρυσμένο μελλοντικό τόπο και χρόνο - έξω πάντως από το επίπεδο της πραγματικότητας που ζούμε αυτή τη στιγμή - αυτό αποδεικνύεται εξαιρετικά βολικό απέναντι στο ίδιο το φαινόμενο της ζωής! Διαφορετικά, η δυσοίωνη βαρύτητα του θανάτου θα ήταν διαρκώς μετέωρη από πάνω μας και θα μας συνέθλιπτε, θα ακύρωνε κάθε μέρα και στιγμή μας, δεν θα μας επέτρεπε να ζήσουμε τη ζωή, να νοιώσουμε καλά, να κάνουμε δημιουργικά πράγματα.

 Εντάξει ως εδώ. Γιατί όμως είναι και το σεξ "κβαντικό"; Επειδή ουσιαστικά είναι το έσχατο καταφύγιο μας απέναντι στο θάνατο! Μέσα από το σεξ γινόμαστε ΕΝΑ με τον σύντροφό μας , βιώνουμε τη μυστική ΕΝΟΤΗΤΑ των πάντων - του Σύμπαντος  - και ξεπερνάμε έτσι τη μοίρα της θνητής μας ατομικότητας μέσα στην οποία είμαστε "παγιδευμένοι"! Επιπλέον, χάρη στο σεξ κατά κάποιον τρόπο απαθανατίζουμε τους εαυτούς μας, "πολλαπλασιαζόμαστε" και  διαιωνίζουμε το είδος μας. Και το αναμφισβήτητο γεγονός είναι ότι η "κβαντική" διάσταση του σεξ, το παράδοξο στοιχείο της "κοινωνικής υποκρισίας" του και του "βρώμικου" χαρακτήρα που έχει προσδίδουν τελικά μεγάλη γοητεία και δύναμη στο σεξ, το κάνουν πολύ σημαντικό και ιδιαίτερο για μας. Σκεφτείτε να μην ίσχυε αυτή η "κβαντικότητα" του σεξ και μόλις ανοίγατε την πόρτα του σπιτιού σας ή περπατούσατε στο δρόμο να έπεφταν διάφοροι περαστικοί πάνω σας για να κάνουν επί τόπου σεξ μαζί σας! Δεν θα αποτελούσε μια τέτοια κατάσταση - μετά από μια αρχική ίσως φάση "βακχικής απελευθέρωσης" - έναν εφιάλτη για σας; Δεν θα αποδυνάμωνε το σεξ ; Και το γεγονός είναι ότι για μας τους ανθρώπους το σεξ πρέπει να είναι μοναδικό, "βρώμικο", συναρπαστικό και ισχυρό - γιατί σε τελική ανάλυση χρειαζόμαστε ένα ισχυρό αντίδοτο κατά του θανάτου!

 Θωμάς Γαζής
Copyright : Θωμάς Δ. Γαζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: