Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Το φιάσκο των "ζωδίων που έχουν αλλάξει" δυσφημεί στην πραγματικότητα τους αστρονόμους (όχι τους Αστρολόγους)!

Ο Ζωδιακός των "12 ζωδίων" σα μια "μαγνητική ζώνη" γύρω από τη Γη
Έχω κυριολεκτικά απαυδήσει με αυτά που ακούω τελευταία για τα ζώδια "που έχουν αλλάξει" και που "είναι 13 και όχι 12"! Δεν είναι η πρώτη φορά που η υπόθεση αυτή βγαίνει μαζικά στα μέσα ενημέρωσης. Προσωπικά, δημοσιεύω συχνά τα τελευταία 25 χρόνια άρθρα στα οποία εξηγώ το γιατί τα ζώδια είναι 12 και δεν μπορεί να είναι 13 (ή 14, 19, 27 ή οποιοσδήποτε άλλος αριθμός). Συνειδητοποίησα όμως τώρα ότι όλες αυτές οι επεξηγήσεις ήταν λιγάκι "εις μάτην", γιατί από τότε που η υπόθεση των "13 μετατοπισμένων ζωδίων" ξαναβγήκε από τα σεντούκια και έγινε βασική είδηση άρχισε να με κυνηγάει και πάλι το φάντασμα της...


Στην αρχή σκέφτηκα ότι θα ήταν καλύτερο να μην το αγγίξω καθόλου αυτό το θέμα, έτσι ώστε να ξεφουσκώσει από μόνο του και να βγει από την επικαιρότητα - όπως είχε συμβεί στις προηγούμενες περιπτώσεις. Φαίνεται όμως ότι αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πιο σοβαρά, η Αστρολογία μοιάζει να δέχεται ένα "διπλό πλήγμα" (πηγή του οποίου είναι βασικά η άγνοια) και είναι επιτακτική ανάγκη για μας τους Αστρολόγους να παρέμβουμε!

Ευτυχώς ή δυστυχώς, οι περισσότεροι από τους ανθρώπους στη γειτονιά μου ξέρουν ότι ασχολούμαι με την Αστρολογία ... Έτσι, τις τελευταίες μέρες δεν μπορώ να βγω και να πάω μια βόλτα ή για ψώνια χωρίς κάποιος/α να έρθει κατά πάνω μου εκμυστηρευόμενος/η  μου τη σύγχυση του/της αναφορικά με τα ζώδια. Χθες πήγα να αγοράσω ένα περιοδικό από το τοπικό περίπτερο, όταν ο υπάλληλος του περιπτέρου μου είπε μέσες άκρες: "Ξέρεις Θωμά το πραγματικό μου ζώδιο είναι o Καρκίνος και όχι o Λέων που νόμιζα!". "Μην ακούς αγαπητέ μου αυτά που λένε, είναι ανοησίες" ήταν η απάντησή μου. "Μα μπορεί να λέει ανοησίες η NAΣΑ;" μου ανταπάντησε εμφατικά ο συμπαθέστατος αυτός κύριος. "Πίστεψέ με, σε αυτή την περίπτωση λέει..." έκανα εγώ και απομακρύνθηκα με το περιοδικό στο χέρι αλλά και με μια αίσθηση ανολοκλήρωτου μέσα μου...

Ο υπάλληλος του περιπτέρου ήταν ίσως ο 100ος μπερδεμένος γύρω από το ζώδιο του άνθρωπος που συνάντησα την εβδομάδα που μας πέρασε. Η ΝΑΣΑ του είχε πει ότι δεν είναι πια το ζώδιο που ήξερε ότι ήταν. Εγώ πάλι του είπα ότι ο αμερικάνικος αυτός οργανισμός λέει ανοησίες. Και τελικά θα έμπαινε στη ζυγαριά η αξιοπιστία της ΝΑΣΑ απέναντι σε εκείνη ενός μεμονωμένου αστρολόγου. Και είναι προφανές ότι η αξιοπιστία ενός κολοσιαίου οργανισμού που πήγε τον άνθρωπο στη Σελήνη είναι μεγαλύτερη... Πώς στο καλό λοιπόν μπορώ να εξηγήσω σε ένα μέσο άτομο (που δεν έχει καμία αστρονομική κατάρτιση) και σε λίγα μόλις λεπτά ότι η ΝΑΣΑ είναι λάθος;



Εκτός από Αστρολόγος είμαι και ερασιτέχνης αστρονόμος. Έχω αρκετά βιβλία αστρονομίας στα ράφια της βιβλιοθήκης μου. Και έχω παρατηρήσει ότι πολλά από τα βιβλία αυτά έχουν αναφορές ή ακόμη και εκτενείς διευκρινίσεις για την καίρια διαφορά ανάμεσα σε ένα ζώδιο και ένα αστερισμό! Πάρτε για παράδειγμα το βιβλίο "Astronomy" του James B. Keler ( εκδόσεις "Harpers Collins College"  - βλέπετε το εξώφυλλο του παραπάνω). Στην σελίδα 52 αυτού του βιβλίου ο συγγραφέας - ο οποίος είναι καθηγητής της αστρονομίας - δηλώνει:


"Υπάρχει μια σημαντική διάκριση ανάμεσα στα αστρολογικά ζώδια του ζωδιακού κύκλου και τους αστρονομικούς αστερισμούς του ζωδιακού. Οι αστερισμοί είναι πραγματικές ομάδες από αστέρια που είναι ορατές στον ουρανό σε οποιαδήποτε ανέφελη νύχτα. Τα ζώδια είναι συμβολικές έννοιες που είναι κλειδωμένες πάνω στο σημείο της εαρινής ισημερίας. Κάποτε ήταν ευθυγραμμισμένα με τους αστερισμούς αλλά δεν είναι πλέον, γιατί η μετάπτωση τα έχει μετακινήσει προς τα δυτικά "!

Θα ήταν λογικό να υποθέσουμε ότι αν αφού σε ένα εκλαικευμένο βιβλίο αστρονομίας μας παρέχονται τέτοιες διευκρινίσεις για τη διαφορά ζωδίου - αστερισμού τότε αυτή θα αποτελούσε κοινή γνώση όλων των αστρονόμων - μέρος ίσως της ύλης των πρωτοετών αστρονόμων. Δεν είναι όμως καθόλου έτσι! Προς παντελή μας κατάπληξη, ακόμη και οι διάσημοι αστρονόμοι της ΝΑΣΑ φαίνεται να αγνοούν την προφανή και θεμελιώδη αυτή διάκριση ανάμεσα σε ένα ζώδιο και ένα αστερισμό (διάκριση που εκτός από την αστρολογική σημασία της έχει και μια εγγενή αστρονομική αξία)!

Και να λοιπόν που έρχεται πανηγυρικά η κραταιά ΝΑΣΑ και διακηρύττει ότι "τα ζώδια έχουν μετατοπιστεί" και ότι "ένα νέο "ζώδιο" (ο Οφιούχος, ο οποίος στην πραγματικότητα είναι αστερισμός και όχι ζώδιο) θα πρέπει να προστεθεί στο ζωδιακό κύκλο"!
Έτσι, σύμφωνα με τον αμερικάνικο διαστημικό οργανισμό τα ζώδια θα πρέπει να είναι από τώρα και στο εξής 13 και όχι 12! 


Επιπλέον, τα ζώδια δεν αντιστοιχούν πλέον στις ημερομηνίες που γνωρίζαμε αλλά σε καινούργιες (και αυτό θα σήμαινε για πολλούς/ές από εμάς ότι θα ήμασταν το προηγούμενο ζώδιο από αυτό που γνωρίζαμε). Πλέον όμως ξέρουμε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η ΝΑΣΑ έχει "μπερδέψει τα μπούτια της", μιλάει για αστερισμούς και όχι για ζώδια και επομένως αυτά που λέει δεν αληθεύουν! Τα ζώδια είναι και θα παραμείνουν αιώνια αυτά που γνωρίζαμε ανέκαθεν!

Σκεφτείτε όμως, πόσο καλός αστρονόμος μπορεί να θεωρείται κάποιος αν δεν διαθέτει ούτε καν το στοιχειώδες εκείνο επίπεδο αστρονομικών γνώσεων ενός πρωτοετούς φοιτητή; Γιατί ακούγεται παντελώς παράλογο οι κορυφαίοι αστρονόμοι της ΝΑΣΑ να μην γνωρίζουν τη θεμελιώδη διαφορά ανάμεσα στα ζώδια και στους απλά ομώνυμους τους αστερισμούς! Σε τελική ανάλυση πάντως, με όλο αυτό το φιάσκο της δήθεν "μετατόπισης των ζωδίων" οι αστρονόμοι είναι αυτοί που δυσφημίστηκαν και απαξιώθηκαν, όχι οι Αστρολόγοι!


Θωμάς Δ. Γαζής
Copyright: Θωμάς Δ. Γαζής

1 σχόλιο:

Maria Arvaniti είπε...

Γειά σας, διάβασα αυτό το άρθρο με ενδιαφέρον. Έχω κάποιες απορίες και θα χαιρώ πολύ αν μου απαντήσετε. Πώς γίνεται όλα στο Σύμπαν να μεταβάλλονται, να είναι σε συνεχή κίνηση αλλά τα ζώδια να παραμένουν σταθερά μέσα στον χρόνο; Τί είναι τελικά τα ζώδια; Είναι η προβολή των ζωδιακών αστερισμών πάνω στην Γη πριν από 2.000 χρόνια περίπου που γεννήθηκε η Αστρολογία, η οποία θεωρείται ότι έχει κλειδώσει και παραμένει σταθερή; Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας!