Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Η "υπερ-έκλειψη" Σελήνης της 28ης Σεπτεμβρίου 2015


Όσοι/ες δεν κλείνετε μάτι αν δεν ξημερώσει πρώτα ή σηκώνεστε πολύ νωρίς για να πάτε στη δουλειά σας θα έχετε την ευκαιρία να δείτε (αύριο Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου) ένα ενδιαφέρον θέαμα στον ουρανό: τη Σελήνη (που κανονικά βρίσκεται σε φάση Πανσελήνου) να έχει χάσει το κανονικό της χρώμα, να έχει "θαμπώσει" και να έχει πάρει ένα ασυνήθιστο σκούρο κόκκινο/φαιό χρώμα!
Μην ανησυχείτε δεν θα συμβαίνει κάποιο "αποκαλυπτικό" φαινόμενο...Αυτό που θα αντικρύσετε θα είναι μία Ολική Έκλειψη Σελήνης  (η οποία θα κορυφωθεί γύρω στις 5:50 π.μ. αλλά θα μπορείτε να δείτε τη σκιά της Γης να σκοτεινιάζει τη Σελήνη τουλάχιστον από τις 4:10 πμ.).

Κάθε χρόνο γίνονται δύο τουλάχιστον εκλείψεις Σελήνης, οπότε το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν είναι από μόνο του και τόσο σπάνιο. Υπάρχουν όμως δύο πρόσθετα στοιχεία που "σημειωτικά" κάνουν αυτή την έκλειψη ιδιαίτερη: είναι η τελευταία σε μία "τετράδα" διαδοχικών σεληνιακών εκλείψεων που εκδηλώθηκαν στη διετία 2014 - 2015 (για μια "εσωτερική" αλλά και ψυχολογική ανάγνωση αυτής της "αποκαλυπτικής" όπως έχει διαδοθεί έκλειψης διαβάστε το προηγούμενο χρονολογικά άρθρο μου - σε αυτό εδώ το ιστολόγιο). Επιπλέον, η έκλειψη αυτή γίνεται τη στιγμή που η Σελήνη θα βρίσκεται στο πλησιέστερο προς τη Γη σημείο της ελλειπτικής τροχιάς της, στο λεγόμενο "περίγειο" της. Οπότε η Σελήνη φαίνεται σε μας κατά 14 τοις εκατό πιο μεγάλη από ότι συνήθως (είναι δηλαδή μια "Υπερσελήνη", όπως τη χαρακτηρίζουν) .

Ο συγκεκριμένος συνδυασμός γεγονότων δίνει όντως στη συγκεκριμένη έκλειψη ένα στοιχείο "ιδιαιτερότητας", χωρίς όμως να τη συνδέει με "συντελειακά" γεγονότα. Υπάρχει μία "εσχατολαγνία" γύρω από αυτή την έκλειψη και κάποιοι έχουν γράψει "σημεία και τέρατα" γι' αυτήν...Πολλά είναι υπερβολές, όπως τα περιβόητα "αιματηρά φεγγάρια"...¨Ολες οι ολικές εκλείψεις Σελήνης είναι "αιματηρές" κατά κάποιον τρόπο, γιατί λόγω της διάθλασης του ηλιακού φωτός από την ατμόσφαιρα της Γης (που λειτουργεί σαν πρίσμα) το λιγοστό ηλιακό φως που φτάνει στη επιφάνεια της Σελήνης παίρνει μία ελαφρά κοκκινωπή απόχρωση...


Μιλάμε λοιπόν για μία σημαντική έκλειψη Σελήνης, που δεν προμηνύει όμως το τέλος του κόσμου. Δύο παρόμοιου χαρακτήρα ολικές "Υπερεκλείψεις" είχαν συμβεί στις 21 Ιανουαρίου 2000 και στις 16 Μαίου 2003. Με τη διαφορά όμως ότι ο Ήλιος και η Σελήνη βρίσκονταν τότε σε άλλα ζώδια από εκείνα στα οποία θα βρεθούν αύριο τα ξημερώματα. Για μας όμως που λειτουργούμε με αστρολογικά κριτήρια είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε το πότε είχε ξανασυμβεί στο παρελθόν μία "Ολική Υπερέκλειψη" που να έχει τον Ήλιο στο ζώδιο του Ζυγού και τη Σελήνη στο ζώδιο του Κριού (όπως θα γίνει αύριο τα ξημερώματα δηλαδή)! Κάνοντας προσωπικά μία σχετική έρευνα συνειδητοποίησα ότι έχει πάνω από 500 χρόνια να συμβεί κάτι τέτοιο! Την τελευταία φορά που συνέβη ήταν στις 25 Σεπτεμβρίου 1493, πάνω δηλαδή στην κοσμοιστορική φάση της ανακάλυψης ενός "καινούργιου κόσμου"στον πλανήτη μας (της αχανούς αμερικανικής ηπείρου). Δεν αποκλείεται να βρισκόμαστε τώρα μπροστά σε μια ανάλογου χαρακτήρα ανακάλυψη.

Θωμάς Γαζής 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: