Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Το αστρολογικό υλικό μιας χορηγίας (η Συναστρία Ντα Βίντσι - Δούκα του Μιλάνου)!


                                                   (Ludovico Sforza - Δούκας του Μιλάνου)

Από όσο γνωρίζω, δεν έχει υπάρξει ποτέ μια διεξοδική μελέτη που να αποκαλύπτει το βαθμό στον οποίο οι περιστασιακές συμπάθειες ή αντιπάθειες που αναπτύσσονται ανάμεσα στους ανθρώπους που εμπλέκονται σε μια κατάσταση καθορίζουν τελικά την πορεία αυτής της κατάστασης - και την πορεία των γεγονότων γενικά, τόσο στην καθημερινή μας ζωή όσο και στις διάφορες ιστορικές περιστάσεις. Υποψιάζομαι ότι ένας τέτοιος παράγοντας είναι σημαντικά μεγαλύτερος από ότι συνήθως πιστεύουμε. Οι συμπάθειες π.χ. που προκύπτουν απ' το πουθενά ανάμεσα στα πρόσωπα - πρωταγωνιστές μιας κατάστασης επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη αυτής της κατάστασης
- μετατρέποντας π.χ. μια παγωμένη επαγγελματική συνέντευξη σε ζεστή κουβεντίτσα ή φέρνοντας στο προσκήνιο απροσδόκητα κερδοφόρες ευκαιρίες, συνεργασίες και επιχειρήσεις! Έτσι, η ποιότητα των ανθρώπινων αλληλεπιδράσεων, ο εσωτερικός "συντονισμός" των ανθρώπων (η «Συναστρία» τους, όπως την αποκαλούμε αστρολογικά) είναι ένα στοιχείο υπέρτατης σημασίας και βρίσκεται στα θεμέλια πολλών ανθρώπινων επιτευγμάτων.

Τα σκεφτόμουν όλα αυτά ενώ μελετούσα τη Συναστρία του "κατ'εξοχήν αναγεννησιακού ανθρώπου" Leonardo Da Vinci και του σημαντικότερου χορηγού του: του δούκα του Μιλάνου Ludovico Sforza! Αναρωτιόμουν ποιο ήταν το αστρολογικό εκείνο στοιχείο που ώθησε τον Sforza να προσφέρει τη γενναιόδωρη και πολυετή του χορηγία στον Ντα Βίντσι (ο οποίος είχε αναζητήσει μια τέτοια χορηγία από πολλούς άρχοντες της Ιταλίας που ως επί το πλείστον του την είχαν αρνηθεί)!



Το ωροσκόπιο του Ludovico Sforza έχει διατηρηθεί (το βλέπετε παραπάνω. Το τετράγωνο αυτό είδος ωροσκοπίων ήταν στη μόδα μέχρι πριν 2-3 αιώνες). Ο Sforza γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου 1452 (Ιουλιανό ημερολόγιο). Είχε τον Ήλιο του στο Λέοντα και τη Σελήνη του στους Ιχθύες (συμπτωματικά ο Δούκας έχει τον ίδιο συνδυασμό "Φώτων" - Ήλιου Σελήνης - με τον ηθοποιό Robert De Niro και αν κρίνουμε από το πορτρέτο του  οι δύο τους μοιάζουν αρκετά). Ο Ωροσκόπος του Sforza είναι στον Υδροχόο. Μπορείτε να δείτε παρακάτω το σύγχρονο ωροσκόπιο του:



Γνωρίζουμε επίσης το γενέθλιο ωροσκόπιο του Da Vinci  (ο παππούς του είχε σημειώσει την ακριβή ημερομηνία και ώρα γέννησής του και ευτυχώς η συγκεκριμένη σημείωση διασώθηκε). Ήταν Ταύρος και είχε τη Σελήνη του στο ζώδιο των Ιχθύων (ένας ιδιαίτερα καλλιτεχνικός συνδυασμός)! Ο Ωροσκόπος του ήταν στον Τοξότη. Μπορείτε να δείτε παρακάτω τον γενέθλιο χάρτη αυτού του πολυτάλαντου, ιδιοφυούς ανθρώπου:



Ο Da Vinci γεννήθηκε σε ένα χωριό κοντά στη Φλωρεντία και έζησε σε αυτή την επιφανή αναγεννησιακή πόλη μέχρι τα τριάντα του (μαθήτευσε στο Verrocchio και έλαβε κάποια μορφή χορηγίας από την οικογένεια των μεγιστάνων Medici). Τα πράγματα όμως στράφηκαν κάποια στιγμή κατά των Μεδίκων και κατά του ίδιου του Λεονάρντο (ο οποίος κατηγορήθηκε για σοδομισμό) και έτσι το 1482 ο Λεονάρντο μετακόμισε στο Μιλάνο, όπου και έτυχε καλής υποδοχής από τον Δούκα της πόλης Ludovico Sforza. Ο Sforza ήταν Λέων και ο Da Vinci Ταύρος. Τα ηλιακά ζώδια τους θεωρούνται δυσαρμονικά (και όχι απλά θεωρούνται, είναι δυσαρμονικά!). Πώς ταίριαξαν λοιπόν τόσο καλά οι δυο τους (ο Da Vinci παρέμεινε στην αυλή του Sforza για 17 ολόκληρα χρόνια); Οι δυσαρμονικοί τους Ήλιοι μας λένε ότι δεν θα έπρεπε να ταιριάξουν. Μια Συναστρία όμως μπορεί να αναπτυχθεί σε διαφορετικά επίπεδα και συχνά κινείται με φαινομενικά "μυστήριους τρόπους"!

Ας πάρουμε ένα από τα βασικά αστρολογικά στοιχεία του Δούκα του Μιλάνου: είχε τον Ήλιο του στο ζώδιο του Λέοντα (ήταν Λέων, για να το πούμε πιο απλά). Και ο Leonardo Da Vinci ήταν όμως κατά κάποιον τρόπο Λέων! Βλέπετε, είχε τον Ήλιο του στον Πέμπτο Οίκο του - και αυτή είναι μια ισχυρή οικοθεσία, δεδομένου ότι ο Ήλιος είναι ο κυβερνήτης του Πέμπτου Οίκου! Έτσι, υπήρχε σίγουρα ένα κοινό "νήμα" που συνέδεε τους δυο τους σαν προσωπικότητες. Δεν είναι τυχαίο π.χ. το γεγονός ότι και οι δυο τους λάτρευαν τις θεαματικές κοινωνικές εκδηλώσεις (ο Leonardo είχε αναλάβει τη σχεδίαση και οργάνωση των κοινωνικών εσπερίδων, τελετών γάμου κ.λ.π. στο παλάτι του Δούκα, παρουσιάζοντας πρωτοποριακά και συναρπαστικά happenings, όπως π.χ. αυτοκινούμενους μηχανικούς "ιππότες" - ρομπότ κλπ.)!

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο στη Συναστρία τους είναι ότι ο Ήλιος του Λεονάρντο "πέφτει"μέσα στο Δεύτερο Οίκο του Sforza (όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω). Έτσι, ο Λεονάρντο κατά κάποιον τρόπο "ταυροποιούσε" τον Δούκα του Μιλάνου - πράγμα που σημαίνει ότι μέσω της αλληλεπίδρασής τους ο Λεονάρντο μεταβίβαζε στο Δούκα ιδιότητες και χαρακτηριστικά του Ταύρου, μετατρέποντας τον περιστασιακά - ειδικά όταν βρίσκονταν πρόσωπο με πρόσωπο -  σε Ταύρο! Και αυτό το στοιχείο φαίνεται να λειτούργησε ιδιαίτερα συνδετικά για τους δυο τους, αφού ο Λεονάρντο ήταν Ταύρος!



Στην πραγματικότητα, έχουμε να κάνουμε εδώ με αυτά που αποκαλώ "λανθάνοντα" συναστριακά στοιχεία (μπορείτε να δείτε το σχετικό άρθρο μου στην αμερικάνικη πύλη ερωτικής αστρολογίας "Sasstrology" εδώ ). Ένα "λανθάνον" συναστριακό στοιχείο είναι ένα ουσιαστικά κομβικό στοιχείο σε μια Συναστρία που δεν γίνεται όμως άμεσα αντιληπτό σαν τέτοιο! Θα λέγαμε ότι είναι κάπως "κρυφό" και δεν το διακρίνουμε αν δεν εντοπίσουμε πρώτα  κάποιες πιο σύνθετου χαρακτήρα ομοιότητες και "διασυνδέσεις" στους χάρτες των δύο ατόμων και στη Συναστρία τους γενικά!

Επιπλέον, ένα εξαιρετικά ενοποιητικός παράγοντας απορρέει από τις Σελήνες τους! Και οι δύο είχαν Σελήνη στο ζώδιο των Ιχθύων (πράγμα που σημαίνει ότι ο «εσωτερικός τους κόσμος» ήταν φτιαγμένος σε μεγάλο βαθμό από το ίδιο υλικό, ότι υπήρχε κάτι που τους συνέδεε υπόγεια και τους έκανε να "νοιώθουν" ο ένας τον άλλον!).

Ποιο είναι όμως το συγκεκριμένο αστρολογικό υλικό που έκανε τον Σφόρτσα να λειτουργήσει τόσο ευεργετικά απέναντι στον Ντα Βίντσι; Υπάρχουν ΔΥΟ τέτοια - κραυγαλέα θα μπορούσαμε να πούμε - στοιχεία! Πρώτον, ο γενέθλιος Δίας του Σφόρτσα βρίσκεται ακριβώς πάνω στη γενέθλια Σελήνη του Λεονάρντο (πιο αναλυτικά: ο Δίας του Δούκα βρίσκεται στην 3η μοίρα των Ιχθύων σχηματίζοντας συναστριακά μία τέλεια όψη συνόδου - "μοιρικώς" όπως λέγεται - με τη Σελήνη του Λεονάρντο, που και αυτή βρίσκεται στην 3η μοίρα των Ιχθύων)!  Και δεύτερον, ο γενέθλιος Ήλιος του Δούκα "πέφτει" μέσα στον Ένατο Οίκο του Ντα Βίντσι (ένα χώρο του ωροσκοπίου που συνδέεται παραδοσιακά με τις ευεργεσίες, με τους "νονούς", τους χορηγούς κλπ.). Υπάρχουν και κάποια άλλα δευτερεύοντα στοιχεία "χορηγίας" αλλά μπορούμε να αρκεστούμε στα δύο βασικά και θεμελιώδη που παραθέσαμε εδώ...

Θωμάς Γαζής
Copyright: Θωμάς Δ. Γαζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: